Nieuwsbrief juni 2010

OVF TWITTERT.


De OVF gaat met haar tijd mee. Vanaf nu kunt u ons ook volgen op Twitter, via http://twitter.com/HistAmf en door een link op onze website, http://www.historisch-amersfoort.nl .
Op Twitter worden korte berichten, ’tweets’, verstuurd met maximaal140 karakters. Het kan een persoonlijke tekst zijn, maar ook officiële (historische) instellingen maken er gebruik van, zoals het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek, Bibliotheken Eemland of Archief Eemland, om er een paar te noemen.


Ook wij zullen nu tweets gaan versturen. Ze zullen allemaal te maken hebben met de geschiedenis van Amersfoort, maar hoeven niet alleen maar iets ‘van’ de OVF te zijn. We hopen met het twitteren nog wat meer mensen te interesseren voor de Amersfoortse historie en mogelijk voor de OVF. U kunt zelf bijhouden wat de belangstelling is, want de ‘volgers’ zijn zichtbaar. We zijn een paar dagen geleden begonnen en het aantal volgers loopt al snel op!

AGENDA 2010

12 juni, Excursie Huis Singraven

22 juni rondleiding langs monumenten door Jojanneke Clarijs, start 19.00 uur bij De Observant, maximaal 20 personen, opgave via www.historisch-amersfoort.nl. Deelname aan de wandeling is voor OVF-leden gratis. Niet-leden betalen € 3,50.

11 september, Open Monumentendag / Dag van de Amateurkunst

28 september, lezing Amersfoorts Bier (spreker nog niet bekend)

16 – 24 oktober Week van de Geschiedenis

16 oktober Landelijke Archievendag

23 oktober Nacht van de Geschiedenis

11 november; Historisch Café in Museum Flehite. Presentatie Jaarboek Flehite 2010

30 november; lezing J. C. van Dijk: Amersfoortse Industrie

OP REIS MET HENDRIK JAN WOLTER

Van 27 maart tot 20 juni 2010 is in museum Flehite een overzicht van schilderijen en werken op papier te zien van de Nederlandse (post-)impressionist Hendrik Jan Wolter (Amsterdam 1873 – Amersfoort 1952). Het is de grootste presentatie tot nu toe van een schilder die een geheel eigen positie innam in de moderne Nederlandse schilderkunst.

Voor meer informatie: www.museumflehite.nl

VRIJWILLIGERSDAG LANDSCHAP ERFGOED UTRECHT

Op dinsdag 31 augustus a.s. vindt dit jaar weer de vrijwilligersdag van Landschap Erfgoed Utrecht plaats. Graag nodigen wij u hiervoor uit. De dag zal dit jaar plaats

vinden in en rondom Amersfoort en bestaat uit een mix van natuur en cultuur. Wij hopen u te kunnen verwelkomen om 9.00 uur bij Zandfoort aan de Eem, Kleine

Koppel 20/21 in Amersfoort.

Het programma bestaat uit de volgende vier onderdelen;

1. Een rondvaart door de Amersfoortse grachten.

2. Een wandeling onder leiding van het Gilde met een kort bezoek aan museum Flehite (als u een museumkaart hebt, niet vergeten).

3. Een wandeling van circa 80 minuten langs de Eem over de Grebbeliniedijk aan de rand van Hoogland West.

4. Een vaartje over de Eem.

Elke deelnemer doet aan elk onderdeel mee, maar op welk tijdtip dat gebeurt, is afhankelijk van de groepsindeling.

09.00 Aankomst en koffie bij Zandvoort aan de Eem (Amersfoort)

09.15 Welkom door Frans ter Maten

09.30 Programma

12.15 Lunch

13.10 Toelichting over de gebiedsontwikkelingen in Hoogland-West door Charles Rijsbosch van de Gemeente Amersfoort

13.30 Programma

16.15 Borrel

16.45 Einde

In verband met de organisatie en de beperkte hoeveelheid plaatsen (100) is het gewenst dat u zich zo spoedig mogelijk opgeeft, maar uiterlijk voor maandag 16

augustus. U kunt zich opgeven via onze website www.landschaperfgoedutrecht.nl (onder organisatie/agenda). Eventueel kunt u zich ook telefonisch opgeven via het

algemene telefoonnummer 030-2205534.

