Nieuwsbrief juli 2019

Ledenwerving gaat goed
Net als vorig jaar was de OVF weer een zaterdag op de Varkensmarkt aanwezig om leden te werven. Regen en wind trotserend stonden op 15 juni jl. afwisselend drie ploegen bij een kraam met koffie en een kar met een groot aantal van onze publicaties om de vereniging aan te prijzen. Niet zonder resultaat, want die dag leverde ter plekke direct al zes nieuwe leden op! Ook bij andere gelegenheden laten wij ons zien, zoals bij de bijeenkomsten voor nieuwe inwoners van de stad, “Amersfoort Aangenaam”.


Het gaat in zijn algemeenheid dan ook goed met de vereniging. Konden we op 20 juli 2018 het 600ste lid verwelkomen, nu zijn het er al zo’n 660. In iets minder dan een jaar dus maar liefst 10% groei.
Op deze manier kunnen we leuke dingen blijven doen voor de leden én de contributie ongewijzigd houden. Ook in 2020 zal die € 30,00 per jaar bedragen.
Uiteraard doen wij graag een beroep op iedereen om de OVF onder de aandacht te brengen bij familie en bekenden. Op onze website www.historisch-amersfoort.nl staat op de hoofdpagina een button, waarmee men zich eenvoudig en snel kan aanmelden.


Naast de tegen de regendruppels wat afgeschermde OVF-publicaties zijn hier de bestuursleden Berend Spoelstra (links) en Anton Schage (rechts) te zien.

Project Amersfoort-Noord
De in het kader van onze aandacht voor Amersfoort-Noord in Vathorst georganiseerde sloepentochten zijn goed verlopen. Voor zaterdag 8 juni had men wel wat moed nodig, want er was veel wind voorspeld. Tóch durfden nagenoeg alle inschrijvers het aan en daar hebben ze geen spijt van gekregen. Een wijk bekijken vanaf het water is altijd apart, maar dat er in Vathorst delen zelfs enigszins aan Venetïë of de Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal doen denken, had niemand verwacht. Ook de rand van de wijk rondom het riviertje de Laak blijkt verrassend en roept met een beetje fantasie associaties met de omgeving van de Loosdrechtse plassen op. Zondag 9 juni was het prima weer en dat was extra fijn voor twee oudere deelnemers, want die hadden de leeftijd van respectievelijk 84 en 89 jaar!
Gezien het succes van deze activiteit bekijkt het bestuur of het initiatief na de zomer wellicht nog eens herhaald kan worden. Dat geldt ook voor de excursies naar fantasiekasteel ’t Hammetje, waar een enorme belangstelling voor was. Daarvoor is er inmiddels zelfs een informele wachtlijst. Dit terrein is normaal echter verboden gebied, dus er moet dan nog wel het nodige geregeld worden.

WESTFRIES MUSEUM EN MUSEUM FLEHITE KOPEN EN DELEN WITHOOS
Kenmerkende sottobosco opgenomen in Collectie Nederland

Hoorn en Amersfoort hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen. Toch delen de steden nu een kunstwerk dat een uniek verhaal vertelt over de kunstgeschiedenis van beide steden. Gevierd fijnschilder Matthias Withoos (1672 – 1703), werkte zowel in Amersfoort als in Hoorn. Dit leidde onlangs tot de gezamenlijke aankoop van het schilderij ‘Sottobosco met landschap en jachtstilleven’ van Matthias Withoos op de veiling Dorotheum in Wenen. Het werk laat goed zien hoe breed het vakmanschap van de Amersfoortse én Hoornse grootmeester is. Het Westfries Museum en Museum Flehite in Amersfoort konden dankzij de steun van hun vriendenstichtingen en enkele particulieren deze unieke aankoop doen. Vanaf 22 juni t/m 13 oktober Is het werk voor het eerst in Nederland tentoongesteld in Museum Flehite, waarna het vanaf eind oktober in Hoorn te zien zal zijn.
Het schilderij vult een lacune in de collecties van Museum Flehite en Westfries Museum op.Het doek laat verschillende specialiteiten van de Amersfoortse en Hoornse meester zien. Het werk bevat drie Withoosgenres in één, namelijk een landschap, een jachtstilleven én een sottobosco.

