Nieuwsbrief februari 2022

OVF-activiteiten

Gelukkig staan er weer enkele lezingen op het programma! Data en locaties van de aangekondigde lezingen zijn wel onder voorbehoud. Bij de ingang van de locatie worden uw QR-code en ID gecontroleerd. Lezingen zijn gratis toegankelijk voor OVF-leden, niet-leden betalen 5 euro. Aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com.


Lezing De inspiratiebronnen van Mathias Withoos

De tentoonstelling Ander Licht op Withoos in Museum Flehite geeft een overzicht van het oeuvre van Mathias Withoos. Ook wordt aandacht besteed aan het werk van zijn schilderende kinderen en een verre nazaat, de fotograaf Hans Withoos.

Afbeelding: Making Milky Waves, Hans Withoos, 2020 

Samensteller Albert Boersma vertelt onder meer over de zoektocht naar Withoos’ inspiratiebronnen en de symboliek in het werk van deze grote Amersfoortse schilder.

Datum: 22 februari 2022
Locatie: Stad van Cahen, Muurhuizen 104

Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

In verband met het maximaal toegestane aantal deelnemers is de aanmelding gesloten. OVF-leden die zich hebben aangemeld, krijgen in de week voorafgaand aan de lezing een bericht over deelname.


Lezingen maart – april

15 maart
Ed van der Veer: Het onderwijs (en andere belangrijke ontwikkelingen) in het Amersfoort van Mondriaans jeugdjaren. Locatie: Stad van Cahen.
 
12 april
Zesde Brongerslezing door Luc Panhuysen over Het rampjaar 1672. Locatie: n.n.t.b.

26 april – Floris van Dijk: Nieuwe onderzoeksbevindingen over Kamp Amersfoort. Voorafgaand aan deze lezing is er een rondleiding in het nieuwe ondergrondse museum.

Locatie: Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Start rondleiding: 19.00 uur
Start lezing: 20.15 uur

Het maximaal aantal bezoekers voor deze lezing is bereikt. De activiteitencommissie probeert een tweede lezing te organiseren. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.


Van het bestuur

Save the Date: Algemene Ledenvergadering 2022

Door de corona-pandemie zijn er nog steeds de nodige onzekerheden. Reden waarom de OVF veel digitale activiteiten heeft ontplooid. Maar voorzichtig proberen we toch al wat data te prikken, in de hoop dat wat we nú plannen te zijner tijd fysiek door kan gaan. Zo kunnen wij u reeds melden dat de Algemene Ledenvergadering van 2022 in principe gehouden wordt op dinsdag 22 maart om 20.00 uur.


Ook interessant…

JUBILEUMJAAR MONDRIAAN

In 1872 werd de pionier van de abstracte kunst Piet Mondriaan in Amersfoort geboren. De stad eert de kunstenaar in het 150ste geboortejaar met een Feest van de Verbeelding. Kijk voor de exposities, podiumproducties, lezingen en andere activiteiten op de website. Kunsthal KAdE bijt op 5 februari de spits af met de tentoonstelling Schurend Paradijs.

Afbeelding: Sanam Khatibi, Lemon Drizzle, 2021

Een greep uit het programma:
– Tentoonstellingen o.m. in het Mondriaanhuis, Rietveldpaviljoen en Museum Flehite
– Liederencyclus Brieven aan Mondriaan | Veerensmederij | 5 & 6 maart, 25 september


Kruip in de huid van een historisch personage

Stichting Levende Historie heeft weer dringend behoefte aan nieuwe spelers. Doet u met ons mee? Dit kan een heel leuke invulling van uw vrije tijd worden. Levende Historie brengt erfgoed tot leven door middel van rollenspel. Bezoekers van historische monumenten beleven zo de context van die plek heel intensief. 

Momenteel spelen we op twee locaties: het Burgerweeshuis (omstreeks 1600) en de Mannenzaal (1907). Voor het Burgerweeshuis zijn met name vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden nodig. De Mannenzaal zoekt vooral oudere mannen, maar er zijn ook rollen voor een jongere man, de binnenvader, en een jongere vrouw, de ondermoeder.
 
De speelperiode beslaat zeven weken in juli en augustus. Bij voldoende spelers zal dat neerkomen op één keer per week spelen, misschien wel eens twee keer. Vanaf eind maart worden trainingen verzorgd.
 
Informatie en aanmeldingen:
Burgerweeshuis: Carla Nonkes, 033 461 03 65
Mannenzaal: Annelies Roozen, 06 15 00 28 36


Genealogisch onderzoek in Duits­land

Oud-voorzitter van de NGV Rob Dix vertelt in zijn presentatie over genealogisch onderzoek in Duitsland: welke archieven en bronnen zijn beschikbaar, wat zijn de valkuilen en wat is het verschil met on­der­zoek in Nederland? Daarna laat hij de mogelijkheden van de Duitse ar­chie­ven zien en de voornaamste online bronnen. Duidelijk wordt wat je thuis al kunt doen voordat je op reis gaat naar Duitsland voor onderzoek.
Locatie: De Koningshof, De Blekerij 33 in Leusden
Tijd: 14.00 – 16.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur
Toegang gratis. Aanmelden via secretaris-aft@ngv.nl. Coronatoegangsbewijs ver­plicht.


Expositie Het Kapelhuis in De Volmolen

Binnenkort is Galerie Het Kapelhuis weer even terug in De Volmolen. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en curator Ger de Ree presenteert De Katoendrukkerij werken uit deze toonaangevende galerie in Amersfoort.



Ger de Ree, onder meer voorzitter van de Collectiecommissie Oudheidkundige Vereniging Flehite, selecteerde textielkunst, keramiek en sieraden van verschillende kunstenaars.

Afbeelding: Heidi Daamen, Meisje met hellehond, 1981

Galerie Het Kapelhuis (1960-1992), op de hoek van het Lievevrouwenplein en de Krankeledestraat, ontdekte en presenteerde jonge talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland. De oprichtsters van de galerie, Hyke Koopmans en Margje Blitterswijk, waren van oorsprong weefsters en hadden twintig jaar lang hun handweverij in De Volmolen. Sinds 2020 is De Katoendrukkerij in De Volmolen gevestigd.
 
Het Kapelhuis in De Volmolen
16 februari – 10 april 2022
De Katoendrukkerij in De Volmolen – Plantsoen Noord 2