Informatie over de OVF en over de geschiedenis van Amersfoort
Artikelen Jaarboek Flehite 2018
Michelle Meuffels, “Van vlooientheater tot Grand Theatre”. (pdf) Hoewel de eerste vaste bioscoop in Amersfoort al in 1912 werd geëxploiteerd, was het bioscoopexploitant Jan Jogchem die in 1935 erin slaagde om de stad te geven wat ze al die tijd had verlangd: een vooraanstaand cultureel centrum dat niet onderdeed voor dat van de grotere steden.
John Galjaard: Zuiderhoek, de eerste naoorlogse stadsarchitect van Amersfoort. (pdf) Stadsbouwmeesters zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor het welstandsbeleid en supervisor voor belangrijke projecten. Een groot verschil met de stadsarchitecten vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze zetten met hun ontwerpen voor uitbreidingen, woningcomplexen en schoolgebouwen de stad letterlijk naar hun hand. David Zuiderhoek heeft dat tussen 1945 en 1955 met Amersfoort gedaan.
Jos Hilhorst: Willem Rijkszn, boerenzoon uit Soest, rentmeester van het Sint-Pietersgasthuis. (pdf) Willem Rijksz werd omstreeks 1485 geboren in Soest. Zijn vader was boer en enkele jaren schepen van Soest en genoot enig aanzien in Eemland. Willem was van 1527 tot 1531 rentmeester van het Sint-Pietersgasthuis in Amersfoort. Zijn carrière toont aan hoe nauw stad en platteland met elkaar waren verweven.
William ten Brink: “Kazernes in Amersfoort”, het garnizoen als aanjager van de lokale economie eind 19e eeuw. (pdf) De aanwijzing van Amersfoort tot garnizoensstad en de daaropvolgende kazernebouw, hebben de lokale economie in het laatste kwart van de 19e eeuw impulsen gegeven. Het tij van verval, armoede en massale werkloosheid werd mede hierdoor gekeerd.
Saskia Stouten-Schrijer: “Ontwerp en ontwikkeling van de wederopbouwwijk Jeruzalem en Jericho”. (pdf) De waarde van wederopbouwarchitectuur wordt steeds meer erkend. Het aantal gave complexen wordt echter steeds zeldzamer. Een bijzonder type wederopbouwarchitectuur is systeembouw, zoals toegepast in de wijk Jeruzalem-Jericho. De wijk werd in 2016 gerenoveerd. Waarom werden daar montagewoningen gebouwd en in hoeverre is het oorspronkelijk ontwerp nog herkenbaar?
Dick van Wees: De kunst van vreedzaam met elkaar te leven, ook in oorlogstijd, tussen katholieken en gereformeerden (1667-1677). (pdf) Het stadsbestuur zorgde dat katholieken en gereformeerden vreedzaam en rustig met elkaar omgingen. De bestuurders toonden liever realiteitszin dan de godsdienstige tegenstellingen op de spits te drijven; dat stelde de gereformeerden teleur. De verstandhouding tussende beide geloofsgroepen veranderde niet door de ellende van het Rampjaar (1672).