Nieuwsbrief november 2021

Van het bestuur

Feestelijke Bevrijdingsintocht 2022

In de vorige nieuwsbrief stond een oproep om mee te werken aan de organisatie van de Bevrijdingsintocht op 6 mei 2022. Het daarin vermelde e-mailadres was onjuist. Indien u zich wilt aanmelden, kan dat bij: jellehekman@xmsnet.nl, tel 06-22783912.


OVF-activiteiten

Nieuwe podcast over de naoorlogse periode

Foto Guido de Wijs

In deel V-II van de serie podcasts over de geschiedenis van Amersfoort gaat Trudy de Mooij in gesprek met Jan Niessen en Guido de Wijs (foto) over de naoorlogse periode van de twintigste eeuw. Eric van der Velden heeft deze aflevering weer gemonteerd en er fraaie geluids- en muziekfragmenten aan toegevoegd.
Kijk op de OVF-website voor meer informatie, of ga direct naar de podcast op YouTube.


Presentatie Jaarboek 2021 [afgelast]

De traditionele presentatie van het jaarboek is volgens velen het hoogtepunt van ons verenigingsjaar. Deze vindt plaats op donderdag 25 november om 17:00 uur in de Sint-Joriskerk. Voor het eerst niet meer in het koor, maar in de kerk. Daar passen we met zijn allen ruim en veilig in, ook nu we rekening moeten houden met 1,5 meter afstand.

(Afbeelding: Pestziekte in 1512 (UBA))

Gerard Raven zal een inleiding houden over de pest; waarna u beter weet of u corona daarvoor zou willen ruilen. Iedereen kan na afloop een exemplaar van het jaarboek meenemen.

Verspreiding jaarboek
De boeken die dan niet worden opgehaald moeten worden verspreid. We doen daarvoor steeds met succes een beroep op de leden. Ook dit jaar vragen we of u bereid bent mee te werken om alle leden zo snel mogelijk hun jaarboek te bezorgen. Wilt u meehelpen, laat het dan weten aan Piet Jonkman,
p.jonkman@kpnmail.nl.
De door u te bezorgen boeken worden bij u thuis gebracht.

Coronaregels

  • Alle bezoekers vanaf 13 jaar moeten verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien.
  • Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.
  • Bij binnenkomst is het dragen van een mondkapje verplicht.
  • U moet 1,5 meter afstand te houden. U kunt wel naast uw partner plaatsnemen.

Aanmelden is verplicht! Stuur een mail met vermelding van ‘Bijeenkomst Jaarboek 25-11-2021’ naar OVFaanmeldingen@gmail.com.


Nieuwe bevindingen over Kamp Amersfoort

Lezing 18 januari 2022

Op dinsdag 18 januari wordt aan de OVF-leden een lezing bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort aangeboden over het huidige historisch onderzoek naar het kamp. Recent zijn verschillende nieuwe bevindingen gedaan. Onder meer over de grondlegger van het kamp, kampcommandant Walter Heinrich (eerder was alleen zijn naam bekend), over de identiteit van 35.000 van de 47.000 gevangenen, over de 2.500 Joden (eerder geschatte aantal: 850) die er gevangen hebben gezeten, over de Arbeitseinsatz en over de transporten van en naar Kamp Amersfoort.

Spreker: Floris van Dijk, coördinator onderzoek bij NMKA
Locatie: Nationaal Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19 Leusden
Aanvang rondleiding: 19:00-20:00 uur
Aanvang lezing: 20:15 uur 

De lezing en de rondleiding zijn gratis voor OVF-leden. Niet-leden betalen 5 euro per persoon. Maximum aantal deelnemers: 60. Aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com.


De inspiratiebronnen van Mathias Withoos

Lezing 22 februari 2022

Museum Flehite presenteert van 12 december 2021 tot en met 8 mei 2022 de eerste grote overzichtstentoon- stelling over Mathias Withoos. Ander Licht op Withoos geeft een representatief overzicht van zijn indrukwekkende oeuvre, evenals een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen en verre nazaat, de Rotterdamse fotograaf Hans Withoos.

