Nieuwsbrief december 2022

Ruim 150 leden namen het Historisch Jaarboek 2022 na de presentatie in ontvangst, de andere leden krijgen het boek binnenkort thuis bezorgd. Voor wie nog niet uitgelezen en -gekeken is of kerstcadeautjes zoekt twee tips: Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort en Amersfoort Bovengemiddeld. Bestuur en vrijwilligers van de OVF wensen u alvast fijne feestdagen!


Activiteiten

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op bankrekeningnummer NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit. U moet zich voor activiteiten aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com.


Kind van foute ouders | Lezing 17 januari 2023

Vlak na de bezetting telde Nederland circa 360.000 kinderen die behoorden tot de eerste generatie oorlogsslachtoffer van foute ouders. Dat is ongeveer 3,5% van de toenmalige bevolking.

Een deel van de NSB-kinderen worstelt nog steeds met de vraag waarom hun ouders verkeerde keuzes maakten.
In deze lezing vertelt Herman Schouten over drie generaties Schouten die de gevolgen van de keuze voor het nationaalsocialisme moeten ondergaan en over de manier waarop dit doorspeelt in het leven van een familie.

Spreker: Herman Schouten
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Museum Flehite
Aanmelden o.v.v. titel lezing: ovfaanmeldingen@gmail.com


Restauratie ‘Gezicht op Amersfoort’ | Lezing 21 februari 2023

Kathrin Kirsch, eigenaar van Restauratie- atelier Amsterdam, geeft inzicht in de recent uitgevoerde restauratie van het monumentale schilderij van Matthias Withoos uit 1671. Het restauratieproject duurde ongeveer een jaar en vond plaats in het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort.

Tijdens de restauratie werd, in samenwerking met verschillende experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, aanvullend en onderbouwend onderzoek verricht op materiaaltechnisch, analytisch en (kunst)historisch gebied.

Spreker: restauratrice Kathrin Kirsch
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Museum Flehite
Aanmelden o.v.v. titel lezing: ovfaanmeldingen@gmail.com


Vooruitblik 2023

De Weg der Whegen
Lezing 21 maart | Spreker: Roland Blijdenstijn
De Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) en Amersfoort
Lezing 18 april | Spreker: Sander Wassing
De Koude Oorlog op vliegbasis Soesterberg
Excursie 9 mei | Verteller en rondleider: Peter de la Mar

Meer informatie hierover in de volgende nieuwsbrieven.


Van het bestuur

Presentatie Historisch Jaarboek 2022

Ruim 150 leden waren op 1 december aanwezig bij de presentatie van het
Historisch Jaarboek in de Sint Joriskerk.

Auteur Elisabeth den Hartog hield een inleiding over de datering en versiering van het doksaal in deze kerk, de scheiding tussen het koor en het schip.

De aanwezigen konden het jaarboek meenemen. Bij de andere leden wordt het één dezer dagen thuis bezorgd.


Schenking aquarel

Onlangs heeft de OVF van een verzamelaar – de heer W.A. baron Schimmelpenninck van der Oije – een aquarel gekregen.

Het is een aquarel van Jan van Ravenswaaij (1789-1869) met ‘een wintergezicht op het Spui te Amersfoort’. In Museum Flehite nam directeur Onno Maurer de aquarel namens de OVF in ontvangst. 

Bij de overhandiging ontstond direct een discussie over de weergegeven bebouwing aan ’t Zand, destijds Singel geheten; deze wijkt namelijk af van de huidige bebouwing. De weergave op de aquarel komt evenwel overeen met de bebouwing op de stadsplattegrond van Amersfoort in de Blaeu’s atlas (1649). Ook aardig is dat de gebouwen van het museum op de aquarel staan afgebeeld, waaronder een kapel.


Contributie 2023

De brief over de contributie zal dit jaar voor de eerste keer per e-mail verzonden worden. Dit brengt voor de vereniging een aanzienlijke besparing met zich mee. Let daarbij wel op uw spambox! Heeft u uw mailadres nog niet doorgegeven aan het secretariaat? Doe dit dan zo spoedig mogelijk via adreswijziging@historisch-amersfoort.nl. Indien er geen mailadres bekend is, wordt alsnog een brief per post gezonden.


