Nieuwsbrief december 2023

Deze maand heeft de OVF het 800ste lid verwelkomd! Weer iemand die kan profiteren van ons brede aanbod. In deze nieuwsbrief onder meer het tweede historische album van PLUS Amersfoort en interessante lezingen voor in de nieuwe agenda. Bestuur en vrijwilligers wensen u mooie feestdagen en zien u graag weer in het nieuwe jaar!

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de betreffende aankondiging. U ziet een formulier waarop u respectievelijk uw mailadres, naam en ‘ja’ invult. Mocht u later toch verhinderd zijn, dan graag via dezelfde link weer afmelden. U vult dan ‘nee’ in. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


Daarbuiten is niks | Lezing 23 januari 2024

De verdwenen boerderijen van Hoogland

Lezing door Ruud Hopster over de veranderingen in de buurtschappen Schothorst, De Koop, Liendert, Zielhorst, De Hoef en kruispunt Hoevelaken, waar (bijna) alle boerderijen zijn verdwenen.

De huidige bewoners van die wijken hebben geen idee van het eerdere landschap en zijn vroegere bewoners. Vroegere bewoners? Waren die er dan? Hun namen kent men niet. Waar zijn zij gebleven? In de stad had men het idee dat er buiten de stad niets was, alleen lege weilanden die dus zonder problemen volgebouwd konden worden.

Spreker: Ruud Hopster
Datum: 23 januari 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Sint Aegtenkapel, Het Zand 37Wegdrukken in plaats van herdenken |
Lezing 20 februari 2024

Het had niet veel gescheeld of de laatste restanten van het voormalige Kamp Amersfoort waren in de jaren zeventig verdwenen. Van het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort was alleen nog een kantoortje met een muurschildering over, een wachttoren en de klok op de appèlplaats.

Inmiddels heeft Herdenkingscentrum Kamp Amersfoort een prachtig ondergronds museum, maar grondig historisch onderzoek naar de relatie tussen de stad en het kamp heeft nooit plaatsgevonden.

En waarom heeft Amersfoort nog geen joods monument? Pas tachtig jaar na de bevrijding komt er een plek waar we de 350 omgekomen joodse burgers kunnen herdenken.

Over de moeizame omgang van Amersfoort met zijn eigen oorlogsverleden houdt Arjeh Kalmann op 20 februari een lezing. Hij is sinds 1974 journalistiek actief in de stad en heeft veel over Amersfoort en de oorlog geschreven.

Spreker: Arjeh Kalmann
Datum: 20 februari 2024
Locatie: Filalethes, Havik 29, 3811 EX Amersfoort
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uurNieuw in de activiteitencommissie: Selma Schuurman

“Begin oktober ben ik toegetreden tot de activiteitencommissie van de OVF. Midden in de coronatijd zijn mijn man en ik vanuit Vathorst naar hartje Amersfoort verhuisd. Vrijwel dagelijks trekken toeristen aan ons huis voorbij, alleen of onder begeleiding van een gids. Ze zijn allemaal vol lof over onze bijzondere binnenstad.
Er valt zó veel te zien en vertellen, ook voor Amersfoorters zelf en niet alleen over het centrum.

Via de activiteitencommissie wil ik hieraan graag een bijdrage leveren. Daarmee komen mijn studie geschiedenis en mijn interesse voor het organiseren van activiteiten samen. Wat mij verder aanspreekt, is de breedte van het OVF-pakket: van lezingen en excursies tot films en podcasts. Ik hoop jullie spoedig te treffen bij een van de bijeenkomsten!”


Van het bestuur

Presentatie Historisch Jaarboek 2023

Tijdens de presentatie van het Historisch Jaarboek Flehite in november hield archeoloog Timo d’Hollosy (foto rechts) een boeiend verhaal over het prachtige interieur van het Huis met de Paarse Ruitjes.

Er waren ruim 150 leden aanwezig. Het eerste exemplaar van het jaarboek werd uitgereikt aan de huidige eigenaar van het gebouw, vastgoedontwikkelaar Michel Schoonderbeek van Schipper Bosch.


OVF verwelkomt 800ste lid

Voorzitter Jelle Hekman en bestuurslid Trudy de Mooij bezochten in december het 800ste lid van de OVF: Jaap van den Heuvel. Hij woont in een prachtig huis aan de rand van Vathorst, met uitzicht op de Laak en de weilanden.

