Nieuwsbrief oktober 2023

Nooit in het Rariteitenkabinet van DierenPark Amersfoort geweest? Meld u dan snel aan voor de lezing van Hylke Steggerda over de 75-jarige geschiedenis van ons dierenpark. Een mooie combinatie met de rondleiding op de succesvolle tentoonstelling KUNST & ZOO in Museum Flehite. En alvast voor in de agenda: de presentatie van het Historisch jaarboek op 23 november, twee interessante lezingen in 2024 en de reeks Het Verhaal van Amersfoort bij de volksuniversiteit.

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de betreffende aankondiging. U ziet een formulier waarop u respectievelijk uw mailadres, naam en ‘ja’ invult. Mocht u later toch verhinderd zijn, dan graag via dezelfde link weer afmelden. U vult dan ‘nee’ in. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen.

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


75 jaar DierenPark Amerfoort |
Rondleiding en lezing 16 & 17 oktober

Dit jaar bestaat DierenPark Amersfoort 75 jaar! Op 22 mei 1948 opende het park zijn deuren voor de allereerste bezoeker. In dat kader organiseert de OVF twee activiteiten.


Rondleiding tentoonstelling KUNST & ZOO in Museum Flehite
Kunst & Zoo is een familietentoonstelling over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van DierenPark Amersfoort laten zien hoe de kijk van de mens op dieren in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur worden gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele, kwetsbare balans tussen mens en dier. De spraakmakende ijsbeer heeft u vast al gezien!

Rondleider: Joyce la Croix, samensteller van de tentoonstelling
Datum: maandag 16 oktober
Tijd: 14.00 – ca. 15.00 uur
Locatie: Museum Flehite

Deze rondleiding is alleen voor OVF-leden en vormt een mooie combinatie met de lezing in het Rariteitenkabinet van DierenPark Amersfoort.



Lezing in het Rariteitenkabinet van DierenPark Amersfoort | 17 oktober
Ooit in het Rariteitenkabinet van DierenPark Amersfoort geweest? Dan is dit uw kans! U weet niet wat u ziet in deze zaal vol rariteiten, skeletten, struisvogeleieren en leeuwenstaarten. Op deze bijzondere locatie in het dierenpark houdt Hylke Steggerda, projectleider 75 jaar DierenPark Amersfoort, op 17 oktober een lezing over de 75-jarige geschiedenis van ons dierenpark. Aan de hand van persoonlijke verhalen, anekdotes en uniek beeldmateriaal komen boeiende thema’s als dieren(welzijn), totstandkoming van verblijven, iconische dieren, medewerkers en de rol van een dierenpark in de samenleving aan bod. In al die jaren veranderde er veel, maar wat altijd bleef is het bos waar DierenPark Amersfoort te vinden is. Het avontuurlijke dierenbos. Ook daar zal Steggerda uitgebreid bij stilstaan.

Spreker: Hylke Steggerda

Datum: 17 oktober
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Rariteitenkabinet DierenPark Amersfoort
Koffie en thee voor eigen rekening



Presentatie Historisch jaarboek Flehite 2023 |
23 november

Het 24ste jaarboek wordt aangeboden op donderdag 23 november, om 17.00 uur in de Sint-Joriskerk. Voor veel leden is dit het hoogtepunt van het verenigingsjaar. Let op: in de Kroniek staat een verkeerde datum, namelijk 24 november.

Er zijn ditmaal vijf artikelen. Timo d’Hollosy beschrijft het interieur van het Huis Cohen ofwel het Huis met de Paarse Ruitjes (1780), een monument van landelijke betekenis. In de serie over epidemieën heeft Addy Schuurman de Spaanse griep (1918-1920) uitgelicht.

Jan Lodewijks komt met nieuwe cijfers over de aantallen Joodse Amersfoorters (1941-1945) en René Voorburg met het spannende verhaal van de roofoverval op de Margarethahoeve in Hoogland (1944). Ten slotte vertelt Koos van Noppen hoe de bezetting van het W.A. Ortthuis door jongeren (1972) landelijk nieuws werd.

