Nieuwsbrief mei 2016

Brongerslezing 2016
Ruim 110 aanwezigen woonden de Brongerslezing 2016 bij, die op enthousiaste wijze werd verzorgd door Timo d’Hollosy, stadsarcheoloog bij de gemeente Amersfoort. Hij nam ons mee naar het skeletonderzoek in het -tamelijk recente- verleden en nu. Meer daarover kunnen we zien in de komende expositie in Museum Flehite, Cold cases.
De muziek werd op aangename wijze verzorgd door het ensemble “The Blue Suspenders” en de maaltijd vooraf en de borrel na afloop werden goed verzorgd door de RCE.
De verenigingen van Leusden en Soest lieten wat zien van waar zij mee bezig zijn. We hopen dat een volgende keer ook de verenigingen van Bunschoten en Hoogland aanwezig zullen zijn, zodat de Brongerslezing meer en meer het ontmoetingsplatform wordt voor historisch geïnteresseerden in onze regio.
We kunnen terugzien op een geslaagde bijeenkomst.

Nieuwe Leden
Gegevens verwijderd om privacy redenen.

Overleden
Gegevens verwijderd om privacy redenen.

Koninklijk onderscheiden

J.K. van Rossum


Hans van Rossum is onderscheiden vanwege zijn vele taken binnen het Katholiek Apostolisch Genootschap (bijbelstudiekringen, gemeenteweekends, liturg/dirigent kerkkoor, handyman) en de politiek (RPF en later de ChristenUnie). Hij is nu stadsgids bij het Gilde en klokkenluider van de Onze Lieve Vrouwetoren. Hij is ook voorzitter van de Koninklijke Amersfoortse MuziekVereniging.


We feliciteren hem van harte met deze waardering voor alle werkzaamheden die hij deed en doet

MET FLEHITE DE BOER OP, DE KUNSTSCHATTEN VAN SCHAIK
Hoeve Groot Zandbrink in het buitengebied van de gemeente Leusden vormt vanaf 1 mei tot en met 12 juni 2016 het passende decor voor een expositie van ‘boerenkunst’ afkomstig uit de collectie Van Schaik: Met Flehite de boer op. Een expositie georganiseerd door Stichting Kleurrijk Leusden in samenwerking met Museum Flehite.
Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij in de gemeente Leusden. Midden in het agrarische landschap van landgoed De Boom, met houtwallen, singels en bosjes.


Centrum van activiteiten
Een enthousiast team van vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat de vorige jaar heropende hoeve een centrum is geworden van activiteiten. Zij beheren de collectie historische werktuigen. Een deel hiervan maakt deel uit van de tentoonstelling. Er is een historische moestuin en een siertuin. Er worden streekeigen houten landhekken gemaakt. De akkers worden beheerd door burgers en boeren. Een groep imkers beheert de bijenstal en vogelliefhebbers beschermen uilen en zwaluwen.


Boerenkunst
Hoeve Groot Zandbrink vormt een uniek decor voor een museale kunsttentoonstelling met als thema het boerenleven, ‘boerenkunst’ dus. De collectie van boerenzoon Wim en zijn vrouw Hella van Schaik kan nergens beter getoond worden.
Wim van Schaik heeft van jongs af aan een grote passie voor kunst: hij en zijn vrouw Hella verzamelden meer dan duizend kunstwerken. Opvallend in de collectie is de nadruk op het Hollandse polderlandschap en de ‘bewoners’ van het boerenland: bronzen beelden van boerderijdieren en schilderijen van het uitgestrekte polderland met daarin ‘boeren en buitenlui’. Een deel van de collectie is te zien op Hoeve Groot Zandbrink. U treft werken aan van ondermeer: Dirk Breed, Peter Vos, Maarten Jungman, Han Mes, Wim Vaarzon Morel jr. en beeldhouwkunst van Lia Breed, Jaap Deelder, Floyd DeWitt, Hetty Heyster en Jaap Kaas en anderen.