Een ex-collega haalde hem over om acteur te worden bij Levende Historie. Jaap ontving de twee delen van Bruit van d’ Eem – Geschiedenis van Amersfoort. “Die boeken kan ik goed gebruiken om als ‘binnenvader’ in de Mannenzaal mijn historische kennis over Amersfoort op peil te brengen.”


Fototentoonstelling Tuinwijk Leusderkwartier

In de voormalige winkel Pen & Papier aan de Leusderweg is van 8 tot en met 29 december dagelijks een pop-up fototentoonstelling te zien.

In veertig foto’s wordt een impressie gegeven van ‘Tuinwijk Leusderkwartier’. Foto’s uit de jaren dertig en veertig worden vergezeld van foto’s over de veranderingen in de wijk met de karakteristieke woningen uit de jaren dertig.
OVF-leden David de Vries en Annemieke Hoogenboom, beiden bewoners van de wijk, hebben de foto’s uit de periode 1910-1970 geselecteerd. Ze geven een goed beeld van de transformatie van een agrarisch buitengebied naar een geliefde tuinwijk. Ed van de Veer en Trudy de Mooij hebben geholpen bij de inrichting. Paul Achthoven heeft de foto’s op groot formaat gedrukt.

De organisatoren zoeken nog enkele vrijwlligers, vooral uit de wijk Leusderkwartier, die één of meerdere middagen informatie willen geven aan bezoekers (13.00-16.00 uur).
Aanmelden bij Jelle Hekman: jellehekman@xmsnet.nl of 06 22 78 39 12.


Register Historisch Jaarboek

Het Historisch Jaarboek Flehite verschijnt sinds 2000 en bevat wetenschappelijke artikelen over de geschiedenis van Amersfoort en Eemland. Het register van alle jaarboeken op de website van de OVF is weer bijgewerkt. De artikelen uit de jaarboeken van 2009-2021 zijn hier als pdf te vinden.
U kunt de jaarboeken die nog leverbaar zijn ook nabestellen via de webshop.


Publicatie

Nieuw historisch plaatjesalbum over Amersfoort

In 2021 bracht de PLUS Supermarkt het gratis album Amersfoort onze Stad uit, samengesteld door Jan Carel van Dijk. Een prachtige beschrijving in woord en beeld van de historie van onze stad aan de hand van 216 plakplaatjes (en 75 grote foto’s). Geen flodderachtig boekje zoals bij dino- of voetbalplaatjes, maar een uniek album in royaal formaat met harde kaft.

Op vrijdag 8 december is – wederom kosteloos – het vervolg daarop uitgekomen: Amersfoort in Beweging. Het accent ligt nu op de dynamiek in onze woonplaats. De plakplaatjes worden vanaf maandag 11 december gedurende ongeveer twee maanden gratis verstrekt bij de boodschappen.

Bekijk hier de aflevering van Amersfoort Gezien, waarin de auteur vertelt over het album.


Oproep

Musea Amersfoort zoeken MuseumKeien

Zonder vrijwilligers kunnen de musea in Amersfoort niet bestaan. Zij zorgen ervoor dat bezoekers gastvrij ontvangen worden en kunnen genieten van kunst en erfgoed. De Amersfoortse musea zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Door als vrijwilliger aan de slag te gaan in een museum draag je direct bij aan het doorgeven van onze cultuur en geschiedenis aan toekomstige generaties.

Kijk hier voor de functies bij Museum Flehite, Kunsthal KAdE en het Mondriaanhuis.


Ook interessant

Tentoonstellingen Museum Flehite

WOLTER & WATER
Hendrik Jan Wolter (1873 – 1952) werd geboren in Amsterdam en vestigde zich in 1885 met zijn ouders in Amersfoort. Expositie over zijn levenslange fascinatie voor water.

Museum Flehite, t/m 1 april 2024

In zijn vrije tijd combineert de Amersfoortse tandarts René Vos zijn interesse in stadsgeschiedenis met zijn liefde voor LEGO. Te zien zijn schaalmodellen van zo’n tien monumenten.

Museum Flehite, t/m 25 februari 2024