Nieuwsbrief april 2021

Succesvolle eerste OVF-Zoomlezing

De eerste online OVF-lezing, die op 16 maart gehouden werd, was een groot succes. Zo’n 60 geïnteresseerde OVF-leden zagen de lezing van historicus Gerard Raven over besmettelijke ziekten in Amersfoort. Velen keken met zijn tweeën naar de Zoom-lezing via computer, laptop, tablet of mobiel.

Raven vertelde zijn interessante verhaal aan de hand van vele historische bronnen. De lezing werd besloten met een boeiend vragenrondje.

Moderator Klaas de Boer leidde de avond niet alleen in technisch opzicht in goede banen, hij wist daarna de leden ook mee te nemen in een levendige chatdiscussie over dit actuele onderwerp. Een prima ervaring en alle reden om iedereen van harte uit te nodigen vooral in te loggen bij de volgende Zoomlezing op dinsdag 20 april!

OVF-activiteiten

Volg de OVF-lezing van Ronald Polak live via Zoom!

Kijk en luister naar de lezing ‘De ontwapening van Duitse soldaten rond Amersfoort en hun voettocht naar Duitsland’ via Zoom op uw computer, laptop, tablet of mobiel.

Spreker: Ronald Polak

Datum: dinsdag 20 april 2021 (via Zoom)

Tijd: 20.00 – 22.00 uur.

Titel: ‘De ontwapening van Duitse soldaten rond Amersfoort en hun voettocht naar Duitsland’


Over de lezing

Rond 20 april 1945 bereiken de oprukkende geallieerden de lijn Nijkerk – Barneveld – Ede. Dan stagneert de opmars. Langs de Eem en het Valleikanaal hebben zich eind april 30.000 Duitsers ingegraven in de ‘Pantherstellung’ tussen het IJsselmeer en de Rijn. Hun lot is een van de punten op de agenda van de bekende bespreking in ‘Hotel De Wereld’ in Wageningen. De Duitsers worden ontwapend op tien verschillende locaties in West-Nederland; of beter gezegd, zij regelen dat zelf. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km. 


Over de spreker

Historicus Ronald Polak is oud-docent geschiedenis en voorzitter van de Historische Kring Leusden.
Voor zijn in 2018 verschenen boek ‘Afgemarcheerd!’ deed hij onderzoek naar de gebeurtenissen waarvan hij in de lezing verslag zal doen.

Ooggetuigenverslagen, documenten, foto’s en filmbeelden verduidelijken hoe twee geallieerde divisies een overmacht aan Duitsers konden ontwapenen.


Film

Bekijk hier de film ‘Amersfoort spoort al 150 jaar!’ van Eemfilmers

OVF heeft de exclusieve primeur om de laatste film van Videoclub Eemfilmers in deze nieuwsbrief aan u te laten zien. Met een druk op de rode knop hierboven gaat de documentaire met de titel ‘Amersfoort spoort al ruim 150 jaar!’ van start. De 16 minuten durende film is een mooie aanvulling op het boek ‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor’, dat de Stichting Flehite Publicaties vorig jaar heeft uitgegeven.

Eemfilmers heeft al menige OVF-gebeurtenis prachtig op beeld vastgelegd. Dankzij hen konden we in coronatijd onder meer lezingen van de OVF-zomerschool en zelfs mini-excursies op de OVF-website aanbieden.


Twee nieuwe online mini-excursies in de maak

De activiteitencommissie van OVF is bezig met de voorbereiding van twee nieuwe online mini-excursies: de eerste over de armenzorg in de Amersfoortse binnenstad en een tweede over de geschiedenis van De Isselt. 

De zorg voor de arme luyden in de Amersfoortse binnenstad
12 mei a.s., op de verjaardag van Florence Nightingale, wordt in Nederland ‘De dag van de zorg’ gevierd. Ter gelegenheid hiervan bereidt de activiteitencommissie een virtuele excursie voor langs plekken in de Amersfoortse binnenstad waar in het verleden op wat voor manier dan ook zorg is verleend. Verhaal en beeld zullen die plekken en de hoofdrolspelers aan de vergetelheid ontrukken en soms zelfs weer tot leven wekken.
De gefilmde excursie is begin mei klaar en mogelijk maken we er een gidsje in druk voor als u de wandeling op een zonnige dag zelf wilt maken. Zodra de film online staat, ontvangt u daarover een bericht.

Geschiedenis van De Isselt (onder voorbehoud)
Zolang de coronamaatregelen nog gelden, duiken we in mei ook met een virtuele excursie o.l.v. Sjoerd Hekking in de geschiedenis van De Isselt. Het betreft een samenwerking met de Stichting Industrieel Erfgoed in de stad Amersfoort (Siesta).


Nieuws

Webshop OVF en Stichting Flehite Publicaties staat online

De webshop van OVF en SFP is live gegaan. Van nu af aan kunt u onze publicaties via de webshop bestellen en betalen. Leden betalen ook hier het ledentarief.
U vindt er onder meer ‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor, de Erdalfabriek en vele jaarboeken.

Vanuit de OVF-website is onder ‘publicaties’ een link gemaakt naar de webshop. Maar hij is ook direct te bezoeken: www.flehitewebshop.nl.

Onze OVF-leden Klaas de Boer en David de Vries hebben de webshop gerealiseerd.


Brongerslezing uitgesteld tot 2022

In verband met de coronapandemie is de 6e Brongerslezing door journalist/historicus Ad van Liempt uitgesteld tot 2022.
Nader bericht hierover volgt t.z.t.