Zandfoort aan de aan de Eem (Kleine Koppel 20/21, Amersfoort) is ongeveer 10 minuten lopen van Amersfoort Centraal Station en er is een parkeer terrein vlakbij ( €

6,- dagkaart).

SLAG OM AMERSFOORT BEGONNEN!

Het nieuwe bordspel ” De Slag om Amersfoort” is nu echt te bestellen.

Op de vernieuwde website www.slagomamersfoort.nl is het tot 8 juli tegen de speciale voorintekenprijs van € 25 te bestellen. Daarna is het tegen de normale prijs van circa €35 te koop op enkele Amersfoortse verkooppunten.

In de nazomer van 2010 moet het op de markt komen:

het eerste en meteen ook het allerleukste bordspel van en over onze stad. Maar voor het zover is, moeten we nog wel een legertje mensen op de been krijgen die het spel nú al willen bestellen. Alleen dán kan het ook daadwerkelijk worden geproduceerd. Helpt u mee om deze bijzondere slag te leveren?

Meld u dan nu aan op de website en bestel het spel snel!

www.slagomamersfoort.nl

info@slagomamersfoort.nl

LEDENMUTATIES

Nieuwe leden:

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

Overleden

Gegevens verwijderd om privacy redenen.

HISTORISCH CAFE

U bent op donderdag 10 juni 2010 vanaf 17 uur weer welkom op het Historisch Café van Archief Eemland en partners. Het Historisch Café vindt dan plaats in het Stadscafé, Stadhuisplein 7.

Tijdens deze bijeenkomst vertelt Joost Gruijters over de activiteiten van “levende historie” tijdens het verjaardagsweekend in de binnenstad van Amersfoort.

Zoals altijd is er volop gelegenheid om anderen met historische belangstelling te ontmoeten. U kunt gerust iemand die zich op vrijwillige basis dan wel vakmatig bezig houdt met de geschiedenis van Amersfoort en omgeving meebrengen.

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 12 augustus 2010 bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Afdelingsbijeenkomsten NGV Werkgroep Lezingen en activiteiten

Alle bijeenkomsten, mits anders vermeld, vinden plaats in zaal 8 van het Kerkelijk Centrum “De Brug”, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB in Amersfoort.

Alle middagbijeenkomsten beginnen om 14.00 uur en de avondbijeenkomsten beginnen steeds om 20.00 uur. De zaal is ’s middags open vanaf 13.00 uur en ’s avonds vanaf 19.00 uur zodat u in de gelegenheid bent om met de leden van het bestuur of andere aanwezigen van gedachten te wisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. De gebruikte consumpties zijn voor eigen rekening. Recht tegenover de entree kunt u zelf de consumpties bestellen. De PR medewerker(s) van onze afdeling verzorgen een informatietafel. Al onze bijeenkomsten zijn voor iedereen, leden van de NGV en belangstellenden, vrij toegankelijk.

Op zaterdagmiddag 18 september 2010 is er een contactmiddag.

Op donderdagavond 30 september 2010 houdt Bob Kernkamp (gemeentearchivaris) een lezing over de Maatschappij tot nut van het algemeen. Deze lezing wordt gehouden in het Stadhuis in Wageningen.

Op dinsdagavond 12 oktober 2010 spreekt Mieke Heurneman in Soest (zaal Museum Soest) over ’t Vrije volk van Soest, de Bataafse revolutie in Soest, 1795-1802.

Op zaterdagmiddag 30 oktober 2010 is er wederom een bijeenkomst computergenealogie.

Op dinsdagavond 16 november 2010 is er een afdelingsledenvergadering met aansluitend een lezing. Onderwerp is nog niet bekend.

Op zaterdagmiddag 11 december 2010 is er een lezing. Onderwerp is nog niet bekend.

Dus 30-09 in Wageningen en 12-10 in Soest. Alle andere bijeenkomsten in De Brug, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB Amersfoort.

Zowel leden van de NGV als niet-leden kunnen zich registreren op de website van de NGV (www.ngv.nl). Zie op de homepage aan de rech­ter­kant: “Bent u nog niet geregistreerd? Registreer u nu!” Niet-leden van de NGV kun­nen zich registreren als gast. Het registreren kost niets en geeft geen verplichtingen. Na registratie hebt u wel meer mogelijkheden om gebruik te maken van de faciliteiten van de website.