Nieuwsbrief februari 2021

Lezing Ashok Bhalotra uitgesteld

De lezing van architect Ashok Bhalotra over ‘Het plan Kattenbroek’ kan dinsdag 16 februari vanwege de geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

De lezing wordt tot nader order uitgesteld. Dit geldt ook voor de al in januari geplande lezing van oud-wethouder Fons Asselbergs.

Boek

Historisch verzamelalbum over Amersfoort van PLUS-supermarkt

‘Amersfoort onze stad’ heet het verzamelalbum dat de PLUS-supermarkt aan de Arnhemseweg 4 in Amersfoort vanaf 15 februari gratis aanbiedt aan haar klanten. Bij de boodschappen ontvangt u gratis stickers met historische beelden van Amersfoort, die u in het album kunt plakken. 

Het verzamelboek past in een traditie waarin supermarkten albums en plakplaatjes van voetballers of dinosaurussen aanbieden. Bijzonder aan ‘Amersfoort onze stad’ is het grote formaat (bijna A3) en de harde kaft. Echt een boek om te bewaren. Het album kent 14 thema’s met uitgebreide toelichting en heeft een omvang van 64 pagina’s met 60 grote vaste foto’s en maar liefst 216 los in te plakken stickers. 

De samenstelling en de teksten zijn van de hand van OVF-secretaris Jan Carel van Dijk. 

OVF-activiteiten

Lezing Gerard RavenBesmettelijke ziekten in Amersfoort


Dinsdag 16 maart 2021 van 20.00 – 22.00 uur.
Inloop vanaf 19.30 uur.
Kosten: gratis voor OVF-leden, 5 euro voor niet-leden.
Aanmelden verplicht:
OVFaanmeldingen@gmail.com

Pandemieën zijn van alle tijden. Amersfoort heeft er in haar geschiedenis al vaak mee te maken gehad. Besmettelijke ziekten als lepra, pest en cholera (periode 1400 tot 1900) waren veel ingrijpender en dodelijker dan corona. 

Men begreep niet waar de ziekten vandaan kwamen, hoe er goed mee om te gaan en hoe ze te bestrijden. Gerard Raven gaat in zijn lezing in op nieuw onderzoek over dit onderwerp. Eerder hield hij dit verhaal onder grote belangstelling voor de Volksuniversiteit Amersfoort. Raven was conservator en hoofd collecties van Museum Flehite.

Het doorgaan van de lezing van Gerard Raven is afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Check hiervoor de OVF-website https://historisch-amersfoort.nl/ en uw mailbox.


Lezing Ronald PolakDe ontwapening van Duitse soldaten rond Amersfoort en hun voettocht naar Duitsland 

Dinsdag 20 april 2021 van 20.00 – 22.00 uur.
Inloop vanaf 19.30 uur.
Kosten: gratis voor OVF-leden, 5 euro voor niet-leden.
Aanmelden verplicht:
OVFaanmeldingen@gmail.com

Rond 20 april 1945 bereiken de oprukkende geallieerden de lijn Nijkerk – Barneveld – Ede. Dan stagneert de opmars. Langs de Eem en het Valleikanaal hebben zich eind april 30.000 Duitsers ingegraven in de ‘Pantherstellung’ tussen het IJsselmeer en de Rijn. Hun lot is een van de punten op de agenda van de bekende bespreking in ‘Hotel De Wereld’ in Wageningen. De Duitsers worden ontwapend op tien verschillende locaties in West-Nederland; of beter gezegd, zij regelen dat zelf. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km. 

Historicus Ronald Polak is oud-docent geschiedenis en voorzitter van de Historische Kring Leusden. Voor zijn in 2018 verschenen boek ‘Afgemarcheerd!’ deed hij onderzoek naar de gebeurtenissen waarvan hij in de lezing verslag zal doen. Ooggetuigenverslagen, documenten, foto’s en filmbeelden verduidelijken hoe twee geallieerde divisies een overmacht aan Duitsers konden ontwapenen.

OVF online

Eerste podcast van OVF

De allereerste OVF-podcast is er! Het gaat om een boeiend gesprek tussen Eric van der Velden en de bekende Amersfoorter Ron Jagers over hoe in Amersfoort een festivalcultuur ontstond, die daarna over heel Nederland werd uitgerold.


Van der Velden is auteur van het artikel ‘Hoe Amersfoort een festivalstad werd’ uit het Historisch Jaarboek 2020.
Start de podcast met een klik op de foto of bovenstaande link.
Redactie: Nelleke Visscher en Eric van der Velden, muziek: Bensound.

Museum Flehite online

Museum Flehite in Amersfoort is tijdens de sluiting vanwege corona ook online te bezichtigen. Geniet van een korte rondleiding door het museumgebouw en ontdek het Mirakel van Amersfoort. 

Allard Pierson Museum live lunchlezing

Iedere donderdag om 13 uur staat er een conservator van het Allard Pierson Museum klaar om u tijdens de lunch via een livestream te voorzien van een kort historisch verhaal. Het onderwerp is wekelijks een verrassing. U kunt rekenen op een mooie greep uit de schatkamer van de Universiteit van Amsterdam. Aanmelding via hun website is gratis. Duur: 30 minuten.

Ook de collecties en blogs zijn de moeite waard!

En alle andere Nederlandse musea

Op MuseumTV.nl zijn meer dan 500 video’s en mini-documentaires over Nederlandse musea te zien.