Nieuwsbrief december 2014

Presentatie Jaarboek
We kunnen terugzien op een geslaagde presentatie van het Jaarboek Flehite 2014. Veel leden waren aanwezig of kwamen langs om hun boek in ontvangst te nemen. En ook veel boeken voor “buurtgenoten” zijn meegenomen, zodat op 27 november al ca 300 boeken onderweg waren naar hun bestemming of hun bestemming al hadden bereikt. Hartelijk dank daarvoor!
De uitreiking verliep soepel, vooral ook omdat de meeste leden hun ledenpas bij zich hadden.

 
Dankzij de inzet van meerdere leden is in de week daarna het restant van de boeken bezorgd dan wel aangeboden voor postbezorging. Als het goed is zullen de meeste leden hun boek dus inmiddels hebben ontvangen.
Mocht dat niet zo zijn: heb nog even geduld tot 10 december a.s. Als u op die datum uw Jaarboek nog niet hebt ontvangen, wilt u dat dan melden bij mij (p.jonkman@kpnmail.nl)?


Kalender
Bij het Jaarboek 2014 hebben de leden ook een bureaukalender voor 2015 ontvangen. Het is een mooie kalender, en heel geschikt om te gebruiken als cadeautje. Voor dit doel kunt u de kalender aanschaffen voor € 5,- bij de boekhandel, VVV of bij het Museum.
In de media heeft de kalender, en daarmee de Oudheidkundige Vereniging de nodige aandacht gekregen. Ook u kunt de kalender gebruiken om mensen, die de OVF nog niet kennen, te benaderen en op het voordelige lidmaatschap van de vereniging te wijzen. Voor gebruik als middel om nieuwe leden te werven kunt u de kalender aanvragen bij de secretaris van de OVF (secretariaat@historisch-amersfoort.nl). Het bestuur beveelt deze vorm van ledenwerving van harte aan.


Contributiebrief
Binnenkort ontvangt u de brief waarin u wordt verzocht om de contributie voor 2015 over te maken.
U ontvangt voor 2015 geen nieuwe ledenpas.


Nieuwe Leden:

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

Overleden

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

CHENKING COLLECTIE JORDANUS HOORN
Jordanus Hoorn (1753-1833) was een schilder die in het fraaie pand Kamp 24 woonde en een tekenschool had. Het museum heeft drie schilderijen en twee tekeningen van hem. Daarom is een schenking van 316 tekeningen aan de OVF van grote betekenis; verschillende daarvan staan afgebeeld in de biografie van Fea Livestro-Nieuwenhuis: Jordanus Hoorn, een Amersfoorts kunstenaar in zijn tijd (Amersfoort 1983). Het zijn stads- en dorpsgezichten, bijbelse voorstellingen, portretten en figuren.


Bovendien zijn hierbij ook nog 214 tekeningen van zijn leerlingen, waaronder dochter Maria en kleindochter Margaretha. Met elkaar geeft dit een goed beeld van de invloed van de meester op zijn leerlingen, terwijl de vele schetsen inzicht geven hoe destijds werd getekend. Het leren tekenen aan de hand van koppen uit de Oudheid was overigens rond 1940 nog steeds gebruikelijk, zoals blijkt uit een andere collectie tekeningen die de Amersfoortse kunstenaar Klaas Op ’t Land (*1928) schonk.


Het museum hoopt binnenkort een student kunstgeschiedenis te vinden die de collectie wil gaan bestuderen.


PIM PAM PET – OUDERWETS SPEELPLEZIER IN DEPOT JUNIOR
Mini-expositie voor alle leeftijden van 1 december 2014 t/m 4 januari 2015


Gezellig samen een spelletje doen is van alle tijden, zeker als het vroeg donker wordt. Tegenwoordig worden vaak digitale games gespeeld, maar ook de ouderwetse bordspellen staan nog steeds in de belangstelling. In de decembermaand toont Museum Flehite in de educatieve ruimte Depot Junior bordspellen van vroeger. Spelletjes en ander speelgoed laten zien hoe onze (over-)grootouders zich samen vermaakten.
Naast spelletjes bekijken kun je ze ook doen in Depot Junior. Van 1 december t/m 4 januari staan er diverse ouderwetse bordspellen om samen mee te spelen. Kom met je familie of vrienden langs en geniet van een ouderwetse middag ganzenborden of Mens-erger-je-nieten!

HONINGKOEKEN EN BLIKSEMSCHICHTEN
Het nieuwste boek (paperback), geschreven door ons lid Nicki Bullinga, is binnen en de verkoop kan beginnen! Het is een jeugdroman (10, 11, 80+), en het gaat over een oude bakkerij, een onwillige tijdreiziger en Donar de dondergod.
Superleuk als Sinterklaascadeautje of onder de kerstboom, want het boek speelt zich af in de donkere maanden. Niet alleen voor kinderen én om voor te lezen, ook interessant voor volwassenen.
Het boek kost € 13,95 (excl. verzendkosten € 3,85) en kan worden opgehaald of opgestuurd worden. U kunt het aanvragen bij de auteur (voorgegevens zie hierna). Het is een beperkte voorraad, wie het eerst komt, het eerst maalt!


