Nieuwsbrief april 2023

Lezingen, excursies, podcasts en films. Wilt u meedenken over dit soort OVF-activiteiten? De activiteitencommissie kan uw hulp goed gebruiken! In deze nieuwsbrief onder meer een excursie naar sporen van de Koude Oorlog op vliegveld Soesterberg en een nieuwe podcastserie over twee bijzondere oorlogsdagboeken.

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de betreffende aankondiging. U ziet een formulier waarop u respectievelijk uw naam en ‘ja’ invult. Mocht u later toch verhinderd zijn, dan graag via dezelfde link weer afmelden. U vult dan ‘nee’ in. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. Als het maximum aantal deelnemers is bereikt, werkt de link niet meer.

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.

De lezing over Maarten van Rossem op 18 april is helaas vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.


De Koude Oorlog op vliegveld Soesterberg Excursie/wandeling 9 mei

De Koude Oorlog is in Nederland voornamelijk beperkt gebleven tot periodes van dreiging en er zijn weinig zichtbare restanten bewaard.

Op Park Vliegbasis Soesterberg kun je de sfeer van toen nog wel voelen en op zoek gaan naar sporen uit de Koude Oorlog, een oorlog die sinds de Russische inval in Oekraïne weer helemaal lijkt opgelaaid.

Peter de la Mar neemt u mee op pad tijdens een wandeling door het sheltergebied van de voormalige vliegbasis.

Onderweg ontdekt u de geheimen van dit militaire landschap en krijgt u allerlei wetenswaardig- heden en verhalen te horen.

Peter de la Mar kan twee keer een groep van maximaal 25 personen rondleiden. Groep 1 start om 15:00 uur en groep 2 om 16:30 uur. Bij uw aanmelding graag uw voorkeur aangeven. Deelnemers ontvangen per mail nadere informatie over de verzamelplek.


Podcastserie over oorlogsdagboeken van twee Amersfoorters

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Het begin van vijf dagen strijd die eindigt met de bezetting van Nederland.

Twee Amersfoortse heren tekenen – ieder voor zich – vijf jaar lang nauwgezet op hoe zij en hun familie die bezettingsjaren met alle verschrikkingen ervaren.

In samenwerking met Archief Eemland werkt de OVF aan een serie podcasts over deze bijzondere, soms schokkende dagboeken.

Van de duizenden pagina’s die Witte Jan Vaatstra (foto) en Honoré Blijdenstijn volschreven in hun dagboeken verschijnen tot en met de zomervakantie drie podcasts, en na de zomer volgen de laatste afleveringen. De eerste aflevering staat inmiddels online. Daarmee worden deze dagboeken – die al die jaren opgeborgen lagen in Archief Eemland en Kamp Amersfoort – toegankelijk voor een groot publiek.

Stemacteurs Wim Hartog en Reinhard Beskers vertolken in de podcasts respectievelijk Honoré Blijdenstijn en Witte Jan Vaatstra. Eric van der Velden is de verteller en doet de montage. De redactie is in handen van Nelleke Visscher, Eric van der Velden en Iris van Aken. Bijzonder is dat de muziek in de podcasts afkomstig is van Nederlandse componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. De makers hebben hiervoor vrijelijk mogen putten uit de muziekverzameling van de Leo Smit Stichting.


Film over de Wegh der Weegen

Voor de lezing over de Wegh der Weegen op 21 maart waren veel meer aanmeldingen dan plaatsen in de Beuningzaal van Museum Flehite. Om toch aan de belangstelling tegemoet te komen is een film op locatie gemaakt. Roland Blijdenstijn staat samen met Nelleke Visscher en filmer Bert Verlinden stil op markante punten langs deze eeuwenoude weg, die vermoedelijk ontworpen is door bouwmeester Jacob van Campen in 1647.

Klik hier voor het bekijken van de film.


En verder: mini-excursies in juni

Op 24 en 25 juni organiseert de OVF kleine excursies naar onbekende historische plekken in Amersfoort. Meer hierover leest u in de volgende nieuwsbrieven.

Publicatie

Wandelgids over wereldberoemde wijk Kattenbroek

Op 5 april heeft auteur Trudy de Mooy het eerste exemplaar van de wandelgids Kattenbroek, een wereldberoemde wijk – gebouwd op dromen uitgereikt aan Fons Asselbergs, oud-wethouder Ruimtelijke Ordening in Amersfoort.

De wandelgids bevat twee routes, een gedegen inleiding en een uitgebreide toelichting over het proces, het stedenbouwkundig plan, de beeldende kunst in de openbare ruimte, de architectuur en het groen. Bekende ontwerpen zijn de Ruïnewoningen, het Castellum/ de Kubus of de Leliewoningen, de Kassen en de Wintertuinen. Iets minder bekend zijn de vijftien kunstwerken die door de wijk heen verspreid zijn.

De wandelgids is mede tot stand gekomen met steun en financiële bijdragen van Buurtinitiatieven Kattenbroek, Stichting Open Oog en Profin Financiële en Assurantieadviseurs BV.

Wandelgids Kattenbroek, een wereldberoemde wijk – gebouwd op dromen
Uitgave van Stichting Flehite Publicaties
Voor € 9,95 te koop bij diverse boekhandels in Amersfoort en via de webshop van de SFP
ISBN 978-90-8319-297-0


Van het bestuur

Ondersteun de petitie tegen woontorens Sam en Sophie

Twee kolossale woontorens moeten verrijzen op de rand van de Middeleeuwse binnenstad. De hoogste wordt 50 meter hoog en beneemt van grote afstand het zicht op de prachtige OLV-toren.

