Nieuwsbrief oktober 2019

Activiteitencommissie
Nogmaals: De activiteitencommissie zoekt (hart)versterking! De maandelijkse lezingen van de vereniging worden georganiseerd door de Activiteitencommissie van de OVF. Leuk voor de OVF is dat de belangstelling voor de lezingen de afgelopen jaren gestaag groeit. En dat maakt het enthousiasme van de activiteitencommissie om een goed en interessant programma te presenteren alleen maar groter. Het is ook een van de redenen om een oproep te doen onder de leden om het hart van de OVF te komen versterken.

Zit u vol ideeën over mogelijke onderwerpen? Kent u interessante en goede sprekers? Popelt u om mini-excursies te organiseren naar totaal onbekende plekken in stad en omgeving? Bent u goed in het schrijven van korte uitnodigende teksten, of in regelen en organiseren? Wilt u misschien alleen maar wat hand- en spandiensten doen tijdens de lezingen? Dan bent u in deze commissie van de OVF op de goede plek. Meld u aan en werk mee aan het OVF-lezingenprogramma! Informatie vooraf? Bel even met Nelleke Visscher 0612256479. Een mailtje sturen kan ook: nellekevisscher1951@gmail.com

Ledenstand
Op 1 oktober 2019 heeft de OVF 684 leden.

OVF-LEZING 15 OKTOBER 2019
Titia Bergsma, vrouw van Jan de Cock Blomhoff
Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar is het thema “Zij/Hij”.
De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?
Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?
Josine Pouwels wil op 15 oktober onder andere inzoomen op Titia Bergsma, de echtgenote van een machtige man die in Amersfoort landgoed Birkhoven stichtte, dochter van een lid van wat tegenwoordig de Hoge Raad genoemd zou worden.

Het Parool schrijft in 2015 nog over Titia Bergsma: “Titia Bergsma (echtgenote van Jan de Cock Blomhoff) vertrok in 1816 op een Amsterdams schip naar Japan. Ze was de eerste westerse vrouw in eeuwen die voet op Japans grondgebied zette. Haar beeltenis is nu op zo’n vier miljoen Japanse voorwerpen te vinden.“
Wie was Titia Bergsma? In welke tijd en omgeving leefde zij?

De lezing wordt gegeven door Josine Pouwels.
Drs. Josine Pouwels is geboren in Tubbergen. Tegenwoordig woont zij afwisselend in Amersfoort en Ootmarsum.
Zij studeerde Nederlands en Geschiedenis in Groningen en Utrecht.
Naast schrijven is geschiedenis haar grote liefde en geeft zij cursussen en lezingen over diverse historische en kunsthistorische onderwerpen, bv.
over de oude Republiek, de Hohenzollerns, de Italiaanse Renaissance, de Gouden Eeuw. Daarnaast schreef zij artikelen, o.a. voor ‘KRONIEK’, tijdschrift historisch Amersfoort.
Haar passie voor geschiedenis leidde tot het schrijven van historisch geïnspireerde romans. In 2018 verscheen haar derde boek, Itchycoo Park.

In verband met de lopende tentoonstelling in Museum Flehite is in de zaal waar de lezing wordt gehouden een beperkt aantal stoelen (70) beschikbaar. Bij de toegangsdeur moeten we helaas tellen, en vol is vol. Wilt u de lezing erg graag bijwonen? Kom dan op tijd!

OVF ORGANISEERT LEZING OVER DE ONTSTAANSGESCHIEDENIS VAN VATHORST
Op dinsdag 29 oktober wordt in het i-Centrum Vathorst een lezing georganiseerd over de ontstaansgeschiedenis van Vathorst. De avond wordt georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF), in het kader van het Vathorstjaar van de OVF, waarin verschillende aspecten van Vathorst aan de orde komen of zijn gekomen.

In de jaren zeventig is Hoogland (inclusief Hooglanderveen) geannexeerd door de gemeente Amersfoort, die toen zo’n 80.000 inwoners telde. Het grondgebied van de stad Amersfoort werd op die manier flink uitgebreid.