Kunst delen
Gezamenlijke aankopen van musea komen bij oude schilderkunst niet vaak voor. Voor het Westfries Museum en Museum Flehite was de samenwerking, juist door de gedeelde geschiedenis, een vanzelfsprekende stap en een unieke kans om zo’n sleutelstuk in de collecties op te nemen.
“We zijn trots dat we dankzij de samenwerking met het Westfries Museum een ontbrekend stuk van de kunstgeschiedenis van de steden kunnen delen met een groot publiek”, aldus Albert Boersma van de Collectie Commissie van de OVF (Oudheidkundige Vereniging Flehite). De laatste jaren hebben de twee musea al schilderijen aan elkaar uitgeleend t.b.v. de tentoonstelling Withoos meets Withoos in Hoorn en voor de tentoonstelling Maestro van Wittel in Amersfoort. Ook de leerling van Withoos, Caspar van Wittel heeft, weliswaar kort, in Hoorn gewoond bij zijn leermeester.

Matthias Withoos
Matthias Withoos werd ca. 1627 in Amersfoort geboren. De jonge Withoos ging voor zes jaar in de leer bij Jacob van Campen en in 1647 werd ‘Matis Janss Withoos’ ingeschreven in het St. Lucasgilde te Amersfoort. Een paar jaar daarop vertrok de 21-jarige Matthias voor verdere studie samen met studiegenoten naar Rome. Withoos raakte door zijn gedetailleerde en natuurgetrouwe manier van schilderen in de gunst van kardinaal Leopoldo de Medici, voor wie hij dan ook schilderde tijdens zijn verblijf in Rome.

Sotto Boschi
Samen met zijn collega en reisgenoot Otto Marseus van Schrieck ontwikkelde hij in Italië bovendien een heel nieuw genre stillevens, zogenaamde ‘sotto boschi’, in het Nederlands wel ‘bosgrondjes’ genoemd. Withoos moet veel kennis hebben gehad van de flora en fauna maar zeker ook van de vergankelijkheidsymboliek met verwijzingen naar een goed en deugdzaam christelijk leven. Zijn stillevens herinneren de kijker aan het feit dat we maar korte tijd op aarde zijn en spoort aan tot bescheiden leven.


Matthias Withoos (Amersfoort 1627 – Hoorn 1703), Sottobosco met landschap en jachtstilleven (ca 1665 – 1675), olieverf op doek, 105 x 141 cm


Naar Hoorn
Na zijn terugkeer in Amersfoort in 1652 ontwikkelde Withoos zich niet alleen tot een gevierd schilder maar ook nog eens tot een vooraanstaand burger. Hij trouwde met Wendelina van Hoorn, wiens ouders ook uit Hoorn kwamen en kreeg met haar acht kinderen. Het (protestantse) geloof dwong hem te vluchten naar Hoorn, de welvarende VOC- vrijhaven van de Gouden Eeuw, voordat de katholieke Fransen in 1672 Amersfoort bezetten. In Hoorn is Withoos wederom succesvol als schilder.

2020: Withoos tentoonstelling in Amersfoort
In Museum Flehite zijn de voorbereidingen voor een grote Withoos tentoonstelling al in volle gang. De volle breedte van zijn oeuvre van bosgrondjes, jachtstillevens, vanitasstillevens, Italiaanse lusthoven, stadsgezichten tot landschappen worden in 2020 uit heel Nederland en Europa naar Amersfoort gebracht. Uiteraard zal deze nieuw aangeschafte sottobosco dan niet ontbreken.
De aankoop van ‘Sottobosco met landschap en jachtstilleven’ is mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Westfries Museum, de Stichting Fonds Bos, Museum Flehite en enkele Amersfoortse particulieren.

WEER EEN GEWELDIGE WITHOOS ERBIJ!
Dinsdag 25 juni was er een bijzondere gebeurtenis: dankzij opnieuw onnavolgbaar speurwerk van Albert Boersma en steun van de OVF heeft Museum Flehite samen met het Westfries Museum uit Hoorn een prachtig schilderij kunnen verwerven van de 17e eeuwse schilder Matthias Withoos. Die is in Amersfoort geboren en in Hoorn overleden. Hier de ondertekening van de vastgelegde eigendomsrechten: 50% bij ieder museum. Net als laatst een werk van Rembrandt, dat om het jaar pendelt tussen het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs, gaat dit doek afwisselend naar Hoorn en Amersfoort. In ons eentje hadden we het niet zo gemakkelijk kunnen betalen. Aan tafel zit tussen OVF-voorzitter Jelle Hekman en OVF-secretaris Jan Carel van Dijk de directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink. Die was extra blij, want zoals wellicht bekend zijn daar uitgerekend ook twee doeken van Withoos gestolen door gangsters uit het Oostblok en nog niet terug.
Staande van links naar rechts Flehite-directeur Onno Maurer, Albert Boersma van de OVF Collectiecommissie, Amersfoort In C directeur Paul Baltus en Hans Nijdeken, voorzitter van de Vrienden van het Westfries Museum.

