Nieuwsbrief juni 2013

VAN HET BESTUUR


Excursie
Tot onze spijt -en uiteraard ook van hen die zich hadden aangemeld- kon de excursie niet doorgaan. Te weinig leden hadden zich aangemeld voor dit evenement. Het bestuur is benieuwd wat de reden hiervoor zou kunnen zijn. Lag het aan de onderwerpen en locaties? Lag het aan de datum? Lag het wellicht nog ergens anders aan?
We zouden het waarderen als u deze vragen zou willen beantwoorden, zodat we daar bij de organisatie van een volgende excursie rekening mee kunnen houden. En als u suggesties hebt voor een mooi excursiedoel, schroom niet ons dat mee te delen.

Ledenpas en lezingen
Vanaf nu zullen we bij de door de vereniging georganiseerde activiteiten vragen om het tonen van de ledenpas. Want niet alle gezichten zijn bekend bij de medewerkers achter de balie. Dus draag uw pas op uw hart!
Met het oog op de beveiliging van het museum moet u er ook rekening mee houden dat bij de lezingen te laat komen betekent voor een dichte deur te staan. We sluiten de deur om 20.00 uur.


Nieuwe leden

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

Overleden

Gegevens verwijderd om privacy redenen.


Stichting Flehite Publicaties
Mw. Saskia Stouten-Schrijer (1987) is toegetreden tot de redactie van het Jaarboek. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, is architectuurhistorica en heeft bij de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Amersfoort gewerkt. Ze heeft een cultuurhistorisch adviesbureau waarmee ze rondleidingen in Amersfoort verzorgt en onderzoek uitvoert. Ze heeft onder meer onderzoek gedaan naar de gebiedsontwikkeling van buitenplaatsen in de Vechtstreek en de stedenbouwkundige ontwikkelingen van Amersfoort. Op dit moment doet zij onderzoek naar de invloed van Amersfoortse stadsarchitecten op het stadsbeeld.

SABINE
Op onze website vindt u een knop “weblinks”. Een van de daar getoonde websites is de site van Sabine, het Stichts Algemeen Bibliografisch Netwerk (www.sabine.nu). Hierin zijn (de titels van) boeken en tijdschriftartikelen over alle mogelijke aspecten van de provincie Utrecht opgenomen, zoals: geschiedenis, landschap, economie, politiek, milieu, monumentenzorg, archeologie, landbouw, nijverheid, kunst etc. Sabine is een samenwerkingsverband van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Het Utrechts Archief, Bibliotheek Utrecht en het Bibliotheek Service Centrum (BiSC). De database bevat ca 40.000 titels: boeken, tijdschriftartikelen, periodieken, DVD’s, rapporten en scripties. Sabine is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over de provincie Utrecht voor werk en hobby, of gewoon uit belangstelling.
Ook de Jaarboeken Flehite en de Kroniek (vanaf 1999) zijn hier te vinden en te downloaden.


Maand van de Geschiedenis
Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar “Vorst en volk”. In dat kader zijn wij op zoek naar leden die iets kunnen vertellen over (Europese) vorstenhuizen, waaronder uiteraard onze Oranje-vorsten. Ook zij die verzamelingen hebben en die graag willen tonen en/of er over vertellen nodig ik graag uit dat bij mij kenbaar te maken (P. Jonkman, p.jonkman@kpnmail.nl; 0334652834)

AGENDA (zie ook het programma van de NGV in deze nieuwsbrief)


Dinsdag 18 juni 2013 (10-11 uur) Gerard Raven; rondleiding tentoonstelling Op het spoor
Donderdag 15 augustus (15-16 uur) Lydia Edelkoort; rondleiding tentoonstelling Op het spoor
Dinsdag 27 augustus 2013 Arriën. Kruyt (voorzitter ROVER): 150 jaar spoor
Dinsdag 24 september 2013 Jan Carel van Dijk, “Amersfoort en bedrijvigheid”: 75 jaar tandpastafabricage in Amersfoort.
Dinsdag 29 oktober 2013 Raymond van Uppelschoten: Amersfoort en de rijksdriehoekmeting.
Dinsdag 26 november 2013 Nienke Rooijakkers, “Amersfoort en bedrijvigheid”: De geluidswandeling op de wagenwerkplaats (ook n.a.v. 150 jaar spoor in Amersfoort)
Dinsdag 28 januari 2014 Amersfoort en de eerste Wereldoorlog / Belgische vluchtelingen (voorlopig)
Dinsdag 25 februari 2014 Ton Reichgelt: “Oud schrift”.
Vrijdag 25 april 2014 Brongerslezing; A. van Hooff, “Een republiek van Bataven” (werktitel)


De lezingen – tenzij anders vermeld – worden gehouden in Museum Flehite, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 3,50.


