Nieuwsbrief december 2021

Van het bestuur

Wij wensen alle leden
fijne feestdagen en hopen u in 2022 weer te zien
bij een van de
OVF-activiteiten!


Filmpresentatie Jaarboek 2021

Als het goed is heeft iedereen het Jaarboek 2021 inmiddels ontvangen. De presentatie van het jaarboek vond plaats in kleine kring en is gefilmd door Bert Verlinden (Eemfilmers). In dit beeldverslag is ook een interview opgenomen met historicus Gerard Raven over zijn onderzoek naar de pest. Nog niet gezien? 

BEKIJK DE FILM HIER


OVF-activiteiten

Lezing 18 januari 2022
Nieuwe bevindingen over Kamp Amersfoort

Op dinsdag 18 januari wordt aan de OVF-leden een lezing bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort aangeboden over het huidige historisch onderzoek naar het kamp. Recent zijn verschillende nieuwe bevindingen gedaan. Onder meer over de grondlegger van het kamp, kampcommandant Walter Heinrich (eerder was alleen zijn naam bekend), over de identiteit van 35.000 van de 47.000 gevangenen, over de 2.500 Joden (eerder geschatte aantal: 850) die er gevangen hebben gezeten, over de Arbeitseinsatz en over de transporten van en naar Kamp Amersfoort.

Spreker: Floris van Dijk, coördinator onderzoek NMKA
Locatie: Nationaal Kamp Amersfoort
Rondleiding: 19:00 – 20:00 uur
Aanvang lezing: 20:15 uur 
Gratis voor OVF-leden, niet-leden betalen 5 euro p.p.
Maximum aantal deelnemers: 60. Aanmelden: ovfaanmeldingen@gmail.com.

NB: of de lezing doorgaat is afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Check hiervoor begin januari 2022 de OVF-website en uw mailbox!


Lezing 22 februari 2022
De inspiratiebronnen van Mathias Withoos

Museum Flehite presenteert van 12 december 2021 tot en met 8 mei 2022 de eerste grote overzichtstentoonstelling over Mathias Withoos. Ander Licht op Withoos geeft een representatief overzicht van zijn indrukwekkende oeuvre, evenals een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen en verre nazaat, de Rotterdamse fotograaf Hans Withoos. 

De tentoonstelling is samengesteld door Withoos-kenner Albert Boersma. In deze lezing vertelt hij over de zoektocht naar Withoos’ inspiratiebronnen, zijn enorme kennis van flora en fauna, de filosofie van Seneca, de antieken en de symboliek in het werk van deze grote Amersfoortse schilder.

Spreker: gastconservator Albert Boersma (foto)
Locatie: nog niet bekend
Gratis voor OVF-leden, niet-leden betalen 5 euro per persoon. Aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com.

Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van Museum Flehite.


Publicaties

Amersfoort ontrafeld

Hoe is Amersfoort ontstaan? Wie zijn de Amersfoorters en waar komen zij vandaan? Hoe regelden zij hun zaken en bouwden zij aan hun stad? Hoe hielden zij vijanden buiten de muren en kregen ze het water weg? Wat deden ze voor de kost en wat vonden ze belangrijk? Hoe werden mogelijkheden benut en tegenslagen overwonnen? In het boek Amersfoort ontrafeld geeft Jan Niessen een beknopte geschiedenis van Amersfoort. In een kort filmpje vertelt de auteur hoe het boek tot stand kwam.

Amersfoort ontrafeld – Een beknopte geschiedenis
Stichting Flehite Publicaties, Amersfoort
Ledenprijs € 16,90, niet-leden betalen € 18,90
Te bestellen via de webshop


Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen

In oktober kwam ook het boek Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen van Jan Carel van Dijk uit.Te koop in de boekhandel of rechtstreeks te bestellen via de webshop van Stichting Flehite Publicaties.
Verkoopprijs € 14,95, ledenprijs € 12,50.

Oproep

Websitedeskundige voor Tijdbalk gezocht

Een van de onderdelen van de OVF is de Tijdbalk, waarop à la Wikipedia snelle zoektochten door de geschiedenis van Amersfoort mogelijk zijn. Deze is te vinden op onze website (bij ‘Geschiedenis Amersfoort’) of direct via www.tijdbalk-amersfoort.nl. Wij zoeken een technische ondersteuner voor deze Tijdbalk om ervoor te zorgen dat die operationeel blijft (de inhoudelijke vulling is in handen van een redactie). 

Gevraagd:

  • kennis van de werking van wikisites (bij voorkeur heeft u pagina’s op Wikipedia onderhouden)
  • kennis van de werking van websites in het algemeen
  • bij voorkeur ook kennis van Linux

Meer informatie? Mail naar secretariaat@historisch-amersfoort.nl.


Nieuws

Eindresultaat PLUS-actie

Het eindresultaat van de actie ‘Spaar je club gezond’ van de Amersfoortse PLUS-supermarkt bedraagt voor de OVF maar liefst 1.421 euro! Een welkome aanvulling voor onze verenigingskas. Dank is op zijn plaats. Allereerst natuurlijk voor de PLUS, maar ook aan allen die voor de OVF vouchers wilden sparen om tot dit mooie bedrag te komen.


Boek AMERSFOORT ONZE STAD nog niet compleet?

Wellicht zijn er OVF-leden die hun PLUS-boek met plakplaatjes over de historie van Amersfoort niet compleet hebben gekregen. Grijp dan nu uw kans. Mede dankzij onze leden Anja Bakker en Anja Kramer zijn er de nodige overgebleven dubbele exemplaren ingezameld.

Via een mail naar de secretaris kunt u aangeven wat u nog mist. Wellicht is uw album dan tóch nog compleet te krijgen. OP=OP.


Ook interessant…

Utrechtse buitenplaatsen 

Kasteel de Haar, Slot Zeist, Kasteel Amerongen, Park Randenbroek: stuk voor stuk bekende kastelen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht. Niet alleen de gebouwen zijn architectonische parels, ook de omringende parken en tuinen behoren tot ons nationaal historisch erfgoed. Maar welke geschiedenis en mooie verhalen gaan er schuil achter al deze Utrechtse kastelen en buitenplaatsen? Wie bouwden ze en wie woonden er? En hoe zijn al die fraaie parken en tuinen rondom deze buitens ontstaan?

Dit boek beschrijft vijftig Utrechtse lusthoven en bevat informatie over wat er op en in de buurt van de buitenplaatsen te beleven is.

Utrechtse buitenplaatsen – Lusthoven van adel, geestelijkheid en burgers
Lenneke Berkhout & René W. Chr. Dessing
€ 22,50 | 240 pagina’s | ISBN 978 90 82589 351
Verkrijgbaar in de boekhandel en bij uitgeverij Kantoor Verschoor Boekmakers


NGV-lezing 17 januari 2022:
Boeven in de familie

Tijd: 14:00 tot 16:00 uur, zaal open vanaf 13:30 uur
Spreker: Martijn Spruit
Plaats: Koningshof, De Blekerij 33 Leusden (zaal 1 en 2)
Entree: gratis

Onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.
Graag van tevoren aanmelden via secretaris-aft@ngv.nl. Een coronatoegangsbewijs is ver­plicht. Bij klachten blijft u thuis.