ZOMERACADEMIE BIJ HET MONDRIAANHUIS
In de maanden juli en augustus organiseert het Mondriaanhuis vier workshops voor volwassenen. Wie zin heeft om zich creatief te ontplooien kan deze zomer bij het Amersfoortse museum terecht voor een workshop tekenen of een workshop schilderen op zijde. In beide workshops staan de bloemen van Mondriaan centraal.
Piet Mondriaan is vooral bekend als één van de grondleggers van de abstracte kunst. Gedurende zijn artistieke carrière bleef hij echter ook bloemen schilderen. In Mondriaans composities staat meestal een enkele bloem centraal, zoals een chrysant of een amaryllis. Op dit moment zijn in het Mondriaanhuis enkele van zijn bloemcomposities te zien als onderdeel van de tentoonstelling Mon : fleur.

Workshop schilderen op zijde met Sally Pittman
Op zaterdag 13 juli en zaterdag 24 augustus geeft modeontwerpster en kunstenaar Sally Pittman een workshop schilderen op zijde. Pittman, die momenteel exposeert in het Mondriaanhuis, zal eerst ingaan op de objecten die zij maakte voor de tentoonstelling Mon : Fleur. Ook zal zij een kijkje geven in haar creatieve proces. Daarna gaan de deelnemers onder haar begeleiding zelf aan de slag met schilderen op zijde.

Tekenworkshop Bloemen van Mondriaan
Op zaterdag 6 juli en op vrijdag 9 augustus kunnen liefhebbers van tekenen zich laten inspireren door de bloemen van Mondriaan én echte bloemen. In deze workshop gaan deelnemers onder begeleiding van een museumdocent creatief aan de slag met houtskool. Net als Mondriaan maken zij een compositie met een enkele bloem.

Praktische informatie
Workshop ‘Schilderen op zijde’
Datum: zaterdag 13 juli en zaterdag 24 augustus.
Tijd: 10.30 – 12.30 uur.
Kosten: € 26. Prijs voor Museumkaarthouders: € 20.

Tekenworkshop ‘Bloemen van Mondriaan’
Datum: vrijdag 9 augustus
Tijd: 10.30 – 13.00 uur.
Kosten: € 22. Prijs voor Museumkaarthouders: € 14.

Locatie: alle workshops vinden plaats in het Mondriaanhuis,
Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort.
Reserveren is noodzakelijk en kan via: educatie@mondriaanhuis.nl o.v.v. naam workshop en de gewenste datum. Maximaal 15 deelnemers per workshop.


2019 THEMAJAAR KOUDE OORLOG
De Provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. Inwoners en bezoekers kunnen dit jaar kennis maken met onzichtbare schuilplaatsen, spannende verhalen en ander cultureel erfgoed uit de periode 1945 – 1991. Jarenlang was Europa in de greep van een oorlog de nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Een tijd van oost tegen west, spionage en de dreiging van de atoombom. Overheidscampagnes bereidden de bevolking voor op een aanval met kernraketten door de Russen. Ook zijn op allerlei plekken bunkers en schuilkelders gebouwd om ons te beschermen tegen het communistische ‘Rode gevaar’. Wat is er in onze provincie nog te vinden over deze tijd?

Meedoen?
Op de website van de provincie Utrecht vindt u meer informatie over het onderwerp, de documentaire Blauwdruk en een kaart waarop u kunt zien waar bij u in de buurt erfgoed van de Koude Oorlog te vinden is. Organiseert u zelf een activiteit of publiceert u iets in het kader van de Koude Oorlog? Dan kunt u gebruik maken van een toolkit met beeldmateriaal, basisteksten, korte video’s, berichten voor social media en banners voor een eigen website. Kent u verhalen over de Koude Oorlog en wilt u die delen met een breed publiek? Dat kan via het thema Koude Oorlog op UtrechtAltijd.nl. Verhalen van 400 woorden kunt u sturen naar info@utrechtaltijd.nl.
Voor vragen en het aanmelden van andere activiteiten kunt u terecht bij koudeoorlog@provincie-utrecht.nl.