Ook dit keer weer de Jaaroverzichten van Monumentenzorg en Archeologie 2022. Ten slotte bespreekt Leendert Alberts het nieuwe boek van Onno Kleefkens over de Phoenixbrouwerij.

Meer informatie leest u in de volgende nieuwsbrief.


Vooruitblik activiteiten 2024

Lezing Ruud Hopster | Buiten de stad is niks. Het verdwenen en vergeten leven en landschap in Hoogland-Zuidoost |
 23 januari
Informatie, aanmelding en locatie: zie de volgende nieuwsbrief.

Foto: Boekpresentatie Buiten de stad is niks

Lezing Arjeh Kalmann |
20 februari
Wegdrukken in plaats van herdenken

Informatie, aanmelding en locatie: zie de volgende nieuwsbrief.

Foto: Ontwerp Monument Joodse slachtoffers WOII


Oproep

Verspreiding Historisch jaarboek

Wie wil zich aanmelden voor het rondbrengen van de historische jaarboeken die tijdens de uitreiking op 23 november niet opgehaald zijn? Afgelopen jaar zijn er veel mensen bereid gevonden om deze taak op zich te nemen, we hopen dat het dit jaar ook zo zal zijn. In enkele postcodegebieden kunnen we nog wat hulp gebruiken. Het gaat hierbij om de volgende wijken:

Vathorst – postcode 3825 en 3826
Leusderkwartier – postcode 3817
Randenbroek – postcode 3816
Kruiskamp – postcode 3814

Wilt u meewerken, neem dan contact op via wilma.adriaanse@gmail.com. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u een bevestiging met de vervolgafspraken.


Ook interessant

Rijk verleden |
Jubileum afdeling Utrecht | 7 oktober

Op 7 oktober 2023 viert de afdeling Utrecht van de NGV haar 75-jarig bestaan.

Samen met het hoofdbestuur is besloten hiervan een landelijke dag te maken met als thema ‘familiegeschiedenis en muziek’. Olaf Broos zal onder meer een lezing houden over de in Utrecht geboren acteur Rijk de Gooijer.

De dag, onder de titel ‘Rijk verleden’, wordt gehouden in het mooie zestiende-eeuwse Paushuize in het centrum van de stad Utrecht. Meer informatie over deze dag vindt u hier.


Tocht van Vrees en Hoop |
11 oktober

Op woensdag 11 oktober organiseert Nationaal Monument Kamp Amersfoort voor de zesde keer de Tocht van Vrees en Hoop om het grootste transport van gevangenen vanuit Kamp Amersfoort te herdenken.

Op 11 oktober 1944 werden 1438 mannen op transport naar Neuengamme gezet; 82 % van hen keerde nooit terug.

Belangstellenden zijn vanaf 17.30 uur welkom bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Het programma start om 17.45 uur op het binnenterrein met een voordracht van schrijfster Dilara Bilgic. De stille tocht begint om 18.00 uur en eindigt rond 19.00 uur bij station Amersfoort Centraal.
 
Na afloop zijn er pendelbussen tussen station Amersfoort Centraal en Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Indien men hiervan gebruik wil maken is het noodzakelijk om zich op te geven via de website.


Het Verhaal van Amersfoort | voorjaar 2024

Maak kennis met de geschiedenis van de stad

In samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Flehite en Gilde Amersfoort organiseert de Volks- universiteit Amersfoort in het voorjaar van 2024 een reeks van acht lezingen, die tezamen Het Verhaal van Amersfoort door de eeuwen heen beschrijven. 

Deskundige sprekers en docenten geven hun presentatie op locaties die aansluiten bij het verhaal.

De reeks voert onder meer langs Kamp Amersfoort, de Volmolen, de Mannenzaal, de Stad van Cahen en de Rochuskapel. Alle lezingen zijn op zondagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Kijk hier voor het hele programma.