Nieuwsbrief november 2020

Van het bestuur

Online presentatie Jaarboek

Eind november verschijnt het Jaarboek 2020 van onze vereniging, weer boordevol boeiends over de historie van Amersfoort. Vanwege corona gaat de live presentatie van het Jaarboek in de Sint-Joriskerk niet door.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een digitale presentatie van ongeveer 15 minuten over dit Jaarboek. Deze zal binnenkort voor alle leden te zien zijn. Nader bericht volgt per e-mail.

Historisch Jaarboek Flehite wordt bij u thuisbezorgd
Omdat we niet bijeenkomen in de Sint-Joriskerk, wordt het Jaarboek 2020 bij u thuisbezorgd. Op onze oproep mee te helpen bezorgen, reageerden ruim 130 leden. Het deed ons als bestuur goed zoveel betrokkenheid te zien.

U zult begrijpen dat niet iedereen ingeschakeld hoeft te worden. In de loop van deze maand krijgen degenen die zich aanmeldden hierover bericht.

Inhoud Jaarboek 2020
Jan Lodewijks is dit jaar voor de 13e en laatste keer eindredacteur van het Jaarboek. Hij selecteerde voor u de volgende artikelen:

– Laura J. Meilink-Hoedemaker: De oprichting van de Nederlandse beiaardschool in 1953.
– Wim van Schaik: Het Soester dorpsbestuur (1780-1830).
– Pieter Koekkoek: De doperse beweging in het Eemland (1530-1580).
– Ton Reichgelt: De Hooglandse boerderij Luttike Weede van Armen de Poth (1351-1832).
– Sandra den Dulk: De tuinmuur in de Muurhuizen.
– Eric van der Velden: Hoe Amersfoort een festivalstad werd (1971-2020).
– Francien Snieder: Archeologische vondsten op de Hof, gehouden tegen het licht van de Moderne Devotie.
– Marjan de Man: Verbouwingen door de sjiekste opdrachtgevers van Amersfoort (1750-1780).
– Hans Smit: Het Amersfoorts leesgezelschap ‘Tot Nut en Beschaving’ (1835-na 1879).
– Jaaroverzichten 2019 van de gemeentelijke diensten Monumentenzorg en Archeologie.
– Besprekingen van twee recent verschenen boeken.

Interview

Jan Carel van Dijk over anderhalve eeuw Amersfoorts spoorhttps://www.youtube.com/embed/_zrVcMyVkvY?feature=oembed

Deze week is het nieuwste boek van Jan Carel van Dijk verschenen: ‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor’. Uitgever Klaas de Boer interviewt de auteur: een must see van Eemfilmers!

Klik op het plaatje om de film te starten.

Cadeautips voor de decembermaand

De decembermaand komt er weer aan. Flehite Publicaties heeft interessante publicaties voor uzelf, uw geliefden of relaties. 

Mocht u uw relaties en/of werknemers willen verrassen en grotere aantallen willen bestellen, dan kunt u contact opnemen met Klaas de Boer voor een passend aanbod.

‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor’ van J.C. van Dijk. 
Winkelprijs € 14,95. Ledenprijs: € 12,50.

Amersfoort dankt haar groei en ontwikkeling voor een belangrijk deel aan de komst van de trein. Rond de stations ontstonden industrieën die landelijke bekendheid hadden zoals de Phoenix-bierbrouwerij, het Erdalconcern en de koekjesfabriek van Meursing. Ook voor de militaire kazernes kwam het spoor van pas. 

Amersfoort heeft in het verleden een aantal bijzondere stations gekend, waaronder het overstapstation op de plaats van het huidige Centraal, maar ook het oude stationsgebouw aan het Smallepad, dat nog steeds in ere wordt gehouden. Verder was er aan de Vlasakkers vroeger een halte, die maakte dat het gebied rond de huidige dierentuin goed bereikbaar was en kon je enige tijd op weg naar het centrum bij de Koppelpoort uitstappen.

Amersfoort werd een knooppunt tussen west, noord en oost, met een van de drukste stations, en een groot aantal nationale en internationale verbindingen. Vandaag de dag – even afgezien van de tijd waarin we nu leven –  spreken we over gemiddeld 50.000 treinreizigers per werkdag. Dit nog lós van het overstappen. Hoe het zover gekomen is en wat daar allemaal bij kwam kijken wordt getoond in het boek ‘Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Spoor’ met prachtig beeldmateriaal.

‘De Erdalfabriek, glansrijk middelpunt van Nederland’ van Jan Carel van Dijk. Ledenprijs: € 10,00.

