Van het bestuur
Geslaagde Brongerslezing 2022
Op 12 april 2022 vond in de Joriskerk de Brongerslezing plaats. De OVF organiseert deze lezing, vernoemd naar erelid Brongers, elke twee jaar. Naast OVF-leden zijn ook de leden van historische verenigingen in de regio welkom.
De avond begon met een gezellige maaltijd waarbij de leden elkaar na twee coronajaren weer eens konden ontmoeten.
Daarna nam historicus Luc Panhuysen ons mee in een boeiend verhaal over Amersfoort in het rampjaar 1672. Het Amersfoortse ensemble Flehite Sinfonietta zorgde voor de muzikale omlijsting
Panhuysen beschreef hoe de troepen van Lodewijk XIV, de bisschoppen van Munster en Keulen en de Engelse koning Jacobis II de Nederlanden binnenvielen. Hij schetste hoe de 21-jarige stadhouder Willem III bondgenootschappen sloot en vertelde over de betekenis van de waterlinie en de effecten van de Franse bezetting op de bevolking.
Amersfoort moest met 6.000 inwoners een bezettingsmacht van 20.000 Franse soldaten huisvesten. Veel (rijke) protestantse Amersfoorters waren naar Noord-Holland gevlucht.
Een mooi sfeerbeeld ziet u in de videofilm gemaakt door Rob Lampe.
Oud-secretaris ‘strikt’ Rob Lampe voor lidmaatschap OVF
Oud-secretaris Jan Carel van Dijk vertelt in dit filmpje over de geschiedenis, publicaties en vele activiteiten van de OVF. Zo weet hij ‘camjo’ Rob Lampe ter plekke enthousiast te maken voor het lidmaatschap van de historische vereniging. Zo is de OVF een mooi promotiefilmpje én een prominent lid rijker.
OVF-activiteiten
Lezingen
OVF-leden kunnen de lezingen gratis bijwonen. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op bankrekeningnummer NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en de titel van de lezing.
Lezing over het Soesterkwartier | 17 mei
Tot ongeveer 1850 behoorde het Soesterkwartier tot het buitengebied van Amersfoort. Door de komst van twee spoorlijnen ontstond er een afgeschermd gebied, dat aanvankelijk de naam Spoorwijk kreeg. De komst van het spoor en de Wagenwerkplaats genereerde veel werkgelegenheid. Er werden voor de arbeiders woningen gebouwd.
Jan Carel van Dijk loopt aan de hand van prachtige foto’s uit zijn privécollectie met zevenmijlslaarzen door de boeiende geschiedenis van het Soesterkwartier. Aan bod komen de uitbreiding van de wijk door de jaren heen, de werkgelegenheid, het onderwijs en de samenlevingsopbouw.
Stedenbouwkundige Johan Galjaard is gespecialiseerd in het werk van David Zuiderhoek, ontwerper van onder andere de Bomenbuurt in het Soesterkwartier. In het tweede deel van het programma zal hij met name inzoomen op deze buurt en ons meenemen in de ruimtelijke ontwikkeling tot vandaag.
Deze lezing en een fietstocht door het Soesterkwartier in juni worden georganiseerd in samenwerking met het Wijkmuseum Soesterkwartier. Meer informatie over de fietstocht leest u in de volgende nieuwsbrief.
U moet zich voor deze lezing aanmelden bij ovfaanmeldingen@gmail.nl.
Datum: 17 mei
Locatie: Orthodoxe Parochiekerk Amersfoort, Matthias Withoosstraat 34
Inloop: vanaf 19.30 uur
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Soldaten in de stad – Amersfoort als garnizoensstad | 21 juni
Deze lezing van Jan Carel van Dijk gaat over Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen, één van de vele publicaties die Van Dijk heeft uitgebracht. Tijdens de lezing zullen nog nooit vertoonde foto’s en unieke filmpjes een beeld geven van de militaire aanwezigheid in de stad door de jaren heen. Na de lezing is er gelegenheid om onder leiding van een gids het Cavaleriemuseum te bezichtigen.
Programma:
12.00 Aankomst/aanmelding bij wachtcommandant met legitimatie
Het is militair terrein; wij dienen van tevoren een lijst aan te leveren met alle aangemelde leden en hun legitimatiegegevens.
Ontvangst met koffie/ thee in de Waterloozaal van het museum
12.30 – 14.00 Lezing Jan Carel van Dijk
14.00 – 14.30 Pauze met koffie/thee
14.30 Vertrek drie rondleidingen
16.00 uiterlijk dient het kazerneterrein verlaten te worden
Inleveren toegangspassen.
Aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com. In uw mail dient u te vermelden:
- Naam
- Telefoonnummer
- Nummer en vervaldatum van een geldig legitimatiebewijs. Gelieve aan te geven: paspoort of rijbewijs.
Indien deze gegevens bij uw aanmelding ontbreken, kunnen wij uw reservering niet in behandeling nemen en krijgt u helaas geen toegang tot het terrein.
Het aantal plaatsen is gelimiteerd. Verhindering na aanmelding s.v.p. aan ons melden via ovfaanmeldingen@gmail.com, dan voegen wij iemand die op de wachtlijst staat weer toe.
Tijd: 12.00 – 16.00 uur
Datum: 21 juni
Locatie: Cavaleriemuseum, Bachman Wuytierslaan 198 Amersfoort
Excursies
Onder voorbehoud worden de volgende excursies voorbereid:
18 juni – Fietstocht De Isselt (i.s.m. SIESTA)
25 juni – Fietstocht Soesterkwartier (i.s.m. Wijkmuseum Soesterkwartier)
3 september – Rondwandeling omgeving Borgesiuslaan/Piersonweg (Frisiawoningen) o.l.v. Dick Haver Droeze
Meer informatie in de volgende nieuwsbrieven.