Tentoonstelling
De gratis tentoonstelling is te bezichtigen van zondag 1 mei tot en met zondag 12 juni 2016. Open van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 16:00 uur. De tentoonstelling is aantrekkelijk voor gezinnen: speciaal voor de tentoonstelling is door de Groene Belevenis uit Leusden een speurtocht gemaakt die aansluit op de belevingswereld van kinderen. Aangrenzend aan de locatie loopt een klompenpad en er is een toeristisch overstappunt.
Er is een catalogus verkrijgbaar à € 10,-. In het weekend is het aangrenzende theehuis geopend. Adres: Postweg 2 te Leusden.

EXPOSITIE AMERSFOORT BIERSTAD IN HET EEMHUIS
De expositie ‘Amersfoort Bierstad, Proost op de Phoenix Brouwerij!’ is komende maanden te zien bij Archief Eemland in het Eemhuis. De expositie is donderdagmiddag 31 maart geopend door wethouder Bertien Houwing (cultuur). Het is een kennismaking met Amersfoort als bierstad in de middeleeuwen en neemt mensen mee in het verhaal van de Phoenix Brouwerij. Topstukken uit het Phoenix archief geven een kijkje achter de schermen van dit innovatieve familiebedrijf.


Amersfoort Bierstad
De expositie vertelt de Amersfoortse biergeschiedenis in vogelvlucht. Amersfoort is al sinds de middeleeuwen een echte bierstad. Met name in de 14e en 15e eeuw floreerde de bierproductie in de stad. Het schone water dat bij de waterpoort Monnikendam de stad binnen kwam en de makkelijke toegang tot verschillende graansoorten, vormden de basis van de ongeveer vijftig bierbrouwerijen die de stad rijk was. Met de komst van de Phoenix Brouwerij werd Amersfoort opnieuw een bierstad van betekenis. Zij veranderden de bierindustrie door de introductie van alcoholvrij bier, statiegeld en marketingcampagnes. Nu, meer dan vijftig jaar na de sluiting van de brouwerij, wordt het Phoenix bier opnieuw gebrouwen, waarmee de cirkel rond is.

Van, voor en door de stad
Amersfoort Bierstad is de eerste expositie in een serie waarin de topstukken van Archief Eemland en anderen worden gekoppeld aan actuele thema’s en initiatieven. In samenwerking met geschiedeniskenners, verzamelaars, organisaties en bruikleengevers. Van, door en voor de stad!
In het najaar verschijnt bij Archief Eemland een expositie Amersfoort in de Eerste Wereldoorlog en het verhaal rondom het Belgenmonument.


Wandelen en proeven
De Amersfoortse Gidsen bieden bierwandelingen aan die gecombineerd worden met een bezoek aan de expositie en het proeven van een Phoenix biertje. Opgeven kan via www.amersfoortsegidsen.nl/bier. Het Phoenix bier (gebrouwen door Rock City Beers) is op verschillende locaties in Amersfoort te koop.


Meer informatie: www.archiefeemland.nl/AmersfoortBierstad
Bezoekadres: Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis, Eemplein 73 Amersfoort
Openingstijden: Open tijdens kantoortijden, t/m de zomer van 2016
Kosten: Gratis entree

AMBASSADEURS NAAR CEREMONIE 9 MEI
Op maandag 9 mei heeft de jaarlijkse herdenking plaats op het Russisch Ereveld. Daarbij geven in elk geval de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, de burgemeesters van Amersfoort en Leusden en de ambassadeurs van de Russische Federatie, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Wit-Rusland acte de présence.
Iedereen is van harte welkom. Verzamelen kan vanaf 10.30 uur op het voorplein van begraafplaats Rusthof. De kranslegging begint om 11.00 uur.
Een kleine delegatie brengt voorafgaand een kort bezoek aan monument Koedriest achter Kamp Amersfoort.


WIJKMUSEUM SOESTERKWARTIER
Jaartentoonstelling “Waar is de industrie gebleven?”


