Nieuwsbrief mei 2024

Junimaand excursiemaand! De OVF organiseert drie interessante excursies, waar u zich nu voor kunt opgeven. Er is ook een nieuwe film waarin Jan Niessen en Nelleke Visscher op zoek gaan naar de sporen die Jacob van Campen in Amersfoort heeft nagelaten. Verder vindt u in deze nieuwsbrief informatie over het beroep dat de OVF samen met andere organisaties heeft ingesteld tegen het Bestemmingsplan Utrechtseweg 2-4 (gebouw SAM). Tevens is er een oproep van het bestuur om mee te denken over de inzet van social media.

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Aanmeldingen gaan per persoon. Voor aanmelding van een tweede persoon svp de betreffende naam invullen en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd? Graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.

NB: let op de lezingenlocaties! Museum Flehite is voorlopig niet beschikbaar.


Lezing Johan van Oldenbarnevelt en het Plakkaat van Verlatinge | 21 mei 2024

1581: De Staten-Generaal zweren Filips II af en de opstandige gewesten verklaren zich vrij. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurt. Alle reden om het Plakkaat van Verlatinge te koesteren als de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld. Maar liefst twee eeuwen vóórdat de Verenigde Staten van Noord-Amerika tot hun Declaration of Independence kwamen.

Spreker: Anton van Hooff
Datum: 21 mei 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Filalethes, Havik 29 Amersfoort

NB! Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar!Excursiemaand juni!

Dit jaar besteedt de OVF in de excursiemaand juni aandacht aan de verkiezing van Amersfoort tot European City of the year.
Sleutelwoorden: Samengaan van oude ontwikkelingen met nieuwe ontwikkelingen, Duurzaamheid, Inclusiviteit: Amersfoort is voor alle inwoners.

EXCURSIE 1 – Fietstocht langs Industrieel Erfgoed

Zaterdag 15 juni – door Sjoerd Hekking (bestuurslid Siesta)
Fietstocht langs Industrieel Erfgoed – De Wagenwerkplaats en bedrijventerrein de Isselt.

Deze fietsexcursie gaat langs de Wagenwerkplaats (WWP, de Rijtuigenloods, de Hoofd-werkplaats, de Rolbanen, het Ketelhuis en de Veerensmederij). Daarna via Kapelboerderij Isselt, ‘De Gouden Driehoek van industrieel erfgoed’: Fläkt (1973), Metafors (v/h De Nijverheid)(1985) en De Voedselbank (v/h De Brandaen)(1988).
Uiteindelijk gaat de fietstocht via Nijverheidsweg-Noord richting Insteekhaven en eindigt bij het NORIT-complex (1957) (nu: Fietsvoordeelshop), Nijverheidsweg-Noord 72 & 74. Een mooi voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur (1940-1965).

Datum: zaterdag 15 juni 2024 | Tijdstip 10.30 – 12.30 uur | Duur: 2 uur
Startpunt: Piet Mondriaanplein – verzamelen achter het station – ingang Wagenwerkplaats.
Eindpunt: B.A.S. Bites en Stores, Textielweg 15B, Amersfoort

Maximaal aantal deelnemers: 15. 
€ 5 euro p.p. Ter plaatse te voldoen via QR-code.EXCURSIE 2 – Architectuurwandeling binnenstad

Zondag 16 juni – door Hans van Harten (bestuurslid Gilde)

Een Architectuurwandeling door het historische centrum en de Nieuwe Stad. Het accent ligt vooral op nieuwe ontwikkelingen en nieuwbouwprojecten die de afgelopen periode zijn gerealiseerd. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op de relatie met de bestaande bebouwing en het beschermd stadsgezicht. Het laat zien dat er niet alleen veel gebeurt in de nieuwe wijken, maar ook dat er binnenstedelijk veel nieuwe ontwikkelingen zijn, in het historisch centrum en ook in de Nieuwe Stad en bijvoorbeeld de Prodentfabriek. 

Datum: zondag 16 juni 2024 | Tijdstip: 13:30 uur | Duur: 2 uur
Startpunt: De Hof, bij de Joriskerk
Maximum aantal deelnemers: 15
GRATISEXCURSIE 3 – Fietstocht door Vathorst

Zondag 30 juni – door Trudy de Mooy (bestuurslid OVF)  

Veel bewoners in Amersfoort kennen de wijk Vathorst door hun bezoek aan IKEA. Dat is natuurlijk maar een mini-onderdeel van deze grote wijk. Om u kennis te laten maken met het echte Vathorst organiseren we een fietstocht met uitleg door deze prachtige wijk: ‘wonen aan Het Lint’, ‘wonen in het Groen’, ‘Grachtenstad de Laak’ en alle voorzieningen die hier zijn.

Datum zondag 30 juni | Tijdstip 12.00 uur | Duur: 2 uur
Startpunt: IKEA, Euroweg 101 (ter hoogte van Rotonde 13)
Maximum aantal deelnemers: 15

GRATISNu Online: film Jacob van Campen

De beroemde en veel gevraagde schilder en architect Jacob van Campen maakte rond 1630 het Amersfoortse Randenbroek tot zijn thuisbasis. Hij was de ontwerper van het paleis op de Dam en verbouwde en decoreerde stadhouderlijke buitenverblijven zoals de Oranjezaal van Huis ten Bosch. Op Randenbroek toonde hij zich een groot liefhebber van het goede leven. Zijn vele vrienden waren er welkom om te eten, te dichten en te musiceren. De stad eerde hem onder meer met een borstbeeld in de Sint Joriskerk.