Dit boek beschrijft de geschiedenis van het grootste en meest unieke merkartikelenbedrijf dat Amersfoort ooit gekend heeft. Op het hoogtepunt werkten er alleen al in Amersfoort zo’n 500 mensen en leek het bedrijf qua productenaanbod op een ‘Unilever in het klein’.

‘Heilige huizen, wandelgids religieus erfgoed’ van Jacques Koekkoek en Gerard Raven (€ 9,95) is een stadswandeling van 1,5 tot 2 uur langs 24 religieuze locaties in het centrum van Amersfoort.

De keistad telde nogal wat kloosters. Hun ontstaan hadden zij niet zelden te danken aan de moderne devotie. Deze 14e eeuwse vernieuwingsbeweging, waarvan Geert Grote de grondlegger was, kreeg in Amersfoort een enorme weerklank.

Er ontstonden allerlei leefgemeenschappen, van vrouwen, van mannen. Onder meer de Sint-Aegtenkapel (’t Zand 37) en het Sint-Pieters- en Bloklandsgasthuis (Achter Davidshof 1) herinneren aan deze periode.

Zo bestelt u deze titels
Maak het totaalbedrag (inclusief eventuele verzendkosten) over op rekening NL64 INGB 0009 5973 09 t.n.v. Stichting Flehite Publicaties te Amersfoort, onder vermelding van de gewenste titels en uw adres/postcode. 

In Amersfoort, Hoogland en Leusden wordt uw bestelling gratis bij u thuisgebracht. Buiten deze regio bedragen de verzendkosten voor deze publicaties € 3,95. 

OVF-activiteiten

Lezing drs. Fons Asselbergs, Kattenbroek: Wat ging eraan vooraf?


19 januari 2021 van 20.00 – 22.00 uur. 
Inloop vanaf 19.30 uur.
Locatie: Elleboogkerk, Langegracht 36, Amersfoort
Aanmelden verplicht: OVFaanmeldingen@gmail.com.

Fons Asselbergs was bijna vijftien jaar lang (tot 1993) wethouder in Amersfoort. Hij is een van de bestuurders geweest die in de jaren tachtig de architectuur en stedenbouw in Amersfoort nieuwe impulsen heeft gegeven. Vanuit de protestbeweging Tabac kwam hij voor de PvdA op belangrijke posities in de gemeenteraad terecht. Asselbergs was onder andere betrokken bij grote projecten als Zielhorst-Etalage, Kattenbroek en het CSG.

Lezing Ashok Bhalotra: Kattenbroek revisited


16 februari 2021 van 20.00 – 22.00 uur.
Inloop vanaf 19.30 uur.
Locatie: Elleboogkerk, Langegracht 36, Amersfoort
Aanmelden verplicht: OVFaanmeldingen@gmail.com.

In de jaren tachtig werd een competitie gehouden om te komen tot een verantwoorde keuze van een extern stedenbouwkundig bureau. Op basis van een presentatie in de Elleboogkerk (1986), waar een schets werd getoond met als inspiratie een schilderij van Kandinsky, kwam Kuiper Compagnons als winnaar uit de bus. Directeur van Kuiper Compagnons destijds was Ashok Bhalotra. Hij zal deze avond zijn plan toelichten.

OVF online

Stadsarchitect Noud de Vreeze over groeistad Amersfoorthttps://www.youtube.com/embed/cqDdgULnCFw?feature=oembed

Lezing 1, 2 en 3 ook terugkijken? Bekijk dan de samenvattingen op onze website.

Online mini-excursies

Het OVF presenteert drie online mini-excursies ter vervanging van de gebruikelijke excursies waarmee de OVF het lezingenseizoen jaarlijks afsluit. Die konden dit jaar vanwege corona niet doorgaan. De virtuele mini-excursies duren een klein half uur.  De mini-excursies zijn tot stand gekomen met dank aan de cameramensen van Eemfilmers.
Mini-excursie 1: Park Schothorst Wandel mee en luister naar de bijzondere geschiedenis van Park Schothorst.
Mini-excursie 2: Varen in De Laak. Verken de moderne architectuur in het stadsdeel De Laak in Vathorst vanaf een motorbootje.
Mini-excursie 3: De Grebbelinie. Bekijk een aantal van de 24 kazematten op de Grebbelinie en luister naar het verhaal erbij. Het was daar schieten of beschoten worden.

Ledental OVF per 1 november 2020: 741

Ook interessant… activiteiten van externen

NB: De musea zijn i.v.m. de landelijke coronamaatregelen in ieder geval gesloten tot en met 18 november a.s.