Nieuwsbrief mei 2014

VAN HET BESTUUR


Algemene Ledenvergadering
Tijdens de ALV werd het voorstel gedaan om voor lezingen te werken met reservering vooraf. Dit voorstel is in het bestuur besproken, We zien geen reden om hiertoe over te gaan. Het is een hoge uitzondering dat de zaal in museum te klein is voor alle bezoekers van de lezingen. Het vooraf inschrijven komt ons daarom niet nodig voor, terwijl het wel extra werk oplevert en de drempel om een lezing te bezoeken verhoogt.


Brongerslezing
Op 25 april 2014 hebben we genoten van de derde Brongerslezing , die dit jaar werd ingevuld door dr. A.J.L. van Hooff, die ons op geanimeerde wijze meenam door de wereld van Bataven en Romeinen. En niet te vergeten Nederlandse regenten.
De muzikale omlijsting door het ensemble Petite Flehite stond op een hoog niveau. De tafels van Leusden, Soest, OVF en Boekhandel Veenendaal werden goed bezocht. De ruim honderd aanwezigen kunnen terugzien op een goede avond.


Excursie naar Hilversum en Naarden.
Op zaterdag 14 juni vindt onze jaarlijkse excursie plaats. We verzamelen op de Zonnehof om 9.15 uur.
’s Morgens gaan we naar het wereldberoemde monument van het Nieuwe Bouwen, “Zonnestraal” in Hilversum. We beginnen daar met koffie en gebak, gevolgd door een rondleiding door de heer J. Schriefer, bij uitstek deskundig en met ook nog een unieke relatie met “Zonnestraal”.
We lunchen in het pannenkoekenrestaurant “De Rading”.


‘s Middags bezoeken we het vestingmuseum in Naarden; na afloop weet u alles over kazematten en bedekte wegen, luistergangen en ravelijnen. De rondleiding geeft een prachtige kijk op een juweel van Hollandse vestingbouw.
Rond vijf uur hopen we weer in Amersfoort te zijn.
Neem vooral uw museumkaart mee! De kosten voor deze dag zijn €45.
Schrijf u gauw in (voor 14 mei), want de excursie kan alleen doorgaan met voldoende deelnemers.


Nieuwe leden

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

Koninklijk onderscheiden

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

EXPOSITIE STRALENDE SCHOONHEID V
Museum Flehite; 13 april t/m 15 juni 2014


Vanaf 13 april t/m 15 juni presenteert Museum Flehite voor de vijfde keer onder de titel Stralende Schoonheid een brede selectie oude Russische iconen die bijeen zijn gebracht door verzamelaar en expert David Tchikvashvili.


Stralende Schoonheid V toont diverse verbeeldingen van de Moeder Gods, scènes uit het oude testament, Christus Pantocrator, de evangelisten, diverse heiligen, de Deësis, maand- en jaariconen en iconen die onderdeel uitmaakten van een iconostase (iconenwand), waaronder enkele Koningsdeuren.


Stralende Schoonheid V is een rijke en spiritueel geladen tentoonstelling die te zien is in de periode van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De tentoonstelling is ook te bezoeken op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste   

en Tweede Pinksterdag.                                              

Rond de tentoonstelling zal een aantal lezingen worden georganiseerd. De eerste wordt gehouden op donderdagavond 15 mei a.s., aanvang 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) en de tweede op maandagochtend 9 juni (2e Pinksterdag) om 11.00 uur. De lezingen worden verzorgd door kunsthistoricus en iconenexpert Désirée Krikgaar. Zij zal in haar verhaal dieper ingaan op Pasen en Pinksteren in relatie tot de Russische iconen. Na afloop kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling.                                          

Voor het bijwonen van één van de lezingen is aanmelden verplicht per e-mail: info@museumflehite.nl of telefoon 033.2471100. De kosten bedragen € 10. Dit is inclusief koffie bij ontvangst en museumbezoek na afloop (geen extra korting met Museumkaart).