Publicaties
Nieuw boek over de Amersfoortse kei
De Verloren Brug is een rijk geïllustreerd boek over hét symbool van Amersfoort: de kei. En met name over een heel bijzondere kei, afkomstig uit de oude brug over de Thames in Londen.
Het boek neemt je mee naar een van de oudste stenen stadsbruggen ter wereld en vertelt hoe Amersfoort in bezit kwam van een kei die eeuwenlang in die brug zat. Het Engelse stadje Amersham deed deze kei 50 jaar geleden cadeau aan onze stad.
De komst van deze bijzondere kei markeert ook het begin van de keistadfeesten, die decennialang een grote belangstelling genoten. Echte stadsfeesten waren het. Bart Beeftink zocht de hele historie van deze kei uit. En hij vertelt natuurlijk ook over het waarom van de kei in Amersfoort. Het boek sluit af met een lijst van alle keien in onze stad. Kijk hier voor een interview met de auteur.
De Verloren Brug | 136 pagina’s | € 19,95
Het boek is te koop bij de boekhandel en in de webshop van de OVF. Voor leden van de OVF geldt bij aankoop via de website een speciale prijs van € 17,95.
Ook interessant
Documentaire Amersfoort ’40-’45
In de filmische documentaire Amersfoort ’40-’45 neemt Hans Goedkoop u mee naar Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog, van bezetting tot bevrijding. Was de stad voorbereid op de naderende Duitse inval? Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de inwoners? En waarom mogen we van geluk spreken dat het Amersfoort zoals wij dat nu kennen zowel de bezetting als de bevrijding heeft overleefd?
Met filmbeelden, foto’s uit privéarchieven, krantenkoppen, posters en nagespeelde historische scènes wordt het verleden van de stad dichterbij gebracht. De documentaire is gemaakt door het Medialab van de Bibliotheek Eemland ter ere van 75-jaar vrijheid. De Amersfoortse componist Thijs Borsten verzorgde de muziek.
Nog te zien op 10 en 11 mei in Filmtheater De Lieve Vrouw.
Open dag Centrum voor Archeologie Amersfoort | 14 mei
Pijpenkoppen ruilen en determineren
Iedereen kent de karakteristieke ‘Goudse tabakspijpen’ met hun lange steel. Ze zijn gemaakt van aardewerk en gaan snel stuk. Archeologen vinden tijdens hun opgravingen dan ook veel fragmenten van tabakspijpen en soms zelfs misbaksels. Heeft u pijpenkoppen gevonden, of heeft u nog oude pijpenkoppen uit uw familie? Wilt u weten hoe oud ze zijn en waar ze vandaan komen?
Kom dan op 14 mei naar de open dag van het Centrum voor Archeologie in Amersfoort! Op die dag kunt u niet alleen onze expositie bezoeken, maar ook uw tabakspijpen laten onderzoeken door deskundigen van de Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen (PKN). De toegang is gratis.
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Centrum voor Archeologie Amersfoort, Westsingel 26
Muziekvoorstelling Sporen! | 15 mei
De sporen naar vrijheid zijn onuitwisbaar. Hebben we in het verleden de juiste keuzes gemaakt en zijn we werkelijk vrij? Onder leiding van Hildo Flierman gaat Ensemble Somme Noord in een theatervoorstelling met muziek, zang en dans op zoek naar een antwoord op deze vraag. Sporen naar het verleden, maar ook letterlijk de sporen waarop treinen de troepen naar het front vervoerden. Of de sporen waarover de treinen naar concentratiekampen reden. En ook de sporen (tracks) waarop we geluidsopnames van getuigen hebben vastgelegd.
Met muziek van Igor Stravinsky, Darius Milhaud, Charles Ives en Steve Reich. Naast deze klassieke stukken vertolken de jonge zangeressen van het ensemble een lichter programma met enkele pop- en musicalsongs die naadloos in dit programma passen. De muziek wordt ‘geïllustreerd’ met foto’s, film of live performance en verhalen van getuigen.
Meer informatie over de voorstelling Sporen! vindt u hier. Of bekijk de trailer.
Datum: 15 mei
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Veerensmederij Amersfoort
OVF-leden kunnen korting krijgen op hun ticket door een mail te sturen naar Hildo Flierman, h.flierman@planet.nl.
Langs de pijngrens
Documentaire over betaald voetbal in de Keistad
Langs de pijngrens is een onthullende documentaire over de opkomst en ondergang van het betaald voetbal in de Keistad. Veertig jaar geleden kwam met het faillissement een einde aan SC Amersfoort en tegelijk aan het profvoetbal in Amersfoort. Veel mensen uit Amersfoort en omgeving kunnen dankzij deze documentaire met nostalgie en weemoed terugkijken. De makers, historicus Addy Schuurman en journalist Arjan Klaver, geven met dit filmisch document eindelijk het antwoord op een vraag die vanaf 1982 tot nu nog doorklinkt: hoe kan een trotse profclub in de laatste jaren zo hard door de knieën gaan?
De documentaire wordt op 6 en 7 mei vertoond in de Emmaüskerk, Noordewierweg 131 (20.00 uur, kerkzaal open vanaf 19.30 uur). Een ticket kost 10 euro. Op 18 en 19 mei is Langs de pijngrens te zien in Filmtheater De Lieve Vrouw in Amersfoort (11 euro).