“BRUIT VAN d’EEM” VOOR €29,50!
Het boek “Bruit van d’Eem. Geschiedenis van Amersfoort” bevat een rijk geïllustreerd historisch overzicht van de stad Amersfoort en is momenteel – voor slechts € 29,50 – alleen te koop bij De Algemene Boekhandel aan de Leusderweg 186, 3817 KE Amersfoort.

Het is een toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd historisch overzicht van de stad Amersfoort.
De geschiedenis is globaal in vijf tijdvakken verdeeld: de vroege middeleeuwen tot 1579, 1579 – 1800, 1800 -1890, 1890 – 1975 en de groeistadperiode van 1975. Binnen de tijdvakken is de geschiedenis thematisch geordend. In ieder deel komen aan de orde: stad en bevolking, economische en sociale ontwikkelingen, politieke en bestuurlijke ontwikkelingen, kerkgeschiedenis, onderwijs en cultuur.
Bruit d’Eem. Geschiedenis van Amersfoort staat garant voor eindeloos veel leesplezier. Voor zowel de geïnteresseerde leek als de professionele onderzoeker.
Een must-have voor iedere inwoner van Amersfoort!

Bruit van d’Eem wordt geleverd in een luxe cassette en bestaat uit twee delen van respectievelijk 544 en 444 pagina’s. Van € 89,50 voor € 29,50.

DE BEVRIJDING – EEN PERSOONLIJKE HERINNERING
Bent u zelf geboren voor de oorlog of kent u iemand uit deze leeftijdsgroep?
Als u ten tijde van de bevrijding voorvallen hebt beleefd die interessant zijn om op te tekenen, wilt u het dan laten weten?
Ondergetekende schrijft een boek over ooggetuigen van de bevrijding, geïnspireerd door 5 mei 2020, wanneer wij zullen gedenken dat er 75 jaar lang vrijheid heerst in Nederland. Dit nieuwe boek kan er alleen komen met uw medewerking. Ik hoop dat u mij uw herinneringen aan de bevrijding wilt vertellen. Ik zie uit naar een persoonlijke kennismaking met u,

Jos Meijs, T: 030 8891990, E: j.meijs@casema.nl

PRINS WILLEM III KAZERNE AMERSFOORT, VAN ONTSTAAN TOT VERDWIJNEN
Naar de geschiedenis van de inmiddels verdwenen Prins Willem III kazerne te Amersfoort is door John Bom, medewerker van de Historische Collectie Cavalerie, een uitgebreid onderzoek verricht. Het ligt in het voornemen de uitkomsten van dit onderzoek als museumpublicatie in een beperkte oplage uit te geven.
In deze publicatie zal het wel en wee van de Prins Willem III kazerne worden beschreven vanaf het ontstaan van het militaire stallencomplex aan de Beestenmarkt in 1830 tot en met de sloop van de laatste gebouwen in 1982. Daarbij zal zowel aandacht aan de infrastructurele ontwikkelingen worden besteed als aan de militaire eenheden, die in de loop der jaren op deze kazerne waren gelegerd.
De gedachten gaan uit naar een rijk geïllustreerd boek van ruim 200 pagina’s, formaat A4 en ingelijmd in harde kaft. De verwachte prijs zal omstreeks € 25 tot € 30 per exemplaar (exclusief verzendkosten) bedragen.
Eerst zal echter duidelijk moeten worden of voor deze publicatie voldoende belangstelling bestaat. Afhankelijk daarvan zullen ook de grootte van de oplage en de prijs van het boek worden bepaald. Vriendelijk wordt u daarom verzocht van uw eventuele belangstelling te laten blijken. Gaarne uw schriftelijke reactie sturen via e-mail naar jabom@live.nl of via de post naar Historische Collectie Cavalerie t.a.v. John Bom, Bernhardkazerne, Postbus 3003 MPC52A, 3800 DA Amersfoort.
Van het verdere verloop wordt u daarna op de hoogte gehouden.