Uitbreidingswijken
Het ontwikkelen van grotere uitbreidingswijken boven het Valleikanaal was het gevolg. In die eerste jaren was de gemeente nog zelf verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp voor deze nieuwe wijken. Vanaf de jaren tachtig, ten tijde van Wethouder Asselbergs, kwam daar verandering in. Het Zielhorst-Etalageproject en de Vlinderbuurt, gevolgd door de wijk Kattenbroek, zouden op nationaal niveau een nieuwe manier van ontwerpen inluiden. Externe stedenbouwkundige bureaus werden daarvoor ingeschakeld. Het ontwerp vond vanaf toen niet meer plaats op basis van de beschikbare m², maar op basis van metaforen en inspirerende beelden van elders.
Sprekers
In 2002 werd de eerste woning in Vathorst opgeleverd. Vanzelfsprekend ging daar een hele periode van voorbereiding aan vooraf. Tijdens de lezing wordt stilgestaan bij die ontwikkeling van het huidige Vathorst en de weg daar naartoe. Sprekers zijn Jelle Hekman (voormalig wethouder Vathorst, nu voorzitter van de OVF), Henk van den Broek (betrokken onder andere bij de start van Kattenbroek als directeur SCW; tegenwoordig onafhankelijk voorzitter van Vathorst Beheer, de private aandeelhouders) en Edzo Bindels (directeur West 8, mede verantwoordelijk voor het Masterplan Vathorst uit 1997). Hij is als stedenbouwkundige nog steeds betrokken bij Vathorst, in het bijzonder bij de ontwikkeling van het gebied De Laak. Zijn bijdrage deze avond zal vooral gaan over de stedenbouwkundige opzet van het gebied De Laak: droom en werkelijkheid.

Informatie
Datum: 29 oktober, start om 20.00 uur.
Duur: ongeveer 2 uur, afsluiting met een drankje.
Kosten: deelname is gratis en er is plek voor maximaal 120 personen.
Adres: i-Centrum Vathorst, Veenslagen 2, 3825 RV Amersfoort.
Voor meer informatie over activiteiten van OVF: www.historisch-amersfoort.nl

EXTRA OVF-LEZING OP 5 NOVEMBER 2019
‘Amersfoort in beeld. Zes eeuwen stadsgezichten’ in Herensociëteit Amicitia (met rondleiding)

Burchard Elias, oud-directeur van Museum Flehite, houdt op 5 november a.s. een voordracht over zijn boek ‘Amersfoort in beeld. Zes eeuwenstadsgezichten’. Het boek verschijnt in november en leden van de OVF kunnen met een mooie korting inschrijven op het boek. Alle intekenaars zullen op een inlegvel worden vermeld.
In ‘Amersfoort in beeld. Zes eeuwenstadsgezichten’ zijn zo’n 500 afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en prenten uit de collectie van het Museum bijeengebracht en worden ze van een uitgebreide toelichting voorzien.
Elias gaat allereerst nader in op de lotgevallen van deze verzameling en de stormachtige ontwikkelingen van de stad in de laatste 50 jaar. Vervolgens worden verschillende onderdelen nader toegelicht als de poorten en de wallen, kloosters en kerken, markten en industrie, de militairen en de oorlogen, de buitenplaatsen en Hoogland, en de groeistad.
Opmerkelijk is dat in de 17e, 18e en 19e eeuw het vooral niet-Amersfoortse kunstenaars als bijvoorbeeld Rembrandt waren die de stadsgezichten vastlegden, met als uitzondering op de regel Jordanus Hoorn (1753-1833). In de twintigste eeuw veranderde dat met vooraanstaande kunstenaars als Henk Wolter, Willem van Dam en Sara van Heukelom. En in meer recente tijd schonk het oud-hoofd van de Amersfoortse monumentenzorg, Cor van den Braber, veel tekeningen van zijn hand aan het Museum waaruit ruim kon worden gekozen.
Vooral de tekeningen en prenten liggen om redenen van behoud veelal langdurig in de kluis van het Museum. Met de verschijning van ‘Amersfoort in beeld. Zes eeuwen stadsgezichten’ wordt een groot deel ervan voor iedereen permanent toegankelijk.

