Nieuwsbrief februari 2024

De geschiedenis van Leusderkwartier staat centraal in een lezing door OVF-leden David de Vries en Annemieke Hoogenboom. Dan wordt ook de tentoonstelling herhaald die eind vorig jaar al veel belangstellenden trok. Ook goed nieuws over de unieke Skyline van Amersfoort in LEGO®: de set van 843 steentjes is weer verkrijgbaar! 

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Per aanmelding kunt u maar één persoon vermelden. Voor de aanmelding van een tweede persoon vult u diens naam in en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd, dan graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.

NB: let op de lezingenlocaties! Museum Flehite is voorlopig niet beschikbaar.


Van weiland tot tuindorp | Lezing 19 maart 2024

De geschiedenis van het Leusderkwartier

Op 19 maart houden David de Vries en Annemieke Hoogenboom in de Nieuwe Kerk aan de Leusderweg een lezing over de geschiedenis van het Leusderkwartier, de wijk waarin zij allebei wonen. Tegelijkertijd is er in de grote kerkzaal een fototentoonstelling te zien die een beeld geeft van de transformatie van een agrarisch buitengebied naar een geliefde tuinwijk. Eind 2023 organiseerde de OVF een pop-up tentoonstelling in de voormalige winkel Pen en Papier. Deze werd door veel mensen bezocht en leverde mooie herinneringen en verhalen op. 

Reden om de tentoonstelling te herhalen en er een lezing aan toe te voegen. Tijdig aanmelden, want we verwachten veel belangstelling!

Spreker: David de Vries en Annemieke Hoogenboom
Datum: 19 maart 2024
Locatie: de Nieuwe Kerk, Leusderweg 110
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uurWegdrukken in plaats van herdenken | Lezing 20 februari 2024

Het had niet veel gescheeld of de laatste restanten van het voormalige Kamp Amersfoort waren in de jaren zeventig verdwenen. En waarom heeft Amersfoort nog geen joods monument? Lezing door Arjeh Kalmann over de moeizame omgang van Amersfoort met zijn eigen oorlogsverleden. 

Spreker: Arjeh Kalmann
Datum: 20 februari 2024
Locatie: Filalethes, Havik 29
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uur

NB: deze lezing is volgeboekt! Er is inmiddels een lange wachtlijst. Heeft u zich aangemeld en een bevestigingsmail ontvangen, maar bent u alsnog verhinderd? Laat het dan per omgaande weten via het aanmeldformulier.Brongerslezing door Ad van Liempt
Datum: 23 april 2024
Locatie: Sint Aegtenkapel, Het Zand 37

Meer informatie in de volgende nieuwsbrief.


Unieke uitgave

Skyline van Amersfoort in LEGO® weer verkrijgbaar

Door de grote belangstelling in de voorverkoop was de unieke Skyline van Amersfoort in LEGO® niet meer verkrijgbaar. Maar inmiddels is de voorraad weer aangevuld. 

De set bevat natuurlijk de Koppelpoort en de Onze-Lieve-Vrouwe Toren, in het oosten een van de markante Amersfoortse torens in Vathorst en in het westen het Belgenmonument. Vanzelfsprekend ook de Kei en de spoorbrug met trein vóór de Koppelpoort. Twee steentjes maken deze set werkelijk uniek: een steen met daarop de tekst Amersfoort en een tweede steentje met daarop het stadswapen van Amersfoort zoals dat thans boven de Koppelpoort hangt. Voor de set zijn 843 originele LEGO® onderdelen gebruikt. Een uitgebreide bouwinstructie is bijgevoegd met daarbij in het Nederlands en Engels een historische beschrijving van de verschillende gebouwen voorzien van afbeeldingen van toen en nu.

De set is niet alleen te koop via de webshop van Stichting Flehite Publicaties, maar ook bij Bruna Vathorst, Koning Bordspel Emiclaer, Spellenpoort, Boekhandel Veenendaal, de Algemene Boekhandel en VVV Amersfoort.

Daarnaast is de set verkrijgbaar bij Museum Flehite, waar tot en met 12 mei 2024 de expositie Keistad in LEGO plaatsvindt.


Ook interessant

In Kunsthal KAdE is een tentoonstelling te zien van sculpturen van Hans Op de Beeck (Turnhout,1969) in combinatie met objecten uit het Collectiecentrum Nederland in Amersfoort.

Hier liggen sinds 2021 de collecties opgeslagen van het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Hans Op de Beeck koos veertien van zijn sculpturen en bedacht daar thema’s bij die als vertrekpunt voor de selectie van depotstukken dienden: kinderlijke onschuld, ruiters/reizigers, leven op het water, feest, vanitas en de wonderkamer. In een zevende zaal combineert hij tien van zijn kinder/mensfiguren met sculpturen uit de vier collecties. Naast de expositie in Kunsthal KAdE bedacht Hans Op de Beeck voor de Elleboogkerk een nieuwe ‘belevings-installatie’.


Documentaire over De Warren – FASade

De Warren is een initiatief van een wooncoöperatie en functioneert als een klein en open dorp in Amsterdam. FASadE toont Samenwonen – het verhaal van De Warren, een documentaire van Sam van Zoest op woensdag 14 februari in filmtheater De Lieve Vrouw. Een verhaal over de woningmarkt, eenzaamheid versus collectiviteit, duurzaamheid en bouwen. Na afloop volgt een gesprek met de filmmaker, één van de initiatiefnemers en bewoners van De Instee.

Vanaf 1975 bood De Instee als eerste woongroep van Amersfoort ruimte voor politieke, sociale en culturele activiteiten. 

Hans van Ewijk en Marianne van Omme maakten deel uit van deze woongroep en wonen nog altijd met andere stellen samen. FASadE gaat met hen in gesprek over de do’s en don’ts van samenwonen. 

14 februari | Filmtheater De Lieve Vrouw | 20.30 uur


Het transport van mijn grootouders naar Sobibor

Lezing NGV Afdeling Amersfoort en omstreken

Datum: 15 februari
Spreker: Jolanda van Rij
Tijd: 20:00 – 22:00, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie: De Koningshof, Blekerij 33 Leusden

Meer informatie over de lezing vindt u hier.


Night at the Museum – Mondriaanhuis

Onder de titel Night at the museum biedt het Mondriaanhuis inspirerende activiteiten in de avonduren. In februari is het museum gestart met een collegereeks over kunstenaars van De Stijl.

7 maart: De mens achter Mondriaan – Wietse Coppes
Tijd: 20.00 – 21.45 uur (inclusief pauze)

Tickets à 15,- te bestellen via de website van het museum