ZOEKPLAATJE (10)
We hebben twee reacties gekregen op ons vorige zoekplaatje (Nieuwsbrief juni). Eric Wagener leverde een mooie analyse (zie hieronder)
Burchard Elias is dezelfde mening toegedaan: “Misschien heeft de schilder met een heel schuin oog naar de St.-Joriskerk gekeken en er verder een leuk landelijk schilderijtje van gemaakt.”
We moeten dus niet alles maar geloven wat ze ons voorschilderen.

Eric Wagener schrijft: Als je het perspectief van de kerk t.o.v. het dak van de St Joris neemt (zie gele lijn op de afbeelding) dan kom je bij de OLV-toren uit. Als je een zichtlijn trekt waarbij de stand van de toren klopt, kom je uit op Breestraat 20 (rode lijn).
Maar er klopt volgens mij iets anders niet. Als je de laatste twee stadia van de St. Joris bekijkt dan zie je dat de toren buiten de kerk stond totdat het derde dak groter werd gemaakt. Twee daken met de toren erin heeft nooit bestaan. De vraag is dus, is dit eigenlijk wel in Amersfoort?
Maar ja, het hangt natuurlijk allemaal af van de nauwkeurigheid van de schilder. 🙂


WIE WEET? (1)
Via de website ontvingen wij onderstaande vraag:
Ik ben enorm geïnteresseerd in het Harderwijker verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al vele jaren doe ik dan ook, in mijn vrije tijd, onderzoek naar het verzet. De laatste tijd duikt steeds meer Amersfoort op in mijn zoektocht naar verhalen, maar het lukt mij niet om de puzzel compleet te krijgen. Hopelijk kunt u mij daarbij helpen of mij mogelijk doorverwijzen naar iemand die er meer kennis van heeft.
Een onderwerp waar ik momenteel veel tijd aan besteed is de financiering van het verzet. Ik weet dat 2 à 3 Harderwijkers met regelmaat afspraken hadden in Amersfoort en dat zij dan ook geld ontvingen, zodat zij ondergedoken gezinnen konden onderhouden. Dit viel onder het Nationaal Steunfonds. Is er bij jullie meer bekend over het Nationaal Steunfonds in Amersfoort?
Daarnaast heb ik een naam van een zekere Wim Tuyn, mogelijk gearresteerd in 1941/1942, vanwege het hebben van een zender en de betrokkenheid bij spionage. Tot deze groep behoorde ook een tweetal Harderwijkers.
Ten slotte heb ik ook al geruime tijd de naam van “Tante Hilda” als een contactpersoon van een Harderwijker verzetsman. Het is mij tot op heden niet gelukt om te achterhalen wie deze Tante Hilda was.

Ik hoop van harte dat u mij kunt voorzien van informatie of misschien door kunt verwijzen naar iemand.
Johan van Sonnen, Harderwijk. E: johanvansonnen@planet.nl


WIE WEET? (2)
In de OVF-Nieuwsbrief van mei jl. stond een vraag van Dorus Ruys over `de uitstulping` van het grondgebied van Amersfoort in het zuidwesten. Jan Lodewijks maakte ons erop attent dat het antwoord op deze vraag te vinden is in de “Tijdbalk” (zie: https://www.tijdbalk-amersfoort.nl/index.php/Amersfoort_koopt_van_koning_Filips_II_een_gebied_op_de_Soesterheide). Daar wordt verwezen naar de verkoop van de grond aan Amersfoort in 1557 door Filips II, en is de bron aangegeven waar de vermelding op is gebaseerd.

AGENDA
Vrijdag 26 juli 2019; Lezing Jan Carel van Dijk: 125 jaar Amersfoortse Horeca. Tijd: 15.00 tot 16.00 uur. Locatie: Bibliotheek Eemland in het Eemhuis. Kosten: Leden: € 5,- | Niet-leden € 7,50
De horeca in Amersfoort kent een lange geschiedenis. Het verhaal van de afgelopen 125 jaar wordt tijdens deze middag verteld aan de hand van prachtige oude ansichtkaarten. Deels is er nog het nodige te herkennen, maar veel beroemde zaken zijn verdwenen. De mooie plaatjes daarvan brengen de herinnering weer helemaal terug en wekken nostalgische gevoelens op.
De lange geschiedenis van de Amersfoortse horeca komt onder andere vanwege de doorgaande route van West- naar Oost-Nederland. Hierdoor waren er al gauw meerdere herbergen en logementen. Rond de vorige eeuwwisseling raakte alles in een stroomversnelling. De stad groeide dankzij het spoor alsmede de komst van een groot garnizoen en werd door toenemende mobiliteit van de burger zelfs een populaire vakantiebestemming.
Dinsdag 17 september 2019; OVF-lezing; Inge de Bruyne: Alles gaat opperbest; wat oorlog met een familie doet.
Dinsdag 15 oktober 2019; OVF-lezing; Josine Pouwels: Titia Bergsma en de vrouw in Japan (in kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis Hij/Zij).
Donderdag 28 november 2019; Uitreiking Jaarboek, Joriskerk, 17.00 uur.
Dinsdag 21 januari 2020; OVF-lezing; Dick Haver Droeze: De 100-jarige Frisia-woningen en de planontwikkeling van het Bergkwartier.
Dinsdag 18 februari 2020; OVF-lezing; Simon Groot: Leven en werken van de Amersfoortse musicus Joannus Tollius (1550-1628)