Deze extra lezing van de OVF wordt gehouden in de Herensociëteit Amicitia Amersfoort, Prins Hendriklaan 15, 3818HK Amersfoort. Amicitia is een van de oudste herensociëteiten in Nederland.
Voorafgaand aan de lezing is er voor leden van de OVF een rondleiding in het recent gerestaureerde sociëteitsgebouw waarin onder meer nog een kegelbaan te bewonderen is.


PRESENTATIE JAARBOEK FLEHITE 2019

Op 28 november a.s. zal het Jaarboek Flehite 2019 worden gepresenteerd. Dit Jaarboek bevat weer een gevarieerd aanbod van artikelen en informatie over historisch Amersfoort. Leden ontvangen dit Jaarboek gratis. Dus wellicht kunt u met de volgende inhoudsopgave anderen enthousiast maken voor het lidmaatschap van de OVF.

Inhoudsopgave Jaarboek 2019
Cheyenne Wehren: De schilderijenverzameling van Simon van Walchren van Wadenoijen te Nimmerdor.
Addy Schuurman: Politieke ratisering in Amersfoort rondom de invoering van het algemeen kiesrecht (ca. 1890-1930).
Gerard Raven: De Oecumenische Raad van Kerken in Amersfoort (1954-1969).
Marjan De Man: Gebroeders De Wilde, Amersfoortse beeldhouwers in de Gouden Bocht van Amsterdam.
Jan H. Lodewijks: Wie waren de vier Joodse Amersfoortse gemeenteambtenaren die op 1 maart 1941 op Duits bevel zijn ontslagen?
Hans Smit: Leescultuur in Amersfoort (1700-1900).
Jaaroverzichten 2018 van de gemeentelijke diensten Monumentenzorg en Archeologie.
Besprekingen van enkele recent verschenen boeken.

Voor de verspreiding van het Jaarboek doen we weer een beroep op de leden. Vorig jaar zijn bij de presentatie al 375 boeken meegenomen, terwijl de rest is verspreid door vrijwilligers. Slechts 50 exemplaren moesten per post worden verzonden.
Graag hoor ik of u (ook) dit jaar bereid bent om ingeschakeld te worden bij de verspreiding van het Jaarboek (p.jonkman@kpnmail.

ONTDEK DE GEHEIMEN VAN DE KOUDE OORLOG OP PARK VLIEGBASIS SOESTERBERG TIJDENS TWEEDAAGS EVENEMENT
Op 19 en 20 oktober, het eerste weekend van de herfstvakantie, bruist het van de activiteiten op Park Vliegbasis Soesterberg. In het kader van het themajaar Koude Oorlog organiseert de provincie Utrecht in samenwerking met het Utrechts Landschap, het Nationaal Militair Museum, gemeente Soest en gemeente Zeist een groots evenement.
Beleef de verhalen en geheimen van de Koude Oorlog met een uitgebreid programma voor jong en oud, vol cultuur, natuur en avontuur. Er zijn binnen- en buitenactiviteiten. Toegang is gratis.

Sporen van een roemrucht verleden
Tussen 1945 en 1991 was Europa in de greep van een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Het was een tijd van oost tegen west, het IJzeren Gordijn, spionage en de dreiging van de atoombom. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ook in de provincie Utrecht heeft de Koude Oorlog heel wat sporen nagelaten. Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn verschillende gebouwen en installaties uit deze periode bewaard gebleven en is de dreiging van die tijd nog voelbaar. We willen het gebouwde erfgoed en de verhalen van de Koude Oorlog bewaren voor toekomstige generaties. Tijdens dit evenement kan jong en oud kennismaken met deze verhalen en de monumenten op dit uitgestrekte terrein met haar roemruchte verleden.”

Ontdek de geheimen van de Koude Oorlog op Park Vliegbasis Soesterberg
Twee dagen lang is er van alles te zien en te doen op bijzondere locaties die normaal zijn afgesloten voor publiek: theatervoorstellingen, poëzie- en verhalenroutes, kunstwerken, muziek, tentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes, en voor de jonge bezoekers zijn er gamerooms, speurtochten, exposities en meer. Alles in het teken van beleven, onderzoeken en ervaren van deze bijzondere geschiedenis.
Moe van alle indrukken en toe aan een hapje of een drankje? Dan kunt u neerstrijken bij een van de foodtrucks of op de picknickplaats.
Het evenement is gratis toegankelijk op zaterdag 19 en zondag 20 oktober, tussen 10.00 en 16.00 uur. Het hele programma kunt u inzien op www.provincie-utrecht.nl/geheimenkoudeoorlog.
Hier kunt u ook het programmaboekje en een plattegrond downloaden. Programmaboekjes zijn ook tijdens het evenement verkrijgbaar bij de informatiepunten.