De laatste tentoonstelling over de industrie wordt 21 mei a.s. geopend. Detroit is vooral bekend omdat de grote drie Amerikaanse automerken er hun hoofdkwartier hebben: Ford, General Motors en Chrysler. In de eerste helft van de vorige eeuw waren er echter honderden autofabrikanten. Hieraan ontleende de stad een van haar bijnamen, ‘Motor City’. De naam Klein Detroit is te danken aan onze burgemeester Molendijk (vlak na de oorlog) die Amersfoort deze naam gaf. Dat had er mee te maken dat er ook Amersfoort in die tijd veel bedrijven in de stad had die met de auto-industrie te maken hebben. Maar, net zo goed als Detroit in verval raakte, kun je zeggen dat er ook in Amersfoort weinig auto-industrie meer over is (Pon is b.v. naar Leusden verhuisd). De naam Klein Detroit is het vertrekpunt voor de inhoud van de tentoonstelling. Maar het ligt voor de hand om ook allerlei industrie die met de metaalnijverheid te maken heeft in de tentoonstelling mee te nemen. Daarbij kan vooral gedacht worden aan Bronswerk. Als u leuke bijdragen hebt voor de slotexpositie over de verdwenen industrie in Amersfoort dan kunt u bellen met Joke Sickmann (033 4611474) of contact opnemen met het Wijkmuseum (info@wijkmuseumsoesterwartier.nl)


Wijkmuseum Soesterkwartier, St. Bonifaciusstraat 61. Iedere zaterdag open van 11 – 16 uur en na afspraak www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl. Daar is ook de nieuwe DVD “Soesterkwartier EigenWijs” te koop. Meer weten over de expositie? Zie www.soesterkwartier.info/schoensmeer-en-sigaren-wat-hebben-ze-gemeen.

ERVAAR 1914-1918 OP DE FIETS
In de provincie Utrecht zijn vier speciale fietsroutes uitgezet die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog tastbaar houden.
Europa herdenkt van 2014 tot en met 2018 de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland in die periode neutraal was, heeft de Grote Oorlog ook hier de nodige impact gehad, met name in de provincie Utrecht. Hier werden tienduizenden Belgische militairen opgevangen in de garnizoenen en vonden ook vele burgervluchtelingen een tijdelijk onderkomen. Na afloop van WO I kreeg de Duitse keizer Wilhelm II onderdak in Huis Doorn en op de Amersfoortse Berg verrees toen het imposante Belgenmonument.
Diverse erfgoedinstellingen in de provincie Utrecht brengen de gebeurtenissen van toen naar nu met vier speciale fietstochten (van 25-40 kilometer), die elk een eigen thema hebben. Ontdek daarbij de wereld van de krijgsmacht, ervaar de typische Hollandse verdediging, verdiep u in de Eerste Wereldoorlog en volg het spoor van de keizer in de groene provincie Utrecht.


De routes zijn verkrijgbaar bij VVV Amersfoort en de deelnemende instellingen, die u allen bezoekt tijdens het fietsen. Het gaat om Huis Doorn, Kasteel Amerongen, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Waterliniemuseum in Bunnik, Museum Flehite in Amersfoort, Fort Rijnauwen in Bunnik, het Belgenmonument in Amersfoort, Luchtmacht Monument Soesterberg en Archief Eemland in Amersfoort.


Meer informatie over de Eerste Wereldoorlog in Nederland: www.eerstewereldoorlog.nu

ELFSTENENTOCHT IN DE GEMEENTE LEUSDEN
De Historische Kring Leusden heeft een fietsroute uitgegeven die u voert langs elf attentiestenen en andere bezienswaardigheden in de gemeente. De attentiestenen zijn een initiatief van de HKL, Stichting De Boom, de gemeente Leusden en het Fonds Samenlevingsinitiatieven naar aanleiding van de in 2015 uitgereikte Annie de Beaufortspeld.
De herdenkingsstenen zijn bruin/zwarte chique stenen met een afmeting van 50×50 cm, die verzonken liggen in de bestrating op plaatsen waar diverse markante historische gebouwen in de gemeente Leusden zijn verdwenen. De stenen nodigen uit om daar even bij stil te staan. Ze zijn voorzien van de naam van het pand, de jaartallen, een mooie foto en enkele regels tekst met de belangrijkste historische informatie. Op de website www.historieleusden.nl kunt u meer lezen over de verdwenen historische gebouwen.
Onderweg treft u diverse bezienswaardigheden aan. Wanneer u de fietstocht fietst en om u heen kijkt, ziet en ervaart u behalve prachtige natuur gelukkig nog heel veel cultuurhistorie in de mooie gemeente Leusden. De hele route is 27 km. Maar als u zich beperkt tot Leusden en Achterveld en Stoutenburg rechts laat liggen, dan is de route 15 km.


