Nieuwsbrief augustus 2023

In september sluit de OVF aan bij de Open Monumentendagen met een lezing over de textielnijverheid in Amersfoort. In oktober staat een lezing in het kader van 75 jaar DierenPark op het programma. Maar eerst vieren we ons eigen 145-jarig bestaan! Graag zien we u tijdens de Historische Borrel op vrijdag 1 september.

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de betreffende aankondiging. U ziet een formulier waarop u respectievelijk uw mailadres, naam en ‘ja’ invult. Mocht u later toch verhinderd zijn, dan graag via dezelfde link weer afmelden. U vult dan ‘nee’ in. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. Als het maximum aantal deelnemers is bereikt, werkt de link niet meer.

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


Sits in de stad | Lezing 19 september

Geschiedenis van de textielnijverheid in Amersfoort

Het thema van Open Monumentendagen op 9 en 10 september is Levend Erfgoed. De OVF sluit hierbij aan door Nathalie Cassée, initiatiefnemer van de Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort, uit te nodigen voor een lezing over de geschiedenis van de textielnijverheid in Amersfoort.

In haar lezing gaat Cassée in op de betekenis van deze nijverheid voor de stad. Waar blonk Amersfoort in uit en wat was de functie van een volmolen daarbij? Aan de orde komen: het laken, de bombazijn en de handgemaakte sitsen. Hoe belandden de sitsen hier, hoe kwamen ze in onze streekdracht terecht en welke rol speelt deze nijverheid nog steeds wereldwijd?

De Katoendrukkerij in de Volmolen naast de Koppelpoort is een unieke ambachtelijke werkplaats.

De drukkerij is gespecialiseerd in een van de oudste technieken, het katoendrukken, internationaal ook wel woodblock printing genoemd. De Katoendrukkerij biedt diverse workshops en cursussen aan. Kijk daarvoor op de website.

Spreker: Nathalie Cassée
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: De Katoendrukkerij in de Volmolen
Koffie en thee voor eigen rekening


Kijk hier voor alle activiteiten tijdens de Open Monumentendagen in Amersfoort.

En verder op het programma
In oktober: 75 jaar DierenPark Amersfoort.
Meer informatie hierover in de volgende nieuwsbrief.

DierenPark Amersfoort 75 jaar


Van het bestuur

Historische Borrel | vrijdag 1 september

Op 2 september 1878 kwam een commissie van notabelen op het stadhuis van Amersfoort bijeen onder leiding van de rooms-katholieke geestelijke W.F.N van Rootselaar. Deze bijeenkomst wordt beschouwd als de oprichtingsvergadering van de Oudheidkundige Vereniging Flehite. De notabelen hadden vooral interesse voor archeologisch onderzoek naar grafheuvels op de Leusderhei. De gevonden urnen en hun inhoud moesten tentoongesteld worden en al in 1880 kreeg men medewerking van de gemeente om een ruimte bij de bibliotheek op de Westsingel te betrekken. Dat was het begin van museum Flehite met een grote historische collectie. De naam van de vereniging is ontleend aan het gouw Flehite, het oostelijke deel van de provincie Utrecht in de tijd van Karel de Grote.

Dit jaar viert de OVF het 145-jarig bestaan met een Historische Borrel op vrijdag 1 september, vanaf 16.00 uur in de Joriszaal van de Oud-Katholieke Kerk. We nodigen onze leden én onze relaties uit Amersfoort en de regio uit om dan met ons een drankje en een hapje te nuttigen.

Locatie
De Joriszaal van de Oud-Katholieke Kerk, ’t Zand 13-15 (ingang aan de zijkant Bolderstraat 2)

Programma
16.00 uur: Inloop – ontvangst met een drankje
16.30 uur: Welkomstwoord door voorzitter Jelle Hekman
16.45 uur: Voordracht door stadsdichter Twan Vet
17.00 uur: Levende Historie
Tot 18.00 uur een drankje en hapje


Publicatie

Zomeraanbieding De Verloren Brug

Onlangs besteedde De Stad Amersfoort aandacht aan de Engelse zwerfkei afkomstig van de London Bridge, die in 1971 op Plantsoen Zuid terechtkwam.

In het boek De Verloren Brug van Stichting Flehite Publicaties beschrijft Bart Beeftink het ontstaan van de Keifeesten en de omzwervingen die hij heeft moeten maken om achter de geschiedenis van deze kei te komen. Een ontspannend, vlot lezend boek over de wetenswaardigheden van deze kei en uw stad.

De normale prijs van De Verloren Brug is € 19,95, voor OVF-leden € 17,95. Gedurende de maand augustus kunnen leden het boek voor € 12,95 bestellen via de webshop (alle bedragen exclusief € 2,95 verzendkosten). 


Ook interessant

Het Geheim van de Peperstraten

Sinds 2017 werkte Marja van Trier aan een onderzoek naar de betekenis van de pepernamen in Nederland. Begin augustus verscheen Het geheim van de Peperstraten.

Het boek biedt een nieuwe kijk op de pepernamen in Nederland die voor een groot deel nog uit de middeleeuwen stammen. Alle 108 pepernamen in Nederland staan met een dubbele pagina in het boek. In de provincie Utrecht gaat het om Amersfoort, Utrecht, Montfoort, Oudewater en Wijk bij Duurstede. Behalve een onderzoek naar pepernamen is het boek ook een reis door middeleeuwse plaatsen in heel Nederland.

Leden van historische verenigingen kunnen tot 1 september € 2,50 korting op het boek krijgen. Bestellen via marjavantrier@gmail.com (€ 17,50 + € 4,15 voor verzendkosten).


Utrechtse Erfgoedprijs 2023

Landschap Erfgoed Utrecht reikt dit jaar voor de tweede keer de Utrechtse Erfgoedprijs uit. De prijs voor erfgoedinstellingen bestaat uit een geldbedrag van € 1.500,-, extra publiciteit en een verhaal op geschiedenisplatform UtrechtAltijd. De Provincie Utrecht stelt het bedrag beschikbaar om instellingen te helpen bij publieksbereik. Het thema van de Erfgoedprijs is gelijk aan het thema van de jaarlijkse Erfgoeddag: digitalisering. Hoe doe je mee? Laat weten welk topstuk jij op welke digitale manier meer bekendheid zou willen geven. Kijk hier voor meer informatie en deelname.


Cursus Genealogie voor beginners

Op 12 oktober 2023 start een cursus genealogie voor beginners, georganiseerd door de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Utrecht. Een goede gelegenheid om nu eens werk te maken van het zoeken naar voorouders!

De cursus wordt gehouden op zes donderdagavonden van 18.30 tot 20.45 uur in Het Utrechts Archief, Alexander Numankade 199-201. De kosten bedragen € 55,00 voor NGV-leden en € 75,00 voor niet-leden (inclusief cursusmap). Opgave vóór 21 september bij Marijke Lambermont, secretaris-utr@ngv.nl, met vermelding van uw lidnummer als u lid bent van de NGV. Kijk hier voor de data en het cursusprogramma.