RONDLEIDINGEN en LEZING TENTOONSTELLING OP HET SPOOR!
(15 juni-22 september)


Voor OVF-leden organiseert Museum Flehite rondleidingen over de tentoonstelling Op het spoor. En wel op 18 juni (10-11 uur) en 15 augustus (15-16 uur). Toegang is gratis.

Over de tentoonstelling
In 1863 reed de eerste trein voor bij station Smallepad. Aanleiding voor een grote historische tentoonstelling voor een breed publiek, maar de liefhebber komt ook aan zijn trekken. Gewapend met het speciale spoorboekje kan men op stap. Men hoort geknars van treinwielen op wissels, ijzer op ijzer in de Wagenwerkplaats, zoemende miniatuurspoorbanen.


Al vanaf de receptie ziet de bezoeker de zaal met reizigers en koffers. Hier staat een bijzondere maquette van station Smallepad, met de eerste trein die toepasselijk Amersfoort heette. Hij is voor de tentoonstelling gebouwd door de Amersfoortse modelbouwer en prijswinnaar Dido Geluk. Dan volgt een grote wachtkamer rond 1935. Aan de wand hangen modellen van goederenwagons, waaronder natuurlijk de nieuwe nagemaakte bierwagon van Phoenix. Daarna kan men zelf in de cabine van een Hondekop gaan zitten en het spoor naar Barneveld volgen. Er staan veel modellen van stoomlocs en er zijn spoorspelletjes. Verzamelaars zullen vooral kijken naar de zeldzame nummerschilden. In een aparte zaal draait een film over het spoor tijdens de Duitse bezetting. Een zolderzaal is ingericht als Wagenwerkplaats, waar een werkbank bijna uitnodigt om zelf aan de slag te gaan. Kinderen kunnen dat ook echt doen met spoorbanen van Märklin in Depot Junior. En tenslotte biedt de winkel allerlei spoorspulletjes en -boeken. Ideaal om met gasten of (klein)kinderen heen te gaan.


Er is ook een nevenprogramma gemaakt. Zo konden mensen hun eigen voorwerp met verhaal inbrengen, die we in de vakken van Depot Junior laten zien. Verder komen er een stoomdag, workshops voor modelbouwers en veel kinderactiviteiten. In de week van 26 augustus is er elke dag iets te doen. Meer details op www.museumflehite.nl.

LEZING ARRIEN KRUYT
(dinsdag 27 aug 20-22 uur, Museum Flehite)
Reizigersvereniging ROVER-voorzitter en oud-wethouder Arriën Kruyt spreekt over 150 jaar spoor. Hij doet dat in één avond en op zijn eigen originele manier.
Kosten € 15, MK en OVF € 7,50, inclusief expo en koffie.Reserveren noodzakelijk: info@museumflehite.nl of 033 247 1100.


HOVO-CURSUS 150 JAAR SPOOR
We maken u attent op een cursus van de Hogeschool voor ouderen (HOVO) over 150 jaar spoor op 12, 19 en 26 juli a.s. Docent is de heer drs. P.R. te Slaa, zelfstandig historicus en publicist. Hij is co-auteur van de studie De NSB, Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935, die in 2010 werd genomineerd voor de shortlist van Libris Geschiedenis Prijs. Zie voor meer informatie www.hovoutrecht.nl

NIEUWE AANWINSTEN MUSEUM


Pot van een Belgische vluchteling; Aardewerk, 1915, Edgard Coulon. In 1914 overstroomden liefst 19.000 Belgische soldaten en burgers Amersfoort, dat zelf maar 25.000 inwoners had. Zij ontvluchtten het oorlogsgeweld. Omdat Nederland neutraal was werden de militairen geïnterneerd in een apart kamp in Zeist. Om de tijd door te komen maakten zij allerlei souvenirs. Sommige militairen waren kunstenaar, zoals de beeldhouwer Edgard Coulon. Hij kreeg gelegenheid om aardewerk te bakken in de oven van een Amersfoortse collega. Op de rand van de bodem heeft hij vermeld: Camp d’Internés Zeist 1918. De pot is aangekocht met steun van de Oudheidkundige Vereniging Flehite/Stichtiing Fonds Bos.