MUSEUM FLEHITE KRIJGT NATIONALE FEESTROK
Mevrouw Ria van Willigenburg verraste Museum Flehite met een bijzondere aanwinst die past bij Bevrijdingsdag. Er zijn er duizenden geweest in Nederland, maar dit is de eerste keer dat er een Amersfoortse feestrok is opgedoken.
De feestrok bestaat uit oude lapjes stof, die samen een bont geheel vormen. Ze is bedacht door Mies Boissevain-van Lennep, die in de organisatie van de eerste Bevrijdingsdag van 5 mei 1946 zat. Omdat kleding nog op de bon was, bedacht zij iets feestelijks dat toch haalbaar was voor elk meisje en elke vrouw. Mies kwam op het idee door een lappendasje dat voor haar was gemaakt van kledingstukken van familieleden. Toen zij in 1943 was opgepakt wegens verzetswerk putten zij en haar celgenoten er moed en troost uit, nadat het naar binnen was gesmokkeld met de schone was.
Coba van Willigenburg-Heilijgers woonde met haar gezin aan Lange Beekstraat 25, bij de Arnhemseweg. Zij vond dat haar dochters Lenie (9) en Ria (6) ook zo’n rok moesten krijgen. Ze was gediplomeerd naaister en gaf ook les, maar voor deze bijzondere rokken ging de naaimachine aan de kant. Ze zijn helemaal met de hand gemaakt.
Bijzonder is dat zelfs het stencil van Mies Boissevain bewaard is gebleven waarop nauwkeurig is uitgelegd hoe de rok er uit moest zien. In de driehoeken aan de onderrand staat 5 mei 1945. Elk jaar dat de rok opnieuw gedragen werd, kwam er ook op. Ria heeft haar rok zelfs tot 1952 gedragen, terwijl de meeste vrouwen het in 1948 wel genoeg vonden, na de inhuldiging van koningin Juliana. Op deze rok zit ook een officieel logo dat het nationale comité in 1947 uitbracht.
De Amersfoortse feestrok is te zien in het Open Depot van Museum Flehite.
Christus Pantocrator, Rusland, 17e eeuw – Collectie Tchikvashvili

WIJKMUSEUM SOESTERKWARTIER
(St. Bonifaciusstraat 61)
      o Expositie St. Henricuskerk en het Rijke Roomse 

         Leven (12-15 uur)
      o Gesprek over Bleekneusjes (16-17 uur)
In de jaren ‘50 werden veel lagere schoolkinderen uitgezonden naar koloniehuizen “aan zee” en ook elders. In navolging van de klassengesprekken is er op 10 mei een gesprek over bleekneusjes. Bent u zo’n bleekneusje geweest? Geef u op voor het bleekneusjesgesprek bij Gezina Tuinstra: tel. 033 4635661.


HENDRIK VALK IN HET MONDRIAANHUIS
Vanaf 11 mei toont het Mondriaanhuis onder de titel ‘In de stijl van De Stijl’ het werk van Hendrik Valk (1897 – 1986). De tentoonstelling gaat dieper in op de verwantschap en de verschillen tussen het werk en gedachtegoed van Hendrik Valk en de leden van kunstenaarsgroepering De Stijl.
Het werk van Valk toont overeenkomsten met dat van leden van De Stijl, zoals Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Piet Mondriaan. Valk wilde zich echter niet door een groep of ideologie laten sturen en heeft zich niet bij de groepering willen aansluiten. Hij was een individualist die zijn eigen weg ging. Hij maakte veel schilderijen in zijn eigen typerende handschrift: strak en tekenachtig waarin zwart en wit, rood of geel de belangrijkste kleuren zijn.

VRIENDIN VAN PIET MONDRIAAN DUIKT OP IN AMERSFOORT
Ze was veertig jaar bevriend met Piet Mondriaan, maar toch kennen weinig mensen kunstenares Agatha Zethraeus (1872-1966). De half Zweedse Agatha en Mondriaan leerden elkaar kennen rond 1904, toen zij korte tijd schilderles van hem had. Het gerucht gaat dat de twee zelfs enige tijd ‘meer’ dan vrienden waren. Net als Mondriaan, maakte Agatha van het schilderen haar beroep. Ze exposeerde veel en verkocht redelijk. In haar naturalistische werkwijze zijn stijlelementen van het vroege werk van Mondriaan te herkennen. Na haar dood is Agatha in de vergetelheid geraakt. Het Mondriaanhuis brengt daar verandering in met een grote solotentoonstelling in het najaar van 2014.


