Nieuwsbrief juni 2022

OVF-activiteiten

Lezingen & excursies

OVF-leden kunnen de lezingen gratis bijwonen. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op bankrekeningnummer NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en de titel van de lezing.


Soldaten in de stad – Amersfoort als garnizoensstad | 21 juni

Deze lezing van Jan Carel van Dijk gaat over Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen, één van de vele publicaties die Van Dijk heeft uitgebracht. Tijdens de lezing zullen nog nooit vertoonde foto’s en unieke filmpjes een beeld geven van de militaire aanwezigheid in de stad door de jaren heen. Na de lezing is er gelegenheid om onder leiding van een gids het Cavaleriemuseum te bezichtigen.

Programma:
12.00 Aankomst/aanmelding bij wachtcommandant met legitimatie 
Het is militair terrein; wij dienen van tevoren een lijst aan te leveren met alle aangemelde leden en hun legitimatiegegevens.
Ontvangst met koffie/ thee in de Waterloozaal van het museum
12.30 – 14.00 Lezing Jan Carel van Dijk
14.00 – 14.30 Pauze met koffie/thee
14.30 Vertrek drie rondleidingen
16.00 uiterlijk dient het kazerneterrein verlaten te worden
Inleveren toegangspassen.

Aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com. In uw mail dient u te vermelden:

  • Naam
  • Telefoonnummer
  • E-mail
  • Nummer en vervaldatum van een geldig legitimatiebewijs. Gelieve aan te geven: paspoort of rijbewijs.

Indien deze gegevens bij uw aanmelding ontbreken, kunnen wij uw reservering niet in behandeling nemen en krijgt u helaas geen toegang tot het terrein.

Het aantal plaatsen is gelimiteerd. Verhindering na aanmelding s.v.p. aan ons melden via ovfaanmeldingen@gmail.com, dan voegen wij iemand die op de wachtlijst staat weer toe.

Tijd: 12.00 – 16.00 uur
Datum: 21 juni
Locatie: Cavaleriemuseum, Bachman Wuytierslaan 198 Amersfoort


Fietsexcursie Langs Spoor en Eem

Het thema van de Dag van de Architectuur in 2022 is ‘T-Huis’. De landelijke manifestatie vindt plaats op 16, 17, 18 en 19 juni. Oudheidkundige Vereniging Flehite organiseert op 16 en 25 juni twee fietsexcursies naar het gebied wat tegenwoordig aangeduid wordt als Langs Spoor en Eem.

Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden gaan we tijdens de fietsrondleidingen ook panden van binnen bekijken. Per route kunnen maximaal 20 personen deelnemen


De Isselt | donderdag 16 juni

Tijdens deze route leidt Sjoerd Hekking van SIESTA ons rond en bezoeken we het Fläkt-gebouw (foto), dat door Schipper Bosch is gered van de ondergang.

Maar we komen ook langs industrieel erfgoed waar woningen gaan verrijzen, portierswoningen, het gebied rond het kapelletje waar de Isselt naar vernoemd is (foto) en allerlei nieuwe dynamische broedplaatsen op dit bedrijventerrein dat in de vorige eeuw tot bloei kwam.

Start van deze rondleiding is om 11.00 uur (tot ongeveer 13.00 uur) bij het oude benzinestation aan de Kwekersweg.

U moet zich voor deze fietsrondleiding aanmelden bij: ovfaanmeldingen@gmail.com.

Van de fietstocht langs Herrijzend Amersfoort is een boekje verkrijgbaar. SIESTA, de stichting die zich bezighoudt met het industrieel erfgoed in Amersfoort, heeft verschillende publicaties uitgebracht.

Soesterkwartier | zaterdag 25 juni

Tijdens deze route kunt u het het Wijkmuseum Soesterkwartier bezoeken. Het museum is gehuisvest in een echt Thuis, ontworpen door architect Herman Kroes in opdracht van Goed Wonen. Daarnaast brengen we een bezoek aan de Wagenwerkplaats en de Soesterhof, een recent opgeleverd ecologisch woonproject waar mensen hun Thuis hebben gevonden. We gaan ook naar de Bomenbuurt, nog steeds een prachtig Thuis voor velen, en eindigen via allerlei omzwervingen bij het Trapezium waar ons nieuwe Stads-Thuis komt.