KunstKerstMarkt in de Mannenzaal

Op 23 en 24 december organiseert Museumkwartier Amersfoort een KunstKerstMarkt in de Mannenzaal. 

De OVF kan nog enkele vrijwilligers gebruiken die samen met een bestuurslid achter ons boekenkraampje willen staan. Opgave bij jellehekman@xmsnet.nl.

Vrijdag 23 december van 11.00 – 20.00 uur
Zaterdag 24 december van 11.00 – 16.00 uur

Tussen 13.00 en 14.00 uur is Jan Carel van Dijk aanwezig om zijn recent verschenen boek Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort te signeren.


Publicatie

Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort

Vorige maand vond in de kapel van de Sint Martinuskerk te Hoogland de presentatie plaats van het boek Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort.

Daarin beschrijft Jan Carel van Dijk hoe de ‘Roomse’ gebouwen in Amersfoort er kwamen en deels ook weer gingen, of hergebruikt werden. Een boek met prachtige, vaak unieke foto’s en compacte maar zeer informatieve teksten.

OVF-leden krijgen een korting op de winkelprijs van
€ 17,50 en betalen slechts € 14,50. Als ze het boek thuis willen ontvangen, komt er € 2,95 aan verzendkosten bij (in totaal € 17,45). Ga hiervoor naar de webshop van Flehite Publicaties.

Bekijk hier de film van AmersfoortGezien over dit boek. 

Ook interessant…

Fotoboek Amersfoort Bovengemiddeld

Twee schrijvers en één fotograaf kregen een vrije opdracht: maak duidelijk wat je boeit aan Amersfoort, waarom je er al vele jaren met bovengemiddeld plezier woont en werkt.

Nienke Gorter en Marcoen Hopstaken doken met een eigentijdse blik in de stadsgeschiedenis. Fotograaf Bram Petraeus fotografeerde de stad vanuit een bovengemiddeld standpunt.

De opzet van het boek Amersfoort Bovengemiddeld is speels. Met evenveel columns en foto’s als het alfabet karakteriseren de auteurs het Amersfoort van nu, met het oog op later. De fotoserie van meervoudig Zilveren Camera winnaar Petraeus wordt toegevoegd aan de collectie van 033fotostad, en is een vervolg op de inmiddels iconische serie van Cas Oorthuys uit de jaren vijftig.

Amersfoort Bovengemiddeld | prijs € 24,90 | verkrijgbaar bij Veenendaal, de Algemene Boekhandel en via de webshop van uitgeverij Spitwerk


50-jarig jubileum NGV afdeling Amersfoort


Hoe heette Christiaan? | Lezing 17 december

Vorig jaar bestond de afdeling Amersfoort van de NGV vijftig jaar, dit jaar kan dat eindelijk gevierd worden. Aanwezigen worden getrakteerd op koffie met gebak, een lezing door Annemieke van der Vegt en na afloop een borrel en hapje. Van der Vegt deed de ontdekking dat haar achternaamgever afkomstig was van de Westkust van Afrika. Ze besloot zijn levensverhaal te achterhalen, evenals de naam die zijn ouders hem gegeven hadden. Haar onderzoek bracht haar niet alleen in archieven in Nederland, ze reisde ook langs de kust van Ghana op zoek naar de gebeurtenissen daar rond 1740.

Tijd: 14.00 – 17.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur
Locatie: De Koningshof in Leusden (zaal 1 en 2)
Aanmelden: mail uiterlijk 14 december naar 
secretaris-aft@ngv.nl
Iedereen is van harte welkom. Er wordt geen entree gevraagd.


Klokbeker Vondst van de maand

In het Historisch Jaarboek schrijven Erik Drenth en Francien Snieder over de opgraving van de klokbekercultuur aan de Nieuwlandseweg.

De klokbeker en andere grafgiften uit ‘graf 1’ zijn in december op woensdagmiddag als Vondst van de Maand te zien bij het Centrum voor Archeologie aan de Westsingel 46. Open van 14.00-16:30 uur, gesloten op 28 december.