Themajaar Koude Oorlog
De provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. In 2019 is het 70 jaar geleden dat de NAVO is opgericht en 30 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De provincie grijpt dit themajaar aan om Utrechtse verhalen uit deze periode te ontdekken en te laten zien.


EEN MODERNE BEWERKING VAN “MEDITATIES BIJ DE NAVOLGING VAN CHRISTUS”
Jacques Koekkoek, een moderne bewerking van: Meditaties bij de Navolging van Christus door Thomas a Kempis met teksten uit zijn overige werken

Thomas a Kempis is de belangrijkste auteur van de religieuze vernieuwingsbeweging in de 14e en 15e eeuw, de Moderne Devotie. Zijn ‘Navolging van Christus’ werd een wereldwijde bestseller. Behalve de Navolging heeft Thomas nog vele andere werken geschreven, een veertigtal in totaal. Elke meditatie in dit boek hoort bij een hoofdstuk in de Navolging en is afkomstig uit het overige werk van Thomas a Kempis. Maar de teksten kunnen ook goed los van de Navolging gelezen worden. Qua inhoud, sfeer en stijl sluiten de meditaties naadloos aan bij de Navolging en geven een welkome verdieping van dit werk.

Jacques Koekoek leverde een moderne bewerking van deze Meditaties.Hij is al decennia lang geïnteresseerd in de Moderne Devotie, de religieuze vernieuwingsbeweging in de late Middeleeuwen. Als oud-
Zwollenaar heeft hij zich verdiept in het werk van Thomas a Kempis die in het Agnietenklooster nabij Zwolle de ‘Navolging van Christus’ heeft geschreven. In 2016 werd door Koekkoek een eigentijdse vertaling van de Navolging uitgegeven, maar hij heeft ook verschillende minder bekende werken van Thomas vertaald of bewerkt. Zo verscheen ‘Het leliedal’ in 2010, gevolgd door ‘Brevier’ in 2011, ‘Het leven van Jezus Christus’ in 2013 en ‘Verborgen manna’ in 2015.
Verder is hij medeauteur van Heilige Huizen, wandelgids religieus erfgoed Amersfoort (nog verkrijgbaar bij SFP of de boekhandel, € 9,95)

N.a.v. Jacques Koekoek, Meditaties bij de Navolging van Christus, omvang 16×24 cm, ISBN 978-94-638-9586-6; 188 pp. Prijs: € 20,50 (incl. verzendkosten binnen Nederland en België). Bestellen via www.boekscout.nl.

ENGELBERT L’HOEST – 100
Amersfoortse kunstenaar herdacht met 100 werken (19 oktober 2019 t/m 26 januari 2020)


In 1919, op 15 september, werd op een steenworp afstand van Museum Flehite, in de Coninckstraat, Engelbert L’hoëst geboren. Nu, honderd jaar na zijn geboorte, organiseert Museum Flehite een jubileumtentoonstelling over de colorist en expressionist met honderd van zijn werken,

Niet eerder vertoond werk
Speciaal voor deze tentoonstelling had museumdirecteur Onno Maurer de eer om honderd werken uit te zoeken uit de privécollectie van weduwe Heleen L’hoëst. De selectie is grotendeels samengesteld uit niet eerder vertoond vroeg werk (1940 – 1960). In deze periode werkt Engelbert vanuit zijn vrije verbeelding en maakt primitieve en abstracte kunst waarbij hij kleur als expressiemiddel inzet. De invloed van het (Vlaamse) expressionisme en Cobra, de kunstenaarsgroep waar o.a. Karel Appel en Corneille deel van uitmaakten, is duidelijk te herkennen.
“Ik heb geen stijl, want elk moment van het leven is weer anders”
(i.d. Engelbert L’hoëst)

Nog meer in Museum Flehite: Armando
Met een tentoonstelling op drie locaties (waaronder de Elleboogkerk!) besteedt Museum Flehite dit najaar ook aandacht aan de negentigste geboortedag van Armando (Amsterdam, 18 september 1929 – Potsdam, 1 juli 2018). De expositie is een eerbetoon aan Armando, die gedurende zijn leven een rijk en betekenisvol oeuvre heeft opgebouwd. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in Amersfoort. Te zien van 19 oktober t/m 26 januari.


