Boekpresentatie Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort, nieuwe uitgave van Flehite Publicaties!

Op 10 november 2022 vond de feestelijke presentatie plaats van het boek ‘Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort’.

Foto: Frans van Loenen

In de bijzondere kapel van de Sint Martinuskerk in Hoogland nam auteur Jan Carel van Dijk ons mee in het verhaal van het Rijke Roomse leven, waarvan de erfenis nog steeds in Amersfoort te zien is.
Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Frans Zwarts, de laatste deken van Amersfoort. Zwarts vertelde over zijn lange loopbaan binnen de katholieke kerk.

Amersfoort Gezien maakte een film met een impressie van de boekpresentatie en een interview met Jan Carel van Dijk over zijn nieuwe boek.

Het Rijke Roomse leven en katholieke gebouwen in Amersfoort

Katholieken konden na de Reformatie alleen in schuilkerken hun godsdienst uitoefenen. Maar de grondwetsherziening van 1848 nam de beperkingen weg en in 1853 herstelde Paus Pius IX de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland. Dat ging gepaard met de nodige pracht en praal. Een emancipatiegolf en grootschalige nieuwbouwprojecten volgden.

In Amersfoort werden onder meer bijna de hele zuidwestelijke kant van de Berg, een groot deel van ’t Zand en zowat de halve Zuidsingel in beslag genomen door katholieke vestigingen. Ook in Hoogland en Hooglanderveen verschenen imposante katholieke kerken en instellingen. Het tijdperk van het Rijke Roomse Leven, een begrip bedacht door schrijver Michel van der Plas, was begonnen! Dat zou ongeveer duren tot aan het Tweede Vaticaanse Concilie (1962 tot 1965).

Bijzonder boek met unieke foto’s

In zijn nieuwe boek beschrijft Jan Carel van Dijk hoe al die ‘Roomse’ gebouwen in Amersfoort er kwamen en deels ook weer gingen, of hergebruikt werden. Prachtige, vaak unieke foto’s en compacte maar zeer informatieve teksten laten zien hoe bijzonder dit allemaal geweest is. En hier en daar blijkt er ook nog iets over te zijn van de grandeur van weleer.

Bestelinformatie
Jan Carel van Dijk, Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort
(Amersfoort, Stichting Flehite Publicaties, 2022)
80 pagina’s, geïllustreerd, gebonden.
ISBN 978 90 8319 293 2
Verkrijgbaar via de webshop en in de boekhandel.
Ledenprijs € 14,50; niet-leden betalen € 17,50