Ook interessant… 

Documentaire over oorlogsjaren in het Eemhuis

https://youtube.com/watch?v=baxiYqUoKy8%3Ffeature%3Doembed

Van 3 t/m 9 mei vindt fysiek in het Eemhuis of online het ‘Theatercollege Amersfoort ’40 – ’45’ plaats. Het gaat om de première van een documentaire over de oorlogsjaren in Amersfoort. De film bevat archiefmateriaal van onder meer het Archief Eemland. Hierboven ziet u een voorproefje.

Kijk voor meer informatie en aanmelding in de agenda van Bibliotheek Eemland.


Historische plaatjes van PLUS

Langzamerhand komt het einde van de plaatjesactie van de PLUS-supermarkt in zicht. Veel stadsgenoten, waaronder menig OVF-lid, hebben het album ‘Amersfoort Onze Stad’ van Jan Carel van Dijk inmiddels compleet. Wat doe je dan met de plaatjes die je over hebt? Deels weggeven aan anderen die nog niet helemaal klaar zijn met de klus. Maar OVF-lid Nynke Geertsma, onder meer van 2015 tot 2017 stadsdichter, is creatief. Ze kocht een lijstje van 50 x 70 cm en plakte een aantal van haar dubbele stickers op een vel papier. Hierboven ziet u het resultaat.


3e ruilmiddag in de Mannenzaal

Na twee zeer succesvolle ruilmiddagen in de Mannenzaal, kan gemeld worden dat er een derde komt! Veel dubbele worden zó weggegeven.

Voor iedereen die zijn/haar boek nog vol wil krijgen: kom dus op zaterdag 17 april naar de Mannenzaal (Westsingel 47) van 12.00 – 15.00 uur. Er wordt gewerkt met tijdsloten van een half uur. Geef je op door te appen/bellen naar 06 – 30 40 95 78. 


Ruilavond in de PLUS-supermarkt

De PLUS verlengt de plaatjes actie van 11 naar 18 april én organiseert ondanks corona tóch een ruilavond: woensdag 21 april van 18.00 tot 21.30 uur in de winkel aan de Arnhemseweg.


Online lezing van NGV Amersfoort: ´Macht, malaise en migratie´

De Nederlandse Genealogische Vereniging Amersfoort en omstreken heeft historicus Robert Philippo uitgenodigd a.s. vrijdag 16 april 2021 van 20.00 tot 21.00 uur een online lezing te geven. De lezing gaat over ‘Macht, malaise en migratie tussen 1500 en 1700’. De digitale inloop is vanaf 19.50 uur.

U kunt dus rustig thuis blij­ven en inloggen met uw eigen com­puter, laptop, tablet of smart­phone.
U kunt zich opgeven door uiterlijk donderdag 15 april een e-mail te sturen aan Thijs van Veen (secretaris-aft@ngv.nl). U ontvangt vervolgens een be­ves­ti­gings­mail met een link. Door op de link te klikken kunt u de lezing eenvoudig volgen op uw computer, lap­top, tablet of smartphone. Het is be­ter bedraad internet te gebruiken dan wifi.

Velen van ons herinneren zich de geschiedenislessen en bijbehorende schoolplaten tijdens onze schooltijd. Leve de vrijheid, le­ve de Republiek, leve het calvinisme, leve Oranje, leve de Geuzen, met vliegende vaandel en slaan­de trom! Was het gewoon creëren van nationalisme of iets anders? Voelde iedere stad en provincie zich wel bevrijd of werd er gewoon veroverd, bezet, geroofd, geplunderd en verkracht zoals in die tijd ge­brui­kelijk was? Hoe kwam men zover? Was vrijheid van godsdienst wel de echte reden of speelde er meer? Waardoor ontstonden de beeldenstormen werkelijk en wat lag ten grondslag aan de algehele malaise? Waarom trokken zo velen weg, niet alleen pro­tes­tan­ten maar ook katholieken en waarom waren ze niet overal welkom? Is de mens veranderd? En nog vele andere vragen die be­ant­woord worden in deze boeiende lezing.


Lezingenserie van Landschap Erfgoed Utrecht gaat van start

Landschap Erfgoed Utrecht start met een online lezingenserie over de molen als erfgoedicoon.

Donderdag 15 april om 19.30 uur spreekt Suzanne Brakenhoff, Nederlands jongste vrouwelijke molenaar. Zij neemt ons mee in het belang van de molen voor het landschap. Wat hebben molens betekend voor het landschap en wat betekenen ze nog?

Overige data van de lezingenserie zijn: donderdag 20 mei, donderdag 10 juni, donderdag 9 september, donderdag 14 oktober en donderdag 11 november 2021.


Kennis van jaren ’30-’50? Help Wijkmuseum Soesterkwartier!

Wijkmuseum Soesterkwartier richt zich op behoud van de historie van deze oude arbeiderswijk (zo hebben wij veel historische foto’s ) en beschikt over een woonhuis, compleet ingericht in de sfeer van de jaren ‘30 tot ’50 van de vorige eeuw.

Helaas missen wij op dit moment geïnteresseerde mensen met wat meer kennis van zaken over één of beide aandachtsgebieden waar ons museum zich op richt.

Voor het woonhuis ontvangen wij regelmatig diverse goederen uit grootmoeders tijd in bruikleen of als schenking. Wij kunnen momenteel niet altijd goed inschatten of deze in de collectie passen. Van de in ons bezit zijnde foto’s weten wij ook niet in alle gevallen waar of wanneer deze zijn gemaakt. Kortom: wij zouden zo af en toe enige hulp hierbij goed kunnen gebruiken!

Bent u geïnteresseerd en wilt u een keer komen kijken? Het museum is nu nog gesloten vanwege corona, maar wij zijn op de meeste zaterdagen wel aanwezig op de Sint Bonifaciusstraat 61. Ook kunt u contact opnemen met Bets Beltman,  tel. 06 – 34199366, e-mail: wmsoesterkwartier@gmail.com.