STEMMEN OP DOOR VAN WITTEL GEÏNSPIREERD KUNSTWERK
Hoe kunnen we het erfgoed van de beroemde 17e-eeuwse Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel verankeren in de binnenstad? De gemeente Amersfoort stelde deze vraag aan kunstenaars en designers. Na deze oproep werden er maar liefst 27 verrassende projectvoorstellen van hoge kwaliteit ingediend. De ontwerpen zijn gebaseerd op de camera obscura, een instrument dat Van Wittel waarschijnlijk regelmatig gebruikte. Kunstenaars Jeroen Bisscheroux, Rob Voerman, Kamiel Vorwerk en Marlou Rutten zijn door de gemeente Amersfoort gevraagd om hun ontwerp voor ‘de Camera Obscura van Caspar van Wittel’ verder uit te werken.
Publiek stemt mee
Tussen 1 en 30 oktober presenteren de kunstenaars hun ontwerpen in Museum Flehite. Bezoekers kunnen hier de voorstellen bekijken en stemmen op hun favoriet. Is dat de Obovaal van Marlou Rutten, die de illusie van een levend schilderij schept? Vergezichten van Jeroen Bisscheroux, een periscoop die bezoekers de kans biedt om de omgeving van Museum Flehite te bekijken door de ogen van Casper van Wittel? Het Van Wittelhuis van Rob Voerman dat de schilderijen van Caspar van Wittel tot leven brengt? Of juist Camera obscura van Casper van Wittel, de driedimensionale kijktunnel van Kamiel Vorwerk met een combinatie van Van Wittels Italiaanse stadsgezichten en een rechtstreeks gezicht op Amersfoort?
Het winnende ontwerp zal uiteindelijk op het plein van Museum Flehite te zien zijn. De presentatie is voor dit doel gratis toegankelijk voor stemmers. Wie liever zijn stem online uitbrengt kan dat doen via de website van Museum Flehite.

Caspar van Wittel
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling ‘MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eerden Museum Flehite en Kunsthal KAdE van jan 2019 – mei 2019 deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen vele werken van de beroemde Amersfoorter naar zijn thuisstad. Nu alle bruiklenen weer terug zijn in Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland, wil de gemeente het erfgoed van Caspar van Wittel blijvend in Amersfoort verankeren. Op deze manier blijft zijn erfgoed ook na de tentoonstelling in zijn thuisstad zichtbaar voor een groot publiek.

Samenwerking
De ontwerpopdracht is een onderdeel van de marketingcampagne ‘Ontdek Hollandse Meesters in Utrecht & Amersfoort’. Dit is een samenwerking van Utrecht Marketing, Citymarketing Amersfoort, Amersfoort in C, Centraal Museum Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht.

TENTOONSTELLING TER GELEGENHEID VAN 25 JAAR MONDRIAANHUIS.
(25 september 2019 t/m 8 maart 2020)

Op 1 oktober 2019 bestaat het Mondriaanhuis 25 jaar. In dat kader organiseert het museum de tentoonstelling 25 x 25 x 25. Vijfentwintig leden van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh maken speciaal voor deze expositie een werk van 25 x 25 centimeter,dat geïnspireerd is op Piet Mondriaan. Mondriaan heeft in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt: van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie. Het is aan de deelnemende kunstenaars om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan zij zich willen laten inspireren.

