Nieuwsbrief december 2020

Van het bestuur

Jaarboek 2020 en online presentatie goed ontvangen

Het Jaarboek 2020 is goed ontvangen. Verschillende leden stuurden het bestuur een vriendelijk mailtje. “Veel dank voor het bezorgen van het Jaarboek 2020. Het ziet er weer fantastisch uit”, schrijft Prisca Zwaan. 
Jan-Willem van Lieshout mailt: “Dank en complimenten voor de bijzondere en interessante alternatieve presentatie van het Jaarboek 2020. Ik heb zojuist een glas wijn ingeschonken om op jullie en ‘de makers’ een toost uit te brengen. Tot in betere tijden!”

Het bestuur van het OVF dankt iedereen die zich voor het Jaarboek 2020 heeft ingezet: van auteurs en (eind)redactie tot uitgever en bezorgers op de fiets.

OVF online

Op excursie naar de Joodse begraafplaats in het Soesterkwartier

Bekijk de online excursie onder leiding van Trudy de Mooy.https://www.youtube.com/embed/qoAFuL4qmXc?feature=oembed

Voordat de wijk Het Soesterkwartier tot ontwikkeling kwam, was de Joodse begraafplaats er al. Trudy de Mooy van OVF spreekt Charles Koopman in deze unieke, besloten hof. Koopman is bestuurslid van de Joodse Gemeente in Amersfoort (de synagoge aan de Drieringensteeg).

Dit is de vierde en laatste mini-excursie van dit jaar. Ze zijn gemaakt ter vervanging van de gebruikelijke excursies, die vanwege corona niet door konden gaan. De online excursies zijn tot stand gekomen met dank aan vrijwilligers van OVF en de cameramensen van Eemfilmers.
Heeft u de eerste drie al gezien?
Mini-excursie 1: Park Schothorst.
Mini-excursie 2: Varen in De Laak.
Mini-excursie 3: De Grebbelinie.
U vindt deze excursies ook terug op de OVF-website.

OVF-activiteiten (onder voorbehoud)

We weten nog niet of onze lezingen door kunnen gaan. Een en ander hangt samen met de voorschriften van het RIVM en de Rijksoverheid. Daardoor is de locatie voor de lezingen ook nog niet zeker. Als u zich inschrijft voor de lezing, krijgt u daags tevoren per mail te horen of de lezing doorgaat en waar de lezing wordt gehouden.

Lezing drs. Fons Asselbergs, Kattenbroek: Wat ging eraan vooraf?


Dinsdag 19 januari 2021 van 20.00 – 22.00 uur. 
Inloop vanaf 19.30 uur.

Aanmelden verplicht:
OVFaanmeldingen@gmail.com

Fons Asselbergs was bijna vijftien jaar lang (tot 1993) wethouder in Amersfoort. Hij is een van de bestuurders geweest die in de jaren tachtig de architectuur en stedenbouw in Amersfoort nieuwe impulsen heeft gegeven. Vanuit actiegroep TABAK (’t Amersfoorts Binnenstad Aktie Komitee) kwam hij voor de PvdA op belangrijke posities in de gemeenteraad terecht. Asselbergs was onder andere betrokken bij grote projecten als Zielhorst-Etalage, Kattenbroek en het CSG.

Lezing Ashok Bhalotra: Het plan


Dinsdag 16 februari 2021 van 20.00 – 22.00 uur.
Inloop vanaf 19.30 uur.
NB: Let op de datum: niet 26 maar 16 februari.

Aanmelden verplicht:
OVFaanmeldingen@gmail.com

In de jaren ’80 werd een competitie gehouden om te komen tot een verantwoorde keuze van een extern stedenbouwkundig bureau. Op basis van een presentatie in de Elleboogkerk (1986), waar een schets werd getoond met als inspiratie een schilderij van Kandinsky, kwam Kuiper Compagnons als winnaar uit de bus. Directeur van Kuiper Compagnons destijds was Ashok Bhalotra. Hij zal deze avond zijn toenmalige plan toelichten.

Lezing Gerard RavenBesmettelijke ziekten in Amersfoort

Dinsdag 16 maart 2021 van 20.00 – 22.00 uur.
Inloop vanaf 19.30 uur.

Aanmelden verplicht:
OVFaanmeldingen@gmail.com

Pandemieën zijn van alle tijden. Na zijn succesvolle lezing over dit onderwerp voor de Volksuniversiteit biedt historicus en prominent OVF-lid Raven ons een nieuwe kans. Op 16 presenteert hij zijn verhaal voor OVF. Raven is voormalig conservator van Museum Flehite.

Amersfoort heeft al vaak moeten omgaan met besmettelijke ziekten. Ze waren veel ingrijpender dan corona. Men begreep niet waar het vandaan kwam, wist er niet goed mee om te gaan en waren veel dodelijker. We kijken naar lepra, pest en cholera (periode 1400 tot 1900) in Amersfoort en hoe men deze ziekten trachtte te bestrijden. Hier is nieuw onderzoek naar gedaan.

Boeken

2e druk Amersfoorts spoorboek

Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief is de 1e druk van ‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor’ van Jan Carel van Dijk alleen nog verkrijgbaar in de boekhandel. De winkelprijs van deze hardcover editie bedraagt: € 14,95.

Een dezer dagen komt echter een 2e druk – een paperback editie – van de pers. Zelfde inhoud, maar slappe kaft. Die is overigens wél voorzien van glanslaminaat.

De paperback gaat € 12,95 kosten in de winkel. OVF-leden kunnen het boek voor € 11,50 bestellen. Als u deze 2e druk wilt ontvangen, kunt u dat bedrag (eventueel vermeerderd met verzendkosten) overmaken op rekening NL64 INGB 0009 5973 09 t.n.v. Stichting Flehite Publicaties te Amersfoort, onder vermelding van ‘Spoorboek 2e druk’ en uw adres/postcode. In Amersfoort, Hoogland en Leusden wordt de bestelling gratis bij u thuisgebracht. Buiten deze regio bedragen de verzendkosten € 3,95.

Ook interessant… activiteiten van externen

Bestemming gezocht voor Amersfoorts curiosa

Aangeboden: een nog werkende hangklok, voorzien van de bekendste bezienswaardigheden van Amersfoort. Van kroon tot onderrand is de klok 60 cm, daaronder hangen nog gewicht en slinger, ca. 40 cm. Amersfoorter Cees de Jong, oom van de aanbieder, heeft de klok in 1984 als hobbyist gemaakt, waarschijnlijk naar voorbeeld van een al bestaand exemplaar. De opbrengst van de klok gaat naar een goed doel op het gebied van cultuur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Coert Bremmers, diricoert@hotmail.com.