Nieuwsbrief november 2023

Deze maand het hoogtepunt van het verenigingsjaar: de presentatie van het jaarboek op 23 november. We kijken ook alvast vooruit naar interessante lezingen in het nieuwe jaar. Zoekt u een origineel cadeau voor de feestdagen? Dan is de unieke en gelimiteerde bouwset van de skyline van Amersfoort in LEGO® blokjes misschien een idee.

Van het bestuur

Presentatie Historisch jaarboek Flehite 2023 |
23 november

Het 24ste jaarboek wordt op donderdag 23 november om 17.00 uur aangeboden in de Sint-Joriskerk (kerk open vanaf 16.30 uur). Voor veel leden is dit het hoogtepunt van het jaar.

Zoals gebruikelijk wordt bij de presentatie een korte inleiding gehouden. Archeoloog Timo d’Hollosy vertelt over het exterieur en interieur van het Huis met de Paarse Ruitjes (1780). Het eerste en tweede exemplaar van het jaarboek worden aangeboden aan enkele bijzondere gasten. 

We sluiten af met een drankje en een hapje. Tijdens de borrel kunnen de OVF-leden hun exemplaar van het jaarboek afhalen bij een van de uitgiftetafels. Tevens kunnen leden die zich hebben ingeschreven voor de Skyline van Amersfoort in originele LEGO® blokjes hun doos afhalen (zie het bericht in deze nieuwsbrief).

Het jaarboek bevat naast de bijdrage van Timo d’Hollosy over het interieur van het Huis Cohen ofwel Huis met de Paarse Ruitjes nog vier interessante artikelen.

Addy Schuurman schrijft over de Spaanse Griep (1918-1920), Jan Lodewijks komt met nieuwe cijfers over de aantallen Joodse Amersfoorters (1941-1945), René Voorburg vertelt over de roofoverval op de Margarethahoeve in Hoogland (1944) en Koos van Noppen laat zien hoe de bezetting van het W.A. Ortthuis (1972) landelijk nieuws werd.

Verder staan in het jaarboek twee In Memoriams, de jaaroverzichten van Monumentenzorg en Archeologie 2022 en een boekbespreking. 


Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de betreffende aankondiging. U ziet een formulier waarop u respectievelijk uw mailadres, naam en ‘ja’ invult. Mocht u later toch verhinderd zijn, dan graag via dezelfde link weer afmelden. U vult dan ‘nee’ in. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


Daarbuiten is niks | Lezing 23 januari 2024

De verdwenen boerderijen van Hoogland

Lezing door Ruud Hopster over de veranderingen in de buurtschappen Schothorst, De Koop, Liendert, Zielhorst, De Hoef en kruispunt Hoevelaken, waar (bijna) alle boerderijen zijn verdwenen.

De huidige bewoners van die wijken hebben geen idee van het eerdere landschap en zijn vroegere bewoners. Vroegere bewoners? Waren die er dan? Hun namen kent men niet. Waar zijn zij gebleven? In de stad had men het idee dat er buiten de stad niets was, alleen lege weilanden die dus zonder problemen volgebouwd konden worden.

Spreker: Ruud Hopster
Datum: 23 januari 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: nader te bepalenWegdrukken in plaats van herdenken |
Lezing 20 februari 2024

Het had niet veel gescheeld of de laatste restanten van het voormalige Kamp Amersfoort waren in de jaren zeventig verdwenen. Van het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort was alleen nog een kantoortje met een muurschildering over, een wachttoren en de klok op de appèlplaats.

Inmiddels heeft Herdenkingscentrum Kamp Amersfoort een prachtig ondergronds museum, maar grondig historisch onderzoek naar de relatie tussen de stad en het kamp heeft nooit plaatsgevonden. En waarom heeft Amersfoort nog geen joods monument? Pas tachtig jaar na de bevrijding komt er een plek waar we de 350 omgekomen joodse burgers kunnen herdenken.

Over de moeizame omgang van Amersfoort met zijn eigen oorlogsverleden houdt Arjeh Kalmann op 20 februari een lezing. Hij is sinds 1974 journalistiek actief in de stad en heeft veel over Amersfoort en de oorlog geschreven.