WIJKMUSEUM SOESTERKWARTIER
Maand van de Geschiedenis (thema Zij/Hij)
Wij behandelen de emancipatie van de vrouw met als boegbeeld Aletta Jacobs, met een link naar werkende vrouwen van begin vorige eeuw in het Soesterkwartier.
Hierbij plannen wij ook 2 lezingen: een op vrijdag 11 oktober (Stephan Bakker over de vrouw in de kerk) en op vrijdag 25 oktober (de NGV over genealogie en de vrouw)

Openingstijden: Elke zaterdag vanaf 11:00 uur tot 16:00 uur. Ook op afspraak.
Voor meer informatie: Gezina Tuinstra, telefoon 033-4635661 of 06-2242275

ZOEKPLAATJE (11)
Max Cramer (MZ gemeente Amersfoort) heeft een mening over de mogelijke locatie van deze schets van Willem Koekkoek (1839-1895). Het origineel bevindt zich in het Rijks Museum in Amsterdam.
Volgens hem lijkt de afbeelding zeer sterk op de Muurhuizen 1 gezien richting Scherbierstraat. “Let vooral op de aankapping en het metselverband en de gevelopeningen” schrijft hij.
Het huis rechts is natuurlijk lang geleden vervangen. En of er inderdaad zo’n poortje heeft gestaan zou onderzocht moeten worden.

Einde rubriek
En hiermee beëindigen we onze rubriek “Zoekplaatje”. We zijn ons ervan bewust dat we meerderen plezier hebben gedaan met deze plaatjes. Maar het viel ook niet mee om steeds nieuwe, niet alleen voor specialisten herkenbare plaatjes te vinden.
Wellicht vinden we in de toekomst een nieuwe vorm van “historisch hersenbreken”.

AGENDA
Dinsdag 15 oktober 2019; OVF-lezing; Josine Pouwels: Titia Bergsma en de vrouw in Japan (in kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis Hij/Zij). (max. 70 bezoekers)
Dinsdag 29 oktober 2019; OVF-lezing in het kader van het Vathorstjaar; Jelle Hekman, Henk van den Broek en Edzo Bindels: De ontstaansgeschiedenis van Vathorst. Locatie i-Centrum Vathorst
Dinsdag 5 november 2019; OVF-lezing; Burchard Elias (t.g.v. publicatie boek) Amersfoort in beeld, 7 eeuwen stadsgeschiedenis. Locatie gebouw Amicitia, met om 19h00 een korte rondleiding. (max. 80 bezoekers)
Donderdag 28 november 2019; Uitreiking Jaarboek, Joriskerk, 17.00 uur.
Dinsdag 21 januari 2020; OVF-lezing; Dick Haver Droeze: De 100-jarige Frisia-woningen en de planontwikkeling van het Bergkwartier.
Dinsdag 18 februari 2020; OVF-lezing; Simon Groot: Leven en werken van de Amersfoortse musicus Joannus Tollius (1550-1628)
Tenzij anders vermeld worden de OVF-lezingen gehouden in Museum Flehite in Amersfoort, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 5,00. De zaal gaat open om 19.30 uur.

TENTOONSTELLINGEN
Kunsthal KAdE
(21 september 2019 t/m 12 januari 2020): One way ticket to Mars, leven op Mars volgens kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers.
Museum Flehite
(19 oktober 2019 t/m 26 januari 2020): Engelbert L’hoëst – 100
(19 oktober 2019 t/m 26 januari 2020): Armando
Mondriaanhuis
(25 september 2019 t/m 8 maart 2020): 25x25x25: 25 jaar Mondriaanhuis.
Wijkmuseum Soesterkwartier
Archief Eemland
(t/m 15 november): Foto’s uit het oeuvre van de Amersfoortse fotografe Conny Meslier. Zij maakte fotoreportages van o.a. het Stationsgebied die verschenen in het boek Contouren & Contrasten – Amersfoorters in hun veranderende omgeving (1988). De toegang is gratis.

NGV WERKGROEP LEZINGEN EN ACTIVITEITEN
Belangstellenden hartelijk welkom. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.
Zie www.ngv.nl/wwwAFT/
Donderdag 17 oktober 2019 lezing van Henk Feikema: Rust genealogie op historisch drijfzand?
Maandag 11 november 2019 afdelingsledenvergadering en tienminutenpraatjes.
Zaterdag 23 november 2019 Algemene Vergadering van de NGV in Driebergen.
Donderdag 12 december 2019 lezing van Sander van der Meer: Digitale nazorg.