 De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator en Withoos-kenner Albert Boersma. In deze lezing voor OVF-leden vertelt Boersma over zijn zoektocht naar Withoos’ inspiratiebronnen, zijn enorme kennis van flora en fauna, de filosofie van Seneca, de antieken en de symboliek in het werk van deze grote Amersfoortse schilder.

Spreker: gastconservator Albert Boersma (foto)
Locatie: nog niet bekend
Gratis voor OVF-leden, niet-leden betalen 5 euro per persoon. Aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com.

Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van Museum Flehite.


Publicaties

Op 25 oktober werd in de Bernhard- kazerne te Amersfoort het eerste exemplaar van Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen overhandigd aan brigadegeneraal Frits van Dooren, commandant van het Opleidings- en Trainingscommando aldaar. 

Het boek van Jan Carel van Dijk is nu te koop in de boekwinkel of rechtstreeks via de webshop van de Stichting Flehite Publicaties. De ledenprijs is € 12,50, niet-leden betalen € 14,95. Bekijk hier een filmpje over het boek.

Herhaalde oproep

Technische man/vrouw gezocht

De oproep in de vorige OVF-Nieuwsbrief voor versterking van de activiteitencommissie heeft helaas nog niets opgeleverd. Maar we geven het niet op, want we missen in de commissie node iemand met technische handigheid die soms wil assisteren bij het instellen van beeld en geluid. Dat moet tiptop in orde zijn, vinden wij. Geen krakende microfoons en geen knipperende beelden. Bent u die ene man/vrouw die dat leuk vindt om te doen? Wilt u ons zes tot acht keer per jaar bijstaan met de techniek? Stuur dan een mail naar activiteiten@historisch-amersfoort.nl. We zouden er enorm mee geholpen zijn!


Nieuws

PLUS-actie nadert finale

In de vorige nieuwsbrieven was te lezen dat de OVF meedoet met de actie ‘Spaar je club gezond’ van de PLUS Supermarkt aan de Arnhemseweg. Klanten krijgen bij hun boodschappen punten, die zij via een website kunnen toekennen aan 25 deelnemende clubs en verenigingen in Amersfoort. Pro rato wordt maar liefst € 17.500,- verdeeld.

Het is bijna zover: op zaterdag 13 november eindigt de actie van de PLUS Supermarkt om bij boodschappen sponsorpunten te kunnen sparen voor de OVF.

De stand van zaterdag 6 november is voor ons maar liefst 1.494 euro, en dat is goed voor een vijfde plaats (op 25 deelnemende clubs en verenigingen).
Kijk hier voor de actuele stand.


Ook interessant…

Een duik in de Sixties 

In augustus overhandigde schrijver/muzikant Jacques Smulders zijn boek The Sixties Amersfoort & Regio aan burgemeester Lucas Bolsius. In het boek staan anekdotes die de sfeer van de Sixties in het Amersfoortse weergeven. Ook diverse solo- en duo-artiesten komen voorbij. Als uitsmijter wordt aandacht besteed aan de Reünie der Reünies op 8 december 1985 in een afgeladen Flint, met tien Amersfoortse bands uit de jaren zestig.

Het boek – 324 pagina’s met veel foto’s – over tien jaar Amersfoortse muziekgeschiedenis kost € 30,- en is onder meer verkrijgbaar bij De Algemene Boekhandel aan de Leusderweg.


Boek over architect Theo Molkenboer

Onlangs verscheen het boek Zuilen zonder last over Theo Molkenboer (1796-1863). De Leidse architect is ook in Amersfoort actief geweest. Zo maakte hij de ontwerpen voor de aanzienlijke verbouwingen van de St. Franciscus Xaveriuskerk en van de OLV Hemelvaart (Elleboogkerk). Verder ontwierp hij de aanbouw van het OLV-klooster aan de Zuidsingel.

Het boek is een lijvig en rijk geïllustreerd werk, waarin ook de Amersfoortse bouwgeschiedenis aan bod komt.

Kijk voor meer informatie op de website van uitgeverij Verloren.