Stichting Levende Historie Amersfoort wint Utrechtse Erfgoedprijs 2024

Stichting Levende Historie Amersfoort wint de Utrechtse Erfgoedprijs 2024. De organisatie krijgt de prijs voor De Sterkste Schakel; een historische wandeling langs bijzondere Amersfoortse erfgoedlocaties waar (amateur) toneelspelers ter plekke dilemma’s uit het verleden tot leven brengen (re-enactment). De Erfgoedprijs is donderdag 23 mei uitgereikt door gedeputeerde Rob van Muilekom. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden, welke beschikbaar wordt gesteld door de provincie Utrecht.

In De Sterkste Schakel beleven bezoekers vier eeuwen Amersfoort aan de hand van vier “theatrale presentaties”. De bezoekers trekken van locatie naar locatie en reizen zo als het ware door de tijd. Op elke erfgoedlocatie staat een moreel dilemma uit dat tijdperk centraal. Het publiek wordt op interactieve wijze uitgenodigd en uitgedaagd om met oplossingen te komen. De locaties zijn het Burgerweeshuis, de middeleeuwse Plompetoren, het Hofje Armen de Poth en de 17e-eeuwse Mannenzaal van het Sint Pieters & Bloklands Gasthuis.

Brug tussen heden en verleden

De jury roemt het participatief karakter van het winnende project. “Door bezoekers actief bij historische dilemma’s te betrekken, weet de stichting een brug tussen het heden en verleden slaan”, zegt juryvoorzitter Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht). De Sterkste Schakel is een initiatief van Stichting Levende Historie met medewerking van vrijwilligers van Gilde Amersfoort (stadswandelingen) en de genoemde erfgoedlocaties. Ook jongeren weten volgens de stichting de weg naar dit project te vinden: als bezoeker of toneelspeler.

Bekijk de video van de uitreiking van de prijs op de website van De Stad Amersfoort.