Het museum kreeg ook trotseerloodjes van de laatste restauraties van de Sint-Joriskerk en de Oud-Katholieke Kerk. Deze loodjes worden gebruikt om bij dakleien de inloop van water te voorkomen.


Andere aanwinsten waren een schilderij van de de brug over de Heiligenbergerbeek richting Kattekampen door H.W. Veenendaal (1930) en het laatste lakstempel van de gemeente Hoogland. Naar aanleiding van een krantenbericht over een kleerhanger in Auschwitz kregen we ook verschillende Amersfoortse kleerhangers.


WORKSHOP HUISONDERZOEK
Hoe zag mijn huis er oorspronkelijk uit? Wat is er in de loop der tijd allemaal verbouwd? Wie heeft er heel vroeger in mijn huis gewoond? Hoe kan ik achter de geschiedenis van mijn eigen huis komen?


Archief Eemland organiseert hierover een workshop op zaterdag 22 juni. Tijdens deze bijeenkomst “Op zoek naar de geschiedenis van mijn huis”, leert u onderzoek te doen naar de geschiedenis van uw eigen woning, straat, buurt of wijk. Onder begeleiding van deskundigen en met behulp van bouwtekeningen, foto’s, kadaster, adresboeken, bevolkingsregister en het notarieel archief, zet u uw eerste onderzoeksstappen.


Aanmelden
De kosten voor de workshop bedragen € 25,- Hiervoor ontvangt u tevens een informatief cursusboekje. De workshop vindt plaats op zaterdag 22 juni van 09.00 uur -13.00 uur op de studiezaal van Archief Eemland (Stadhuisplein 7, achter het Stadscafé de Observant).
Aanmelden kan via een mail aan Gielje van Gulik: gaj.vangulik@amersfoort.nl onder vermelding van naam, mailadres, telefoonnummer en het huisadres waar u onderzoek naar wilt doen.

AMERSFOORT IN GESPREK OVER AMERSFOORTSE POPMUZIEK
Het derde Amersfoort in Gesprek op 5 juni om 20.00 uur gaat over de geschiedenis van de Amersfoortse popmuziek. Voor deze openbare avond is de samenwerking gezocht met FC Amersfoort, een fanclub die de levendige popcultuur in Amersfoort ondersteunt. Op deze avond spreekt gastheer Marco Willemse, journalist en muziekliefhebber, met diverse gasten over de popmuziek in Amersfoort.
De gasten zijn:
     – Eric van der Veen, programmeur van De Kelder van 1992 tot en met 2002
     – Gideon Hofland, mede-oprichter van FC Amersfoort en muziekliefhebber
     – Georges Elissen, projectleider digitale producten van Archief Eemland
Met name de popmuziek in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw zijn het onderwerp van gesprek. Die avond is er ook gelegenheid materiaal uit die tijd zoals tickets, flyers en posters, op te bergen in een doos van FC Amersfoort. Deze doos kan volgend jaar digitaal worden ontsloten. Hierbij is wel de medewerking nodig van enkele enthousiaste muziekliefhebbers die dit willen oppakken.
Muziekliefhebbers en iedereen die herinneringen heeft over die tijd in Amersfoort en deze graag wil delen, zijn van harte welkom in cafe Vyssotski aan de Lieve Vrouwestraat 17 in Amersfoort van 20.00 uur – 21.00 uur. Ook de verhalen van de huidige, jonge popmuzikanten zijn interessant. Hoe kijken zij tegen die tijd aan? Welke kroegen en cafe’s bezochten hun ouders? Wat vinden zij van de muziek uit die tijd?


NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Zie ook www.ngv.nl bij afdeling Amersfoort e.o.
Afdelingsbijeenkomsten:
Zaterdagmiddag 21 september 2013 is er een computergenealogiemiddag.
Dinsdagavond 15 oktober 2013 spreekt Hans van Felius over “Boeven”.
Dinsdagavond 19 november 2013 spreekt prof. dr. Marijke van der Wal over “de Sailing letters”, na een korte afdelingsledenvergadering.
Donderdagavond 19 december 2013 spreekt Rob Dix over “Genealogisch onderzoek in Duitsland”.


HISTORISCH CAFE
U bent op donderdag 13 juni vanaf 17.00 uur weer van harte welkom in Stadscafé De Observant. Stichting Armen de Poth verzorgt de presentatie.


De volgende bijeenkomst staat gepland voor 12 september 2013 in het Stadscafé de Observant.