Nieuwsbrief juni 2020

VAN HET BESTUUR

Eindredacteur Nieuwsbrief gezocht
Elke maand verschijnt de OVF-Nieuwsbrief. Jarenlang is die verzorgd door Piet Jonkman en Wienanda de Rijke. Zij hebben te kennen gegeven hun taak te willen overdragen.

De Nieuwsbrief is een orgaan waarin het bestuur en de commissies van de OVF hun mededelingen doen. Ook worden aankondigingen van tentoonstellingen, lezingen en activiteiten van verwante organisaties, zoals musea, de NGV en andere instanties op het gebied van geschiedenis en erfgoed, doorgegeven aan de leden.
De eindredacteur heeft van het bestuur een ruim mandaat om te beoordelen welke aankondigingen e.d. worden geplaatst. Ook is hij verantwoordelijk voor de vormgeving en verzorgt de verzending aan de leden.

Verwacht wordt van de eindredacteur dat hij/zij overzicht heeft van wat binnen de vereniging speelt en ook op de hoogte is van andere erfgoedinstanties binnen Amersfoort en omgeving. Overigens wordt deze informatie veelal in de vorm van persberichten aangeleverd, die dan – indien nodig bewerkt – in de Nieuwsbrief worden opgenomen.

Als u belangstelling hebt voor deze functie binnen de OVF kunt u dat melden aan de voorzitter, Jelle Hekman, jellehekman@xmsnet.nl. Ook kunt u voor nadere informatie contact opnemen met de huidige eindredacteur, Piet Jonkman, E: p.jonkman@kpnmail.nl, of T: 033.4613070.

Wandeling van Station naar Kamp Amersfoort

omslag Verloren vrijheid herwonnen

In april is het boekje “Verloren Vrijheid Herwonnen” verschenen.
Het wandelboekje is een resultaat van de samenwerking van Gilde Amersfoort, OVF, Archief Eemland en de stichting Herdenkingsstenen.
De wandelaar komt met het handzame boekje langs een aantal gedenkwaardige plekken in het Berg- en Leusderkwartier. Per locatie wordt verteld welke gebeurtenissen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Daarnaast is het ook een wandeling door de mooiste wijken van Amersfoort met de fraaie huizen op de Berg en de dertigerjaren huizen van het Leusderkwartier.

Vlak voor Kamp Amersfoort passeer je de Ladder van Armando; een imposant monument ter herinnering van de gebeurtenissen van meer dan 75 jaar geleden.

Het wandelboekje “Verloren Vrijheid Herwonnen” is voor € 1,50 verkrijgbaar bij:

  • De Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 ;
  • Boekhandel Veenendaal, Langestraat 33;
  • VVV, Breestraat 1.

Het boekje kan in juni door OVF-leden nog besteld worden door € 1 over te maken op bankrekening NL95INGB0003795666 t.n.v. OVF met vermelding van het huisadres. Het wandelboekje wordt dan thuis bezorgd.

Corona en de OVF, waar hebt u behoefte aan?
De lezingen en excursies van de OVF gaan niet door zolang de beperkende coronamaatregelen gelden. De activiteitencommissie wil daarom met een kleine enquête gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van een realiseerbaar (middelen en menskracht!) – grotendeels digitaal – programma-aanbod voor de komende maanden.

De commissie doet dat graag in samenspraak met OVF-leden. Wat zijn de wensen, en wat zijn de mogelijkheden? Om die te inventariseren stuurt de commissie begin juni alle OVF-leden een korte vragenlijst. Lees die enquête, vul in en stuur snel terug! Qua tijd kost het maximaal 5 minuten, en de antwoorden zijn voor ons van belang!

Mini-excursies
Het is al gewoon dat het einde van het OVF-lezingenjaar gevierd wordt met een aantal mini-excursies in juni. Die gaan dit jaar in de aangekondigde vorm niet door, maar er wordt momenteel gezocht naar een digitale vervanging. Dat geldt in ieder geval voor de boottocht over de Laak en voor de rondleiding in Park Schothorst. OVF-berichten hierover volgen!
De Grebbelinie-wandeling en de wandeling door het Soesterkwartier moeten we helaas doorschuiven naar volgend jaar.

Het nieuwe lezingenseizoen in september
Na de zomer gaat in principe een nieuw lezingenseizoen van start.
In september sluit de OVF aan bij het thema ‘Leermonument’ van Open Monumentendag 2020. Herman Bakker van Van Hoogevest architecten staat op het programma met een inleiding over de geschiedenis en achterliggende visies van schoolgebouwen in Amersfoort. Herman Bakker maakte naam met de renovatie en nieuwbouw van het Corderius College.

