Nieuwsbrief juni 2024

Fiets of wandel mee langs industrieel erfgoed, door de binnenstad of in Vathorst. Er is nog plaats bij de excursies in juni! In deze nieuwsbrief ook alvast een vooruitblik naar de lezing in september over de stad als knooppunt. En in het Mondriaanhuis ziet u het Gein, een riviertje tussen Driemond en Abcoude, door de ogen van vier kunstenaars. 


Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Aanmeldingen gaan per persoon. Voor aanmelding van een tweede persoon svp de betreffende naam invullen en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd? Graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


Drie excursies in juni

EXCURSIE 1 – Fietstocht langs Industrieel Erfgoed | Zaterdag 15 juni

Wagenwerkplaats en bedrijventerrein Isselt – door Sjoerd Hekking (bestuurslid Siesta)

Deze fietsexcursie begint op de Wagenwerkplaats (Rijtuigenloods, Hoofdwerkplaats, Rolbanen, Ketelhuis en Veerensmederij) en gaat daarna via de Kapelboerderij Isselt naar ‘De Gouden Driehoek van industrieel erfgoed’: Fläkt (1973), Metafors (voorheen De Nijverheid – 1985) en De Voedselbank (voorheen De Brandaen – 1988). Vervolgens gaat de tocht via de Nijverheidsweg-Noord richting Insteekhaven en eindigt bij het NORIT-complex (1957 – nu Fietsvoordeelshop), een mooi voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur (1940-1965).

Tijd: 10.30 – 12.30 uur
Startpunt: Piet Mondriaanplein, ingang Wagenwerkplaats.
Eindpunt: B.A.S. Bites en Stores, Textielweg

Maximaal aantal deelnemers: 15
€ 5 euro p.p. (ter plaatse te voldoen via QR-code)EXCURSIE 2 – Architectuurwandeling binnenstad | Zondag 16 juni

Historisch centrum en De Nieuwe Stad – door Hans van Harten (bestuurslid Gilde)

Een architectuurwandeling door het historisch centrum en De Nieuwe Stad. Het accent ligt vooral op nieuwe ontwikkelingen en nieuwbouwprojecten die de afgelopen periode zijn gerealiseerd. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op de relatie met de bestaande bebouwing en het beschermd stadsgezicht. De wandeling laat zien dat er niet alleen veel gebeurt in de nieuwe wijken, maar ook binnenstedelijk in het historisch centrum en in De Nieuwe Stad.

Tijd: 13:30 uur 15:30
Startpunt: De Hof, bij de Joriskerk
Maximum aantal deelnemers: 15
GRATISEXCURSIE 3 – Fietstocht door Vathorst |Zondag 30 juni

Door Trudy de Mooy (bestuurslid OVF)  

Veel bewoners in Amersfoort kennen de wijk Vathorst door hun bezoek aan IKEA. Dat is natuurlijk maar een mini-onderdeel van deze grote wijk. Om u kennis te laten maken met het echte Vathorst organiseren we een fietstocht met uitleg door deze prachtige wijk: ‘wonen aan Het Lint’, ‘wonen in het Groen’, ‘Grachtenstad de Laak’ en alle voorzieningen die hier zijn.

Tijd: 12.00 uur – 14.00 uur
Startpunt: IKEA (ter hoogte van Rotonde 13)
Maximum aantal deelnemers: 15

GRATISDe stad als knooppunt | Lezing 17 september

Het thema van Open Monumentendag 2024 is routes, netwerken en verbindingen. Iedere stad dankt zijn ontstaan en groei aan nijverheid, handel, overslag en markt, en dus aan verkeer en vervoer. Op 17 september zal Jaap Evert Abrahamse een lezing geven over de ontwikkeling van Amersfoort aan de hand van infrastructurele veranderingen door de tijd heen. 

De aanwezigheid van goede verbindingen is een essentiële conditie voor het ontstaan van een stad. Waterwegen, landwegen en spoorwegen zijn bepalend geweest voor de groei en structuur van Amersfoort.

Spreker: Jaap Evert Abrahamse
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: nnb

Oproep

Wie wil meedenken over social media?

De OVF wil naast de nieuwsbrief, mailingen en de website ook social media gaan inzetten als communicatiemiddel. Daarvoor zouden we graag de hulp inroepen van leden die kennis en ervaring hebben op dit gebied en die het leuk vinden om bij te dragen aan een goede planmatige aanpak en/of uitvoering.

Interesse? Laat het weten aan Dolf van Eldik: dve@vaneldik.nl.


Ook interessant

Tentoonstelling Aan het Gein | Mondriaanhuis | Vanaf 15 juni

Tussen Driemond en Abcoude stroomt het Gein, een riviertje van ongeveer zes kilometer lang. Aan het begin van zijn artistieke loopbaan trok Piet Mondriaan er regelmatig met de fiets op uit om daar te schetsen en schilderen. Het landschap net buiten Amsterdam inspireerde hem steeds weer om te experimenteren met kleur, lichtval en compositie.

Ook nu nog inspireert het Gein schilders en fotografen, die ieder op eigen wijze de natuur en sfeer van dit mooie stukje Nederland vastleggen. De expositie Aan het Gein in het Mondriaanhuis toont de schoonheid van de rivier, gezien door de ogen van Piet Mondriaan, maar ook van Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en Dannis van der Heiden (foto).


Utrechtse Erfgoedprijs voor Stichting Levende Historie

Stichting Levende Historie Amersfoort heeft de Utrechtse Erfgoedprijs 2024 gewonnen voor De Sterkste SchakelIn deze historische wandeling langs Amersfoortse erfgoedlocaties brengen amateur toneelspelers ter plekke dilemma’s voor vrouwen uit het verleden tot leven. 

Het publiek wordt uitgenodigd en uitgedaagd om met oplossingen te komen. De locaties zijn het Burgerweeshuis, de Plompetoren, het Hofje Armen de Poth en de Mannenzaal (foto). 

Lees het uitgebreide bericht op de website van de OVF.


Herdenking slavernijverleden Amersfoort | Zondag 30 juni

Op zondag 30 juni vindt in De Nieuwe Stad in Amersfoort de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden (Keti Koti) plaats.

Naast rituelen en optredens is er een diversiteitsoptocht, een wandeling langs historische plekken in Amersfoort die de verbondenheid van de stad met de geschiedenis van slavernij laten zien. Die dag wordt tevens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden Amersfoort afgesloten.

U kunt zich tot uiterlijk 19 juni aanmelden voor de herdenking, of de optocht en de herdenking via info@ketikotiamersfoort.nl. Meer informatie over de locaties en tijden vindt u hier.