Jarenlang verzet vanuit verschillende groeperingen heeft niet geleid tot een serieus gesprek met de gemeente.

Ondersteun de petitie en roep anderen op om deze ook te tekenen!


Nieuw uiterlijk webshop Flehite Publicaties

De webshop van Stichting Flehite Publicaties heeft een nieuw uiterlijk gekregen. De homepage is vernieuwd en geeft daardoor een goed beeld van wat er in de webshop te verkrijgen is. Daarnaast zijn de productpagina’s opgefrist. Neem hier een kijkje.


Artikelen jaarboeken op de website

Wie een artikel uit een jaarboek zoekt, kan het voortaan ook vinden op de website (bij de jaarboeken) van de OVF. Daar staat niet alleen een lijst van alle artikelen, maar kunt u ze vanaf 2009 – behalve de twee meest recente jaren – ook afzonderlijk downloaden. Dat dit niet al veel eerder is gebeurd, komt doordat erfgoedinstellingen boetes kregen op grond van het auteurs- en beeldrecht. Gelukkig wordt publicatie op het internet steeds meer gelijkgesteld aan de papieren versie. Let op: artikelen die u downloadt zijn alleen voor eigen gebruik.

Het eerste jaarboek verscheen in 2000. We hebben dus nog negen boeken over die moeten worden gescand. Er zijn wel wat oudere scans, maar die zijn niet goed leesbaar of vergen veel geheugenruimte. Wie vindt het leuk om hierbij te helpen? Stuur een mail naar webmaster@historisch-amersfoort.nl.


Oproepen

Activiteitencommissie zoek enthousiaste nieuwe leden

Lezingen, excursies, podcasts en films worden georganiseerd door de activiteiten- commissie van de OVF. De commissie streeft ernaar elk jaar opnieuw een prikkelend programma aan te bieden. Momenteel zijn wij op zoek naar versterking: leden die mee willen denken, maar ook leden die hand- en spandiensten willen verlenen.

Wilt u meedenken? Zit u vol goede ideeën over mogelijke onderwerpen? Bent u bekend met goede sprekers? Vindt u het leuk om mini-excursies te organiseren naar onbekende plekken in stad en omgeving? Schrijft u graag korte uitnodigende teksten? Helpt u liever met de techniek tijdens de lezingen? Dat kan allemaal in de activiteitencommissie!

Eerst meer informatie? Bel of mail Nelleke Visscher, 06 12 25 64 79, nellekevisscher1951@gmail.com.


Laatste kans: maak uw PLUS-boek compleet!

Veel OVF-leden hebben plaatjes gespaard voor het PLUS-boek Amersfoort Onze Stad. Wellicht zijn er nog mensen die hun album niet vol hebben gekregen of zelfs een geheel leeg boek hebben liggen. Omdat er een aantal complete setjes over is, kunnen belangstellenden zich nog één keer melden: j.c.van.dijk@xs4all.nl.


FORUM Ruimtelijk Erfgoed Flehite zoekt een secretaris

Het FORUM Ruimtelijk Erfgoed Flehite is een commissie binnen de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Het FORUM geeft gevraagd en ongevraagd advies over bouwplannen in de stad die een relatie hebben met de cultuurhistorie van Amersfoort.
  
Onze secretaris Rob Blaauw heeft na vele jaren besloten zijn deelname te beëindigen. Dat betekent dat er een vacature is voor een nieuwe secretaris. De leden van het FORUM zijn over het algemeen stedenbouwkundigen, architecten en personen die affiniteit hebben met de bouwwereld. Laat je daardoor niet afschrikken. Iedereen met een groot hart voor de stad Amersfoort die het leuk vindt als spil een rol te spelen in Het FORUM is zeer welkom. Fijn is het natuurlijk als je al ervaring hebt opgedaan in een vergelijkbare functie.
 
Reacties sturen naar Tom de Wit: tomdewit@internl.net.


Ook interessant…

Jaarlijkse herdenking Kamp Amersfoort

Op woensdag 19 april vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de overdracht van Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis in 1945. Dit jaar bestaat het programma onder meer uit een toespraak door de directeur van Nationaal Comité 4 en 5 mei Arianne de Jong. Ook zal ruimschoots aandacht worden besteed aan het themajaar Leven met Oorlog, over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op naoorlogse generaties.   

De herdenking in de buitenlucht start om 13:30 uur aan de Loes van Overeemlaan 19 te Leusden. U bent welkom vanaf 13:00 uur. Na de herdenking is er gelegenheid om bloemen te leggen bij de Stenen Man. Meer informatie vindt u hier.


Familiegeschiedenis achter de Amersfoortse herdenkingsstenen

Lezing Volksuniversiteit Amersfoort | 19 april

In deze lezing vertelt Monique Zwart over herdenkingsstenen naar aanleiding van het verhaal over Rosie.

Wie waren de
7-jarige Rosie en de andere bewoners met een herdenkingssteen? Hoe zag hun leven eruit en hoe pak je het onderzoek naar hun familiegeschiedenis aan?

Aan de hand van tal van oorlogsbronnen wordt ingezoomd op de in WOII gedeporteerde en vermoorde Amersfoorters.

Deelnemers krijgen zoektips om eigen onderzoek te starten en iedereen krijgt het rijk geïllustreerde tijdschrift Gen.magazine ter inspiratie mee naar huis.

Spreker: Monique Zwart
Tijd: 20:00 – 20:30 uur
Prijs: € 16,50
Kijk hier voor meer informatie.