Agatha schilderde voor het merendeel stadsgezichten, stillevens en (Zweedse) landschappen. Ze woonde het grootste deel van haar leven in Amsterdam en legde de stad veelvuldig vast. Maar ze trok er ook regelmatig op uit naar het buitengebied. Net als Mondriaan schilderde ze veel langs rivieroevers en kwam in kunstenaarsdorpen als Heeze, Hattem en Laren. Als ze bij haar familie in Zweden was, nam ze haar schilderspullen mee en schilderde er in de natuur. Hoe Mondriaan haar werk beïnvloedde en hoe hun vriendschap zich ontspon, loopt als een rode draad door de tentoonstelling heen.


Het werk van Agatha werd voor het grootste deel verkocht via kunstenaarsverenigingen, waarmee ze meerdere keren per jaar exposeerde. Haar werk kwam zo terecht bij kunstliefhebbers door het hele land en zelfs in Duitsland en Indië. In een opschrijfboekje hield ze haar verkopen bij. Zo verkocht ze in 1927 het werk Bollenlandje aan mejuffrouw H. Snoek uit Amersfoort. Zou het Bollenlandje zich nog in Amersfoort bevinden?


Het Mondriaanhuis komt graag in contact met mensen die een werk van Agatha Zethraeus bezitten.
Zo kan het museum volgend jaar een zo volledig beeld van de kunstenares geven. U kunt zich wenden tot info@mondriaanhuis.nl

NIEUWE DIRECTEUR AMERSFOORT in C
Het bestuur van Amersfoort in C benoemt de heer Paul Baltus (1960) met ingang van 9 juni 2014 tot de nieuwe algemeen directeur van Amersfoort in C. Hij wordt daarmee de opvolger van de interim-directeur, de heer J.P. Eillebrecht.
De vacature heeft een verheugend groot aantal sollicitanten opgeleverd. Bestuur en managementteam hebben uiteindelijk unaniem de keuze voor Paul Baltus gemaakt.


Paul Baltus woont in Utrecht, hij staat bekend als een consultant met aanzienlijke kennis van management en sponsorwerving voor culturele instellingen. Hij heeft van oudsher beroepsmatig verkeerd in de wereld van cultuur, musea en architectuur. Op dit moment is hij lid van de directie van het project DOM under, een ondergronds publiekscentrum in het hart van Utrecht, waar 2000 jaar geschiedenis is te aanschouwen. Baltus was daarvoor partner bij het organisatiebureau Explorama, dat zich richtte op evenementen op cultureel en museaal gebied. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de Utrechtse Ondernemers Sociëteit. Baltus zal zijn werk voor Amersfoort in C gaan combineren met DOM under.

PUBLIEK GEHEIM, DE APP VAN ARCHIEF EEMLAND
Weet u waar de eerste Nederlandse auto werd geproduceerd? En waarom tandpasta eerst in een blik zat? Of wat ‘donckere brieven’ betekent? U vindt het antwoord op deze vragen in Publiek Geheim, de app van Archief Eemland.
Afgelopen jaren werkte een team van (vrijwillig) onderzoekers aan de voorbereidingen van Publiek Geheim. Zij bestudeerden archiefstukken en speurden naar persoonlijke verhalen uit de geschiedenis van Amersfoort en regio. De rijke collectie van Archief Eemland krijgt door de interactieve mogelijkheden van de app een extra dimensie. In dit project is nauw samengewerkt met De Nieuwe Collectie uit Amsterdam voor concept, ontwerp en redactie en met Jeroen Smeets voor de techniek.
Op donderdag 8 mei onthult mevrouw Annemieke Vermeulen, burgemeester van Leusden, de bijzonder vormgegeven presentatiemeubels, waarin de app in het Eemhuis bekeken kan worden.


Aansluitend aan deze bijeenkomst voor genodigden, is iedereen vanaf 17:00 uur welkom voor een drankje bij het Historisch Café, dat deze keer voor het eerst plaatsvindt in het Eemhuis. Tijdens deze speciale bijeenkomst zal onderzoekster Carine Alders vertellen over haar archiefonderzoek voor Publiek Geheim.

POP-UP TENTOONSTELLING “NATURA MYSTICA” OP LEUSDEREND
De gemeente Leusden, Museum Flehite en Hot Prospects! organiseren gezamenlijk een tentoonstelling van hedendaagse kunst van topniveau op Landgoed Leusderend te Leusden.
De tentoonstelling is voor het publiek te zien vanaf woensdag 22 mei tot en met zondag 22 juni.