De routebeschrijving kunt u vinden op www.leusdenopdekaart.nl onder Attentiestenenroute.


HKL-KIJKCAFE IN DE BIBLIOTHEEK LEUSDEN
Historische foto’s van Hamersveld, Leusbroek, Stoutenburg en Achterveld.
Vanaf eind maart vertoont de Historische Kring Leusden voor belangstellenden foto’s van vroeger. Het “HKL kijkcafé” wordt eens per maand gehouden in de Openbare Bibliotheek Nieuw Langenbeek in het boerderijgedeelte.
De laatste jaren zijn steeds meer afbeeldingen uit de collectie van de HKL geïnventariseerd en op adres geordend. Het is gemakkelijk na te gaan of foto’s van een bepaalde straat en huisnummer beschikbaar zijn en bezoekers kunnen vrijblijvend even komen kijken. Wie weet komen er bij de koffie ook verhalen los over oude tijden. Ook kunnen mensen zelf foto’s meenemen om aan anderen te laten zien.
De afbeeldingen kunnen gescand worden en zo direct op het scherm worden vertoond.

Tijdens het “HKL kijkcafé” is het Documentatiecentrum van de Historische Kring Leusden geopend en kunnen leden van de HKL boeken en tijdschriften inzien en lenen; niet leden van de HKL kunnen de boeken en tijdschriften alleen inzien.


Wanneer en waar
U bent van harte welkom in de Openbare Bibliotheek Nieuw Langenbeek, Hamersveldseweg 77 in de Hamershof op woensdag 1 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Foto: Hamersveldseweg midden jaren zeventig

AGENDA
Dinsdag 31 mei 2016: OVF-lezing. Hans van den Broek: Koorts en honger, geneeskunde in vroeger tijd op het platteland;


De OVF-lezingen – tenzij anders vermeld – worden gehouden in Museum Flehite, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 3,50.
Met het oog op de beveiliging van het museum moet u er rekening mee houden dat te laat komen bij de lezingen betekent dat u voor een dichte deur komt te staan. We sluiten de deur om 20.00 uur.


HISTORISCH CAFE
Donderdag 12 mei, 17 uur, Historisch Café in Museum Flehite.


De erfgoedorganisaties van Amersfoort organiseren iedere tweede donderdag van de maand het Historisch Café. Voor iedereen die zich (vakmatig) bezig houdt met de geschiedenis van Amersfoort en omgeving.


De drankjes zijn “gratis” (er staat een emmer voor een vrijwillige bijdrage). Het Museum doet een beroep op de bezoekers om te helpen bij het schenken en opruimen van het glaswerk etc.


NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Zie www.amersfoorteo.ngv.nl
dinsdagavond 10 mei 2016 spreekt Frans van Bodegom over Réunion.
donderdag 2 juni 2016 Famillement in Utrecht.
zaterdagmiddag 17 september 2016 computermiddag.
donderdagavond 6 oktober 2016 spreekt Wichard Maassen over de Amersfoortse schilders Toon Tieland en Johan Traarbach.
donderdagavond 17 november 2016 ledenvergadering en Piet Hovestad spreekt over zijn familiekroniek.
zaterdag 26 november 2016 Algemene Vergadering van de NGV in Driebergen.
donderdagavond 1 december 2016 lezing.
donderdagavond 19 januari 2017 lezing.
donderdagavond 16 februari 2017 lezing.
donderdagavond 16 maart 2017 lezing.
donderdagavond 6 april 2017 lezing en ledenvergadering.
zaterdag 22 april 2017 Algemene Vergadering van de NGV in Driebergen.
donderdagavond 18 mei 2017 lezing.