Spreker: Arjeh Kalmann
Datum: 20 februari 2024
Locatie: Filalethes, Havik 29, 3811 EX Amersfoort
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uurNieuw in de activiteitencommissie: Eric van der Velden

“Je wordt ouder, kijkt wat vaker achterom, krijgt interesse in de geschiedenis van je eigen stad, schrijft een artikel voor het jaarboek van de OVF over Amersfoort festivalstad en zo rolt het balletje verder. Mijn kennis over de stad deed ik vooral op als redacteur/verslaggever bij de Amersfoortse editie van het AD. Daar sloot ik mijn loopbaan plezierig af. 

Nelleke Visscher betrok mij bij het maken van podcasts voor de OVF over de uitermate fascinerende oorlogsdagboeken van Honoré Blijdenstijn en Witte-Jan Vaatstra. Een megaklus, we hebben nog twee lange oorlogsjaren te gaan. Via haar kwam ik ook bij de activiteitencommissie. Brainstormen over interessante thema’s, onderzoeken hoe je ook een jong publiek kunt bereiken. Leuk én leerzaam, want bij de actieve leden van de OVF zit indrukwekkend veel kennis over de stad.

Ik woon al bijna dertig jaar in de mooie Amersfoortse binnenstad, samen met partner Marieke en tegenwoordig ook weer onze studerende dochter Meike (woningnood!). De vaardigheid in het maken van podcasts die ik bij de OVF heb ontwikkeld zet ik sinds kort in voor Nieuwsplein33, een professionele journalistieke site voor onze regio. Ik breng geluidsopnamen van raadsvergaderingen terug tot de kern en voeg eigen (niet mals) commentaar toe. Elke vrijdag een nieuwe aflevering onder de titel De Terugluisteraar.”


Unieke uitgave

De skyline van Amersfoort in originele LEGO® blokjes

LEGO® fascineert jong en oud met prachtige ontwerpen en creaties. Stichting Flehite Publicaties en de OVF hebben samen met LEG Op maatje een unieke en gelimiteerde bouwset gemaakt: de skyline van Amersfoort in originele LEGO® blokjes.

De set bevat bevat onder meer de Koppelpoort met de spoorbrug ervoor, de Onze-Lieve-Vrouwe Toren en de Kei. Het geheel is circa 32 cm breed, 10 cm diep en 16 cm hoog. Voor de set zijn 843 originele LEGO® onderdelen gebruikt. Een uitgebreide bouwinstructie met een historische beschrijving van de verschillende gebouwen is bijgevoegd. Een prachtig en uniek Sinterklaas- of Kerstcadeau of een bijzonder relatiegeschenk!

De voorverkoopprijs bedraagt € 74,95 tot en met 22 november 2023. Na deze datum kost de set € 79,95. Prijzen zijn inclusief 21% BTW, maar exclusief eventuele verzendkosten.

De oplage van de set is beperkt en wordt slechts eenmalig uitgegeven. Vanaf 3 tot en met 22 november 2023 is deze in de voorverkoop te bestellen via de webshop van Stichting Flehite Publicaties. Uitlevering zal, afhankelijk van de beschikbaarheid, vanaf 23 november 2023 plaatsvinden. Vanaf 24 november 2023 is de bouwset verkrijgbaar bij verschillende boekhandels, Koning Bordspel en VVV Amersfoort; vanaf 2 december 2023 ook bij Museum Flehite. De set blijft verkrijgbaar via de webshop.

Meer informatie: sfp@historisch-amersfoort.nl.


Oproep

Verspreiding historisch jaarboek 2023

Dit is een herhaalde oproep voor hulp bij het rondbrengen van de jaarboeken die 23 november niet zijn opgehaald zijn. Een grote groep leden heeft zich al opgegeven, maar we missen nog wat extra bezorgers. Om de mensen die zich hebben aangemeld niet teveel te belasten is het belangrijk dat er voldoende bezorgers zijn, verspreid over alle wijken. Voor onderstaande wijken zijn er nog mensen nodig:

Koppel en Schothorst – postcode 3813
Zielhorst – postcode 3822

Leusden – postcode 3821
Soest – postcodes 3761, 3762, 3764, 3768

Wilt u meewerken, neem dan contact op met wilma.adriaanse@gmail.com. Zodra u zich heeft aangemeld ontvangt u een bevestiging met daarin de vervolgafspraken.