De rondleiding start vóór het Wijkmuseum, Sint Bonifaiciusstraat 61. Naderhand drinken we hier koffie en heeft u gelegenheid de tentoonstelling over gemeentearchitect Gerrit Adriaans te bekijken. Hij ontwierp onder meer de woningen aan de Lupinestraat (foto).

U moet zich voor deze fietsrondleiding aanmelden bij: ovfaanmeldingen@gmail.com.

Publicaties

Neem Amersfoort mee op vakantie

De vakantie komt er weer aan. Wat is prachtiger dan in de zon wegdromen met een mooi boek? Zo’n boek is Amersfoort Ontrafeld van Jan Niessen. Dit handzame, beknopte, prettig leesbare boek neemt u in vogelvlucht mee door 1000 jaar geschiedenis van Amersfoort. Met dit boek komt u na uw vakantie uitgerust en verrijkt met meer kennis over uw stad terug. Bestellen kan makkelijk en snel via onze webshop. Misschien vindt u daar nog wel meer interessante boeken.


Ook interessant

Expositie Gerrit Adriaans en het Soesterkwartier

Architect Gerrit Adriaans

De expositie Gerrit Adriaans en het Soesterkwartier is vanaf zaterdag 4 juni in de Thema Kamer van het Wijkmuseum Soesterkwartier te zien. Voorbeelden van het werk van deze Amersfoortse architect en ontwerper zijn het pand op de hoek van de Noordewierweg en de Anemoonstraat – nu in gebruik als huisartsenpost en apotheek – en de woningen aan de Goudsbloemstraat, de Dongestraat en de Lupinestraat.

Foto: Architect Gerrit Adriaans

Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 in Amersfoort, is iedere zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op afspraak geopend. De toegang is gratis.

Expositie verdwenen in de nacht

Foto: Wim Brummelman

Ongeveer 630 Nederlandse politieke gevangenen komen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Natzweiler aan, zeker 230 gevangenen vanuit kamp Amersfoort. Naast het hoofdkamp zijn er zo’n 60 nevenkampen, in totaal 52.000 gevangenen met 30 nationaliteiten. Zij zitten gevangen onder uiterst moeilijke omstandigheden. In de expositie Verdwenen in de nacht, een initiatief van 033FOTOSTAD, schetsen foto’s en verhalen een intrigerend beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp.

Plaats: Sint Joriskerk Amersfoort
Datum: 14 juni tot en met 23 juli 2022
Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Entree: € 2,- p.p. vanaf 12 jaar

De kerk is soms niet toegankelijk vanwege andere bijeenkomsten. Check daarom van tevoren de agenda op de website van de Joriskerk. 

Bijeenkomst Ontmoet Natzweiler
Wat betekent Natzweiler voor familieleden van ex-gevangenen en voor ons? Korte verhalen en interviews met familieleden van ex-gevangenen geven een beeld van het leven in en na Natzweiler. Deze bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 2 juli van 13.00 tot 14.00 uur in de Sint Joriskerk (ontvangst vanaf 12.45 uur). Aanmelden is niet nodig.


Dag van de architectuur | 18 juni

Hoe maak je van een kantorenpark een THUIS? Daarover gaat architectuurforum FASadE in gesprek, in samenwerking met Transitielab Het Celsiushuis en ROC Midden Nederland. Na een intensief proces met de betrokken partijen is een plan ontwikkeld om het gebied geleidelijk aan te transformeren naar een gemengde, inclusieve stadswijk.

De realisatie van 2500 nieuwe woningen en de uitbreiding van een aantal onderwijsinstellingen gecombineerd met het behoud van 5000 banen maken De Hoef West tot één van de grootste regionale gebiedsontwikkelingen in Nederland.

Kijk hier voor het programma.

Datum: zaterdag 18 juni 2022
Start: 14.00
Locatie: ROC Midden Nederland, Campus Connect Center, Disketteweg 2-4 


Restauratie Gezicht op Amersfoort voltooid


Museum Flehite in Amersfoort presenteert het 350 jaar oude Gezicht op Amersfoort in de lopende tentoonstelling Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos. Na een omvangrijke restauratie is het grootste zeventiende-eeuwse stadsgezicht van Nederland weer te zien in het warme avondlicht en met de heldere kleuren zoals Mathias Withoos het heeft geschilderd. De expositie is verlengd tot en met 11 september 2022.

Ook de tentoonstelling Schurend Paradijs in Kunsthal KAdE is verlengd (t/m 14 augustus).