De tentoonstelling, die de naam “Natura Mystica” draagt, is een bijzonder samenwerkingsproject tussen een gemeente, museum en kunstbemiddelingsbedrijf. Dankzij de medewerking van vele partners is er een breed aanbod voor kunstliefhebbers maar ook voor gezinnen met kinderen ontstaan. Naast de tentoonstelling, die meer dan 120 werken omvat, is er op de zondagmiddagen schilderles voor kinderen onder leiding van Clarissa Vis. Centrum voor natuur en milieu “de Schoolsteeg” maakt een verbinding met de bosrijke omgeving van het landgoed met rugzakjes vol opdrachten en een speurtocht. De Internationale School voor Wijsbegeerte heeft een filosofieprogramma ontwikkeld met als thema “de mystiek van de natuur”. Ook is er een speciaal aanbod voor de basisscholen in Leusden en Amersfoort.
De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en museale wereld is bijzonder. Vorig jaar is bij autodealer Pon onder dezelfde formule een succesvolle tentoonstelling georganiseerd van impressionist Hendrik Jan Wolter (1873-1952), die in één week 1000 bezoekers trok.


Kunstenaars
In “Natura Mystica” worden meer dan 120 werken getoond van hedendaagse, toonaangevende kunstenaars. Een deel van de werken is te koop. Een van de kunstenaars is Armando. Hiermee is deze beroemde kunstenaar terug in de omgeving waar veel van zijn werken hun oorsprong vonden, namelijk de Leusderheide nabij Amersfoort. Bijzonder is ook een wandeling met QR-code informatieborden, die voert vanaf de tentoonstelling op het Leusderend naar Kamp Amersfoort.
Alle kunstvormen zijn te zien in de tentoonstelling. Schilderijen zijn er van Anutosh, Daan de Jong, Frank Hutchinson, Isabelle Werkhoven, Anya Jansen, John Konijn, Ramon van de Werken, Uwe Poth en Michael Berkhemer. Voorts zijn er tekeningen, aquarellen en prenten van Heleen Cornet, Sandra Kruisbrink en Siemen Dijkstra. Ook zijn er foto’s te zien, van Margriet Smulders, Ruud van Empel, Hans van Ommeren, Levi van Veluwe en Jimmy Nelson.
Sculpturen worden geëxposeerd van Piet Warffemius, Sjoerd Buisman en Elysia Verhoeven.
Ten slotte is er design en toegepaste kunst van Oat-shoes aanwezig.
Een rijk geheel dat een breed en gevarieerd beeld geeft van hedendaagse Nederlandse natuurkunst.

POP-UP TENTOONSTELLING “NATURA MYSTICA” OP LEUSDEREND
De gemeente Leusden, Museum Flehite en Hot Prospects! organiseren gezamenlijk een tentoonstelling van hedendaagse kunst van topniveau op Landgoed Leusderend te Leusden.
De tentoonstelling is voor het publiek te zien vanaf woensdag 22 mei tot en met zondag 22 juni.


De tentoonstelling, die de naam “Natura Mystica” draagt, is een bijzonder samenwerkingsproject tussen een gemeente, museum en kunstbemiddelingsbedrijf. Dankzij de medewerking van vele partners is er een breed aanbod voor kunstliefhebbers maar ook voor gezinnen met kinderen ontstaan. Naast de tentoonstelling, die meer dan 120 werken omvat, is er op de zondagmiddagen schilderles voor kinderen onder leiding van Clarissa Vis. Centrum voor natuur en milieu “de Schoolsteeg” maakt een verbinding met de bosrijke omgeving van het landgoed met rugzakjes vol opdrachten en een speurtocht. De Internationale School voor Wijsbegeerte heeft een filosofieprogramma ontwikkeld met als thema “de mystiek van de natuur”. Ook is er een speciaal aanbod voor de basisscholen in Leusden en Amersfoort.
De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en museale wereld is bijzonder. Vorig jaar is bij autodealer Pon onder dezelfde formule een succesvolle tentoonstelling georganiseerd van impressionist Hendrik Jan Wolter (1873-1952), die in één week 1000 bezoekers trok.