Datum: 15 september. Locatie: wordt nog bekendgemaakt.

In oktober is het ‘de Maand van de Geschiedenis’. Dit jaar is het thema Oost/West. De OVF gaat het thema invullen met een lezing over ‘Oude wegen van en door Amersfoort’. Meer nieuws hierover in een volgende Nieuwsbrief.

In november besteden we aandacht aan het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort, het gezamenlijke depot voor de rijkscollecties, op het programma.
Spreker: Wim Hoeben
Datum: 3 november. Locatie: wordt nog bekendgemaakt.

De vernieuwde OVF-website al eens bekeken?
Zoals u wellicht bekend is heeft de OVF sinds enige tijd een totaal vernieuwde website en tevens een nieuwe webmaster, Birgitta van Bommel. Zij zorgt ervoor dat de vertrouwde zaken goed beheerd worden en de pagina’s up-to-date zijn. Wij nodigen u bij deze van harte uit de site (weer) eens te bezoeken. Via overzichtelijke tabbladen vindt u allerlei interessante zaken die over de geschiedenis van onze stad gaan. Zo is er het kopje “Tijdbalk” en dat is in feite een complete Canon van Amersfoort. U kunt onder andere zoeken op onderwerp en periode. In onze ogen zeer de moeite waard!

Geheel nieuw is het kopje “Artikelen”. Daaronder vindt u een selectie uit onze jaarboeken met een informatieve samenvatting door Birgitta over zaken die momenteel actueel zijn!

Nieuwsgierig geworden? Tik dan in uw internetbrowser historisch-amersfoort.nl in!

Boeken Zoekservice voor leden
Al twee keer heeft de OVF met succes een historische boekenkraam opgesteld in de hal van de bibliotheek in het Eemhuis. Tegen aantrekkelijke prijzen konden daar door leden geschonken boeken gekocht worden met opbrengst voor de vereniging.
Echte liefhebbers waren dan al vroeg aanwezig en vaak vonden ze wat van hun gading. Maar natuurlijk bleef er voor hen altijd nog wel het nodige te wensen over.
Om met name leden daarbij te helpen, bieden wij vanaf nu de mogelijkheid een oproep op de website van de OVF te plaatsen voor een specifiek historisch boek over Amersfoort.
Zoals hiervoor beschreven zijn we continu bezig de website aantrekkelijk te laten zijn. Hopelijk kijken de bezoekers dan ook naar wat aan boeken gezocht wordt.

Hoe werkt het?

Ledenstand

Op 1 juni 2020 heeft de OVF 714 leden.

MUSEUM FLEHITE VANAF 1 JUNI OPEN!
De coronamaatregelen worden geleidelijk afgebouwd. Sinds maandag 1 juni 12.00 uur is Museum Flehite weer open.

Voor een prettig museumbezoek, waarbij iedereen zich kan houden aan de regel van 1,5 meter afstand, verkopen we vanaf nu e-tickets. Iedereen, dus ook houders van een Museumkaart of andere kortingspas, bestelt vooraf een e-ticket voor een bepaalde dag en een bepaald tijdstip via de ticketshop. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het vanaf 1 juni niet te druk wordt.

Vanaf 1 juni weer te zien: Kunst uit Noord-Nederland – Hendrik Nicolaas Werkman e.v.a. Deze tentoonstelling werd eerder dit jaar positief ontvangen, maar vanwege de sluiting van het museum is niet iedereen in de gelegenheid geweest de werken uit de collectie Niemeijer-Hidding te komen bekijken. Daarom is de expositie verlengd tot en met 2 augustus.

Ook de online-expositie 75 jaar vrijheid is vanaf 1 juni “in het echt” te zien. Foto’s, dagboekfragmenten en voorwerpen uit de collecties van Archief Eemland en Museum Flehite schetsen een beeld van het leven in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1 juni zullen de voorwerpen daar ook in het echt te zien zijn in de nieuwe expositie Ooggetuigen van de oorlog 1940-1945 – De Duitse bezetting gezien door tijdgenoten.

Dat geldt ook voor de expositie Amersfoort in Beeld. Wie een beeld wil krijgen van Amersfoort door de eeuwen heen, kan vanaf 1 juni de expositie Amersfoort in beeld weer komen bezoeken in Museum Flehite. Talloze kunstenaars hebben onze mooie stad en verhalen over Amersfoort zoals de Keitrekking en de brand in de Onze Lieve Vrouwetoren in de loop der tijd in beeld gebracht. Deze expositie is tot en met 2 augustus te zien.