OVF-lezingen worden gehouden in Museum Flehite in Amersfoort, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 5,00. De zaal gaat open om 19.30 uur.


TENTOONSTELLINGEN
Kunsthal KAdE
(25 mei t/m 1 september): Videoland. Tentoonstelling ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van KAdE.
Museum Flehite
(22 juni t/m 13 oktober): Collectie Vozyakov – Oude meesters (zie Nieuwsbrief juni)
Rondleidingen langs oude meesters van Vozyakov. De selectie uit de omvangrijke collectie van de gepassioneerde verzamelaar biedt inzicht in ruim drie eeuwen Europese kunstgeschiedenis. Onze rondleiders gaan dieper in op de verhalen en de symbolieken achter de werken uit de veelzijdige verzameling van Igor Vozyakov.
Praktische informatie
Donderdag 18 juli, 8 augustus, 12 september, 3 oktober; Tijd: 15.00 – 16.00 uur.
Prijs: Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs. Reserveren: 033 – 2471100 (di t/m zo tussen 11.00 – 17.00 uur). Er kunnen maximaal 20 personen per rondleiding mee.
(22 juni t/m 13 oktober): Max Keuris Meesterverteller (zie Nieuwsbrief juni)
Museum Flehite organiseert bij de tentoonstelling ‘Max Keuris Meesterverteller’ diverse rondleidingen. De rondleidingen worden gegeven door fotograaf Friso Keuris en door gastconservator Wichard Maassen.
Wichard Maasen is auteur van de gelijktijdig verschenen publicatie Max keuris, Meesterverteller. Maassen geeft een rondleiding door de expositie op woensdag 28 augustus om 13.30 uur.
Fotograaf Friso Keuris is de zoon van Max Keuris. In de tentoonstelling over zijn vader zijn negen foto’s van zijn hand te zien. Friso Keuris geeft rondleidingen door de expositie op vrijdag 6 september en op zaterdag 21 september, beide om 13.30 uur.
Aanmelden. De rondleidingen zijn gratis bij museumbezoek. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via info@museumflehite.nl
Per rondleiding maximaal 15 personen.
Mondriaanhuis
(17 maart t/m 15 september): ‘Mon : fleur’ van Sally Pittman. In twee zalen van het museum reageert zij met acht textiele objecten en een korte film op de bloemen die Piet Mondriaan schilderde. Een aantal van deze bloemen is vanaf 17 maart ook te zien in het Amersfoortse museum.
Wijkmuseum Soesterkwartier
(1 juni t/m 28 september): Rariteitenkabinet
Archief Eemland
(t/m 15 november): Foto’s uit het oeuvre van de Amersfoortse fotografe Conny Meslier. Zij maakte fotoreportages van o.a. het Stationsgebied die verschenen in het boek Contouren & Contrasten – Amersfoorters in hun veranderende omgeving (1988). De toegang is gratis.


NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Belangstellenden hartelijk welkom. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.
Zie www.ngv.nl/wwwAFT/
Zaterdag 14 september 2019 bijeenkomst computergenealogie en genealogisch café in De Brug.
Zaterdag 14 september 2019 bijeenkomst PRO-GEN gebruikersgroep in Nijkerk.
Donderdag 17 oktober 2019 lezing van Henk Feikema: Rust genealogie op historisch drijfzand?
Maandag 11 november 2019 lezing.
Zaterdag 23 november 2019 Algemene Vergadering van de NGV in Driebergen.
Donderdag 12 december 2019 lezing.