Kunstenaars
In “Natura Mystica” worden meer dan 120 werken getoond van hedendaagse, toonaangevende kunstenaars. Een deel van de werken is te koop. Een van de kunstenaars is Armando. Hiermee is deze beroemde kunstenaar terug in de omgeving waar veel van zijn werken hun oorsprong vonden, namelijk de Leusderheide nabij Amersfoort. Bijzonder is ook een wandeling met QR-code informatieborden, die voert vanaf de tentoonstelling op het Leusderend naar Kamp Amersfoort.
Alle kunstvormen zijn te zien in de tentoonstelling. Schilderijen zijn er van Anutosh, Daan de Jong, Frank Hutchinson, Isabelle Werkhoven, Anya Jansen, John Konijn, Ramon van de Werken, Uwe Poth en Michael Berkhemer. Voorts zijn er tekeningen, aquarellen en prenten van Heleen Cornet, Sandra Kruisbrink en Siemen Dijkstra. Ook zijn er foto’s te zien, van Margriet Smulders, Ruud van Empel, Hans van Ommeren, Levi van Veluwe en Jimmy Nelson.
Sculpturen worden geëxposeerd van Piet Warffemius, Sjoerd Buisman en Elysia Verhoeven.
Ten slotte is er design en toegepaste kunst van Oat-shoes aanwezig.
Een rijk geheel dat een breed en gevarieerd beeld geeft van hedendaagse Nederlandse natuurkunst.

AGENDA
Dinsdag 27 mei 2014 OVF-lezing: Michiel Kruidenier / Bastiaan van de Kraats; Amersfoort en bedrijvigheid. Verleden en toekomst van de War (voormalige kleurstoffenfabriek aan de Kleine Koppel 40)
Zaterdag 14 juni 2014 Excursie naar Hilversum en Naarden; kosten € 45,–
Dinsdag 30 september OVF-lezing: Betsie van Ravenhorst; “Oorlog en vrede” Struikelstenen (Het Joodse leven in Amersfoort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Dinsdag 28 oktober 2014 OVF-lezing: Gerard Raven / Jeanette Pors; Oorlog en vrede (n.a.v. expositie Belgische vluchtelingen in Museum Flehite).
Donderdag 20 november 2014 Historische Kring Leusden: Najaarslezing: Johan de Kruijff over het schijnvliegveld dat in de oorlogsjaren in Den Treek heeft gelegen. (Aanvang 20.00 uur in de Gereformeerde kerk “De Koningshof” aan de Hamershof in Leusden)
Dinsdag 25 november 2014 OVF-lezing: Guido Delahaye; 200 jaar Katholiek Lager Onderwijs in Amersfoort (1814-2014).


De OVF-lezingen – tenzij anders vermeld – worden gehouden in Museum Flehite, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 3,50.
Met het oog op de beveiliging van het museum moet u er rekening mee houden dat bij de lezingen te laat komen betekent voor een dichte deur te staan. We sluiten de deur om 20.00 uur.


NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Zie ook www.ngv.nl bij afdeling Amersfoort e.o.
Donderdagavond 15 mei 2014 spreekt mevr. Mira Benes over een boek maken in Word.
Donderdagmiddag 11 september 2014 genealogisch spreekuur. Ook op de donderdagmiddagen 9 oktober, 13 november en 11 december 2014.
Zaterdagmiddag 20 september 2014 bijeenkomst computergenealogie. Tevens een workshop met medewerking van Rob Dix over genealogie in Duitsland.
Donderdagavond 16 oktober 2014 spreekt Mr. H.A.G. Verouden over “De valkuil van naamsveranderingen”.
Dinsdagavond 4 november 2014 spreekt Willem van Maren over “Kastelen in de Gelderse Vallei”, na een korte algemene afdelingsledenvergadering.
Dinsdagavond 16 december 2014 spreekt Kees Schipper over “De Nieuwe Hollandse Waterlinie”.
Donderdagavond 15 januari 2015 spreekt Gerrit Woertman over “Genealogie en nu op zoek naar DNA?”


HISTORISCH CAFE
U bent op donderdag 8 mei 2014 vanaf 17.00 uur weer van harte welkom bij het Historisch Café van Archief Eemland en partners. Deze keer voor het eerst in het Eemhuis!
De presentatie wordt verzorgd door Carine Alders, die zal vertellen over haar archiefonderzoek voor Publiek Geheim (zie hiervoor).
Zoals altijd zal er tijdens dit café gelegenheid zijn om anderen met historische belangstelling te ontmoeten. U kunt gerust iemand die zich op vrijwillige basis dan wel vakmatig bezig houdt met de geschiedenis van Amersfoort en omgeving meebrengen.