Museum Flehite heeft vanaf 1 juni ruimere openingstijden, di t/m zo van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie zie www.museumflehite.nl.

Openstelling vanaf 1 juni geldt ook voor Kunsthal KAdE en het Mondriaanhuis.
Zie www.amersfoort-in-C.nl.

OPEN MONUMENTENDAGEN 2020 GAAN NIET DOOR
Vanwege de coronamaatregelen is het voor het OMD-bestuur en -comité momenteel niet doenlijk om de Open Monumentendagen te organiseren. Daarnaast is het zeer onzeker hoe de situatie in september zal zijn. Daarom heeft het OMD-bestuur onlangs besloten om de organisatie van OMD 2020 te stoppen. Hopelijk kunnen we in 2021 de draad weer oppakken.
Zie ook de website www.omdamersfoort.nl.

NEFKENS, DRIE GENERATIES ONDERNEMERS IN VERVOER
Op 15 juni verschijnt bij Aldus projecten te ’s Hertogenbosch de uitgave “Nefkens, drie generaties ondernemers in vervoer (Amersfoort 1880-2000)”, geschreven door Peter Baas.

Dit boek beschrijft de geschiedenis van een krachtdadige ondernemersfamilie in Amersfoort die ruim een eeuw beslaat. De familie Nefkens drukte in die periode een belangrijk stempel op de lokale transportrevolutie: de doorbraak van de fiets en de pioniersfase en uitbouw van de motorfiets, de auto en het openbaar vervoer.

Drie generaties Nefkens, hun keuzes en hun strategieën, over de producten en diensten die zij verkochten en over hun commerciële successen. Dat allemaal beschreven (én rijk geïllustreerd) in het licht van de ontwikkeling van Amersfoort en de opkomst, bloei en toekomst van de auto.

Nefkens, drie generaties ondernemers in vervoer (Amersfoort 1880-2000) is vanaf 15 juni te verkrijgen of te bestellen in de lokale boekhandel. Het ISBN is 978-90-70545-44-4. Uitvoering 280 pagina’s, formaat 17×24, genaaid gebonden, fullcolour binnenwerk, rijk geïllustreerd. De verkoopprijs bedraagt € 25, –

WIE HEEFT BELANGSTELLING?
Onze buren aan het Koningin Beatrixplantsoen hebben in hun tuin de originele daklijst van de toren van het Rijksopvoedingsgesticht  staan. De boog is ongeveer 5 meter breed.

Is er onder de leden interesse om de boog te adopteren? Of hebben jullie andere ideeën ervoor? Aan ons plantsoen zien we geen mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,
Juul Zuidam
juulschouten@hotmail.com.

AGENDA

Dinsdag 15 september 2020: een lezing die zal aansluiten bij het thema van Open Monumentendag 2020 ‘Leermonument’. Mede dankzij nieuwe onderwijswetten werden in de 18e en 19e eeuw verspreid over Nederland heel veel schoolgebouwen neergezet. Ook in Amersfoort. Over die geschiedenis plus de achterliggende visies valt veel te vertellen.

Dinsdag 3 november 2020: een presentatie van de heer W. Hoeben over het CollectieCentrum Nederland (CC NL) te Vathorst. In een enorm complex zijn daar de depotstukken ondergebracht van het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Donderdag 26 november 2020: presentatie Jaarboek.

TENTOONSTELLINGEN

Kunsthal KAdE
(8 februari t/m 30 augustus 2020): Tell me your story, 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst

Museum Flehite
(9 februari t/m 2 augustus 2020): Kunst uit Noord Nederland; H.N. Werkman e.v.a.; Collectie Niemeijer-Hidding. (zie nieuwsbrief februari).
(t/m 2 augustus 2020): Amersfoort in Beeld

Mondriaanhuis
(t/m 25 oktober 2020): Spakenburgse diva’s in het Mondriaanhuis.

Wijkmuseum Soesterkwartier
Openingstijden: Elke zaterdag vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur. Ook op afspraak.
Voor meer informatie: Bets Beltman, betsbeltman@gmail.com.

Archief Eemland
(19 januari t/m 29 mei 2020) Amersfoort Bevrijd! Vreugde & Verdriet.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het Eemhuis tijdens de openingstijden:

  • maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 9.00 tot 17.00 uur.
  • donderdag: 10.00 tot 17.00 uur.

NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Belangstellenden hartelijk welkom. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.