Hieronder kunt u de film bekijken. Reacties zijn welkom!


Van het bestuur

Beroepschrift en Verzoek voorlopige voorziening Bestemmingsplan 2-4 (gebouw SAM)

Door onze Oudheidkundige Vereniging Flehite (FORUM) en 3 andere partners in deze: Erfgoedvereniging Bond Heemschut /Commissie Utrecht (Heemshut), Binnenstad Bewoners Netwerk (BBN) en VVE Boekhuis Amersfoort (Het Boekhuis) is beroep ingesteld tegen het besluit van de gemeenteraad van Amersfoort tot gewijzigde vaststelling van het Chw-bestemmingsplan Utrechtseweg 2-4. Daarnaast is ook een voorlopige voorziening aangevraagd, om te voorkomen dat de bouw zal aanvangen terwijl het bezwaar nog loopt.

Kern van het geschil
1. Het bouwplan SAM is in strijd met de door de Raad in 2019 vastgestelde Hoogbouwvisie t.a.v. de zichtlijnen op de OLV-toren en de storende zichtbaarheid vanuit de Binnenstad.
2. Het plan leidt tot een onherstelbare aantasting van het beschermde stadsgezicht van de historische binnenstad van Amersfoort.
(De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), bij brief van 16 januari 2024 heeft dit bezwaar onderschreven.)
3. In de zienswijzennota is geen of een irrelevante reactie gegeven op veel aangedragen zorg punten.
Voor meer informatie over het Beroepschrift en de aangevraagde Voorlopige Voorziening klik op de links hieronder:
Verzoek voorlopige voorziening (pdf)
Beroepschrift (pdf)

Afbeelding uit het beroepschrift met een alternatief plan


Oproep: Wie wil meedenken over social media en de OVF?

De OVF wil naast de nieuwsbrief, mailingen en de website ook social media in gaan zetten als communicatiemiddel. Daarvoor zouden we graag de hulp inroepen van leden die kennis en ervaring hebben op dit gebied en die het leuk vinden om bij te dragen aan een goede planmatige aanpak en/of uitvoering.

Interesse? Geef dat dan door aan Dolf van Eldik – dve@vaneldik.nl


Ook interessant

Tentoonstelling HET INDISCHE LICHT | Museum Flehite

NU TE ZIEN | T/M 23 JUNI

Bep Rietveld (1913-1999), dochter van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld en leerling van Charley Toorop, schilderde en tekende haar hele leven portretten en stillevens. Na een stukgelopen huwelijk reisde zij in 1938 naar Batavia om daar een nieuw leven te beginnen. In de Tweede Wereldoorlog kwam zij met haar kinderen in de verschrikkingen van verschillende Japanse interneringskampen terecht. Daar maakte zij met minimale middelen portretten van met name kinderen en haar medekampgenoten.

Dertig van deze portretten waren eerder te zien in een expositie in Museum Flehite in 2020. Na deze drukbezochte tentoonstelling en na de uitzending van de NOS-documentaire over de zoektocht naar de kampportretten, doken er nog eens 15 tekeningen op. Deze zijn nu ook te zien in Museum Flehite.

De verhalen zijn nu ook opgeschreven in boek ‘Het Indische Licht’. Te koop in de museumwinkel en boekhandel voor €26,99.


‘Het vergeten verhaal van de Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort’

‘Het vergeten verhaal van de Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort’ beschrijft het verhaal van de 2.500 tot 3.000 Joodse gevangenen in Kamp Amersfoort.

Over deze groep was tot op heden weinig bekend.

Voor het derde deel uit de reeks ‘Geschiedenis van een plek’ heeft Holocaustonderzoeker dr. Amanda Kluveld (Universiteit Maastricht), jarenlang de levensloop van Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort (1941 – 1945) bestudeerd. Zij baseerde zich daarbij mede op niet eerder gebruikte bronnen.

De Joodse gevangenen werden in Kamp Amersfoort onmenselijk behandeld en 82 zijn ter plekke vermoord. Het overgrote merendeel van de Joodse gevangenen is via Kamp Westerbork vermoord in Auschwitz en Sobibor, terwijl honderden direct vanuit Kamp Amersfoort naar Mauthausen zijn afgevoerd en daar allen zijn vermoord. Twee treinen gingen direct vanuit Amersfoort naar Auschwitz.

De publicatie is via de website van Nationaal Monument Kamp Amersfoort te bestellen voor € 14,95 excl. verzendkosten.


Expositie ‘Van wastobbe tot wadi’ | Tentoonstelling Wijkmuseum Soesterkwartier

NU TE ZIEN | T/M 5 oktober

Water is onmisbaar. We gebruiken het in huis voor de was en om het toilet door te spoelen. Water in en om de wijk is een aangename plek om te recreëren.

In de expositie Van wastobbe tot wadi komen al deze facetten naar voren. Hoe gebruikten we het water vroeger? Wat is er in de loop der jaren
veranderd? Hoe gaan we om met watertekort en wateroverlast door het veranderende klimaat?

Nu te zien in het Wijkmuseum Soesterkwartier
Het museum is op woensdag en zaterdag open.