Nieuwsbrief april 2024

Er is nog een beperkt aantal plaatsen voor de Brongerslezing over de jaren vijftig door Ad van Liempt. In deze nieuwsbrief leest u ook over de recente wisselingen in het bestuur. 

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Aanmeldingen gaan per persoon. Voor aanmelding van een tweede persoon svp de betreffende naam invullen en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd? Graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.

NB: let op de lezingenlocaties! Museum Flehite is voorlopig niet beschikbaar.


The roaring fifties – De vernieuwers van de jaren vijftig

Brongerslezing door Ad van Liempt | 23 april 2024

Saai. Sloom. Duf. Om de jaren vijftig te beschrijven hebben we meestal genoeg aan woorden van één lettergreep. Maar dat beeld is toe aan herziening. Steeds meer wordt duidelijk dat de jaren van wederopbouw juist allerlei belangrijke vernieuwingen met zich meebrachten, aangejaagd door visionaire, volhardende mensen met een vastomlijnd plan voor een betere toekomst.

Aan de hand van een aantal pioniers uit de jaren vijftig rekent Ad van Liempt in een meeslepend verhaal af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde. Het zijn stuk voor stuk fascinerende persoonlijkheden, aan wie we veel te danken hebben en die ieder op hun eigen terrein duidelijk maken dat de jaren vijftig oneindig veel opwindender waren dan de meeste mensen tot nu toe dachten. 

Datum: 23 april 2024
Spreker: Ad van Liempt, journalist, schrijver en tv-programmamaker
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Sint Aegtenkapel, Het Zand 37 Amersfoort
Muziek: Combo New Manhattan Bigband

Er zijn nog twintig plaatsen! 
NB: aanmelden voor deze lezing kan alleen als u lid bent van de OVF. Lid worden kan hier.
Van het bestuur

De Algemene Vergadering op 26 maart was om meerdere redenen memorabel. De vergadering werd in Museum Flehite gehouden, een instelling waar de OVF historische banden mee heeft. Het museum is ontstaan vanuit de OVF en de OVF is eigenaar van een groot aantal werken uit de collectie. Naast de gebruikelijke onderwerpen vond er een bestuurswisseling plaats. Jelle Hekman trad af als voorzitter, bestuurslid Klaas de Boer werd de nieuwe voorzitter en er traden twee nieuwe bestuursleden toe.

Jelle Hekman trad af als voorzitter, omdat hij zich geheel wil richten op zijn werkzaamheden voor de Voedselbank en de Kledingbank. Hij was sinds 2016 voorzitter van de OVF. In die tijd groeide het aantal leden van circa 550 naar ruim 800. Ook nam hij vele initiatieven, zoals excursies naar bijzondere plekken en een pop-up tentoonstelling. Het bestuur kreeg veel ruimte, waardoor vernieuwingen zoals het maken van podcasts werden ingezet.

Klaas de Boer is sinds 2016 bestuurslid en gaf in de afgelopen jaren vorm aan de publicaties van de OVF. Hij studeerde geschiedenis en was werkzaam in de uitgeverijwereld, onder meer als medeoprichter van de erfgoeduitgeverij Matrijs. Klaas woont al zo’n 27 jaar in de stad, die hem intussen lief is geworden. Zijn doel is om  Amersfoorters te laten zien hoe mooi de stad is en om verhalen te maken over de rijke geschiedenis.

Erno de Groot is in 2002 benoemd tot directeur van Bibliotheek Amersfoort die na een fusie met de bibliotheken van Leusden, Woudenberg, Baarn en Bunschoten, is omgevormd tot Bibliotheek Eemland. Al vanaf jonge leeftijd heeft de stad Amersfoort zijn belangstelling, vooral door de verhalen van zijn moeder. Nu er wat meer ruimte in zijn agenda komt, kan hij deze belangstelling omzetten in een actieve rol op het gebied van erfgoed.  

Dolf van Eldik heeft ruim veertig jaar ervaring op het gebied marketing- communicatie. Hij was zowel actief binnen het bedrijfsleven als bij gespecialiseerde communicatie-adviesbureaus. De laatste zes jaar werkte hij bij een pr-bureau in Amersfoort. Zijn belangstelling voor historie ontstond al vóór de lagere school. Hij wil zijn brede ervaring graag inzetten om de groei van de OVF te ondersteunen.

Ook interessant

Tentoonstelling Groote in de kunst | Museum Flehite

Een verrassende tentoonstelling over de breed getalenteerde Henk Groote (Groningen, 1947). De verhalen uit zijn voormalige leven als popmuzikant, restaurateur, kunstenaar en galeriehouder schetsen een beeld van deze creatieve alleskunner.

Naast werk van eigen hand wordt kunst uit zijn veelzijdige collectie getoond.

Museum Flehite | 13 april – 23 juni


Amersfoort Ontrafelt | 13 april 2024

Welke rol speelde het stadsbestuur van Amersfoort in de internationale slavenhandel? Wat zijn de sporen van het slavernijverleden in de stad? De gemeente Amersfoort start tijdens Amersfoort Ontrafelt op zaterdagmiddag 13 april met deze onderzoeksvragen.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 Amersfoort
Tijd: 13.00 – 17.00 uur