Tijdens een heftige storm verschijnt uit het niets een vreemde jongen in het bos. Kort daarop worden in een oude bakkerij herhaaldelijk speciale, met honing bereide speculaaspoppen gestolen. De tieners van de bakker, Tette en Rinnolt, betrappen op een nacht de inbreker, een jongen van hun leeftijd. Algauw komen ze erachter dat het niet zomaar een jongen is. Hij spreekt een taal die ze nog nooit hebben gehoord. Ook vreemd is dat het oude, leegstaande boswachtershuisje waar ze vaak speelden opeens weer bewoond is. Ene professor Persijn heeft zich er teruggetrokken om een boek te schrijven over de Germaanse goden. En wat heeft dat nare, hoge, piepende geluid dat uit het schuurtje komt met dit alles te maken? Samen met Persijn en hun familie proberen Tette en Rinnolt de jongen terug te brengen naar waar hij thuishoort: in het verre verleden.


Gegevens van de auteur: Drs. N.F.H.M. Bullinga, Van der Glashof 23, 3816 MN AMERSFOORT
033-4726853 / 06-21300204; n.bulllinga@hetnet.nl; www.elfenenboeken.nl

PELGRIMSDEUR
Over de bronzen deur in het portaal van de Onze Lieve Vrouwetoren is een boek verschenen: De Pelgrimsdeur van Amersfoort. Een werk van Eric Claus. 176 pagina’s, 17 x 24 cm, rijk geïllustreerd. Prijs: € 15,- Auteur: Fons Asselbergs. Uitgave van de Stichting Open Oog. Het boek is o.a. te koop bij VVV Amersfoort, Algemene Boekhandel en Boekhandel Veenendaal. De opbrengsten van dit boekwerk komen geheel ten goede aan het doel van de Stichting Open Oog.


VERKIEZING AMERSFOORTER VAN HET JAAR
Misschien hebt u erover gelezen of gehoord, en hebt u reeds iemand genomineerd. Zo niet, dan kunt u tot 12 december alsnog een Amersfoorter aandragen die in aanmerking komt voor de titel ‘Amersfoorter van het Jaar’. Het is voor de eerste keer dat AD Amersfoortse Courant deze verkiezing organiseert, dus laten ‘we’ er gelijk een succes van maken!
Stemmen? Ga dan naar www.ad.nl/avhj. Daar vindt u ook alle spelregels.

AGENDA
Dinsdag 27 januari 2015: OVF-lezing: Theo Miltenburg en Wim Eimers: 1615, start van de tabaksteelt in Amersfoort.
Dinsdag 24 februari 2015: OVF-lezing: Jan Carel van Dijk: De geschiedenis van Garnizoen Amersfoort (1830 tot heden) (Thema “Oorlog en vrede”)
Dinsdag 24 maart 2015: Algemene ledenvergadering OVF
Dinsdag 28 april 2015: OVF-lezing: Ludo Jongen: Ansfridus.


De OVF-lezingen – tenzij anders vermeld – worden gehouden in Museum Flehite, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 3,50.
Met het oog op de beveiliging van het museum moet u er rekening mee houden dat te laat komen bij de lezingen betekent dat u voor een dichte deur komt te staan. We sluiten de deur om 20.00 uur.


NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Zie ook www.ngv.nl bij afdeling Amersfoort e.o.
Donderdagmiddag 11 december 2014 spreekuur familiegeschiedenis.
Dinsdagavond 16 december 2014 spreekt Kees Schipper over ‘De Nieuwe Hollandse Waterlinie’.
Donderdagavond 15 januari 2015 spreekt Gerrit Woertman, Genealogie en nu op zoek naar DNA?
Dinsdagavond 17 februari 2015 spreekt Sytske Visscher over WieWasWie.
Donderdagavond 16 april 2015 presentatie “Het bewaren waard”, na de afdelingsledenvergadering.
Voorts afdelingsbijeenkomsten op dinsdagavond 17 maart 2015 en donderdagavond 7 mei 2015.


HISTORISCH CAFE
U bent op donderdag 11 december 2014 vanaf 17.00 uur weer van harte welkom bij het Historisch Café van Archief Eemland en partners. Locatie: Kade-café, Eemplein 73.


De presentatie wordt verzorgd door Stadsherstel Midden-Nederland. Namens hen zal Roel ten Bras, de architect van Hof 5, de presentatie verzorgen.
Dit pand is een van de laatste, vrijwel intact gebleven woonhuizen aan de Hof. Het huis is gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw. Uit oude akten blijkt dat in Hof 5 vroeger een herberg was gevestigd. In de 18e eeuw zat hier een mandenmakerij. In 1960-1964 heeft er een grondige restauratie van het exterieur en het interieur plaats gevonden. De afgelopen tijd is de begane grond en de eerste verdieping verbouwd tot restaurant door architect Roel ten Bas en Coen Hagedoorn Amersfoort. De gevel is gerestaureerd en er zijn enkele doorbraken gemaakt om voldoende ruimte te creëren. Op de kleine buitenplaats achter komt een glazen doosje. Deze nieuwe toevoeging zorgt voor extra ruimte aan de achterkant, maar laat tegelijkertijd het idee van de patio intact.


Archief Eemland organiseert samen met een aantal partners iedere tweede donderdag van de maand het Historisch Café. Iedere editie vindt er een korte presentatie plaats over een historisch onderwerp of daaraan verwant. Daarnaast is er altijd volop gelegenheid om anderen met historische belangstelling te ontmoeten. De toegang is gratis, u bent van harte welkom.