Stadsdichter Twan Vet schreef een prachtig gedicht ter gelegenheid van 145 jaar OVF. Ook DierenPark Amersfoort is jarig. In het kader van het 75-jarig jubileum organiseert de OVF een rondleiding bij de tentoonstelling KUNST & ZOO in Museum Flehite en een lezing in het Rariteitenkabinet van de dierentuin. En komend weekend kunt u weer vele historische plekken bezoeken tijdens de Open Monumentendagen.
Van het bestuur
Historische borrel
Voorzitter Jelle Hekman blikte op 1 september terug op de geschiedenis van de OVF en beschreef de activiteiten en plannen van de vereniging.
Het gedicht dat stadsdichter Twan Vet speciaal voor deze gelegenheid schreef, leest u hieronder. De gastelingen uit de Oude Mannenzaal deden de naam Levende Historie eer aan met een hilarische act.
Overblijfselen
Als er iets van ons moet overblijven, laat het de verhalen zijn
die door de eeuwen heen in deze stad zijn neergelegd.
Vertel over de doodgewone mensen in hun eigen tijdsgewricht,
de stadsgenoten zoals jij en ik. Houd ook de gevels overeind,
de zwijgzame stenen die zagen wat wij nooit hadden bedacht.
Bewaar de alledaagse dingen die zo klein zijn,
dat je bijna niet gelooft hoeveel tijd er in zo’n voorwerp past.
Maar boven alles: vertel over de stad, die nooit iets zal vergeten,
maar iedereen vergeeft – een pleisterplaats voor
dromers, dronkaards, donderstenen.
Als er dus iets van ons moet overblijven, bewaar het dan,
verpleeg het, en geef het door. Alsof je plots iets terugvindt,
zonder eigenlijk te weten dat je iets verloor.
Activiteiten
Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de betreffende aankondiging. U ziet een formulier waarop u respectievelijk uw mailadres, naam en ‘ja’ invult. Mocht u later toch verhinderd zijn, dan graag via dezelfde link weer afmelden. U vult dan ‘nee’ in. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. Als het maximum aantal deelnemers is bereikt, werkt de link niet meer.
OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.
75 jaar DierenPark Amerfoort | Rondleiding en lezing 16 & 17 oktober
Dit jaar bestaat DierenPark Amersfoort 75 jaar! Op 22 mei 1948 opende het park zijn deuren voor de allereerste bezoeker. In dat kader organiseert de OVF twee activiteiten.
Rondleiding tentoonstelling KUNST & ZOO in Museum Flehite
Kunst & Zoo is een familietentoonstelling over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van DierenPark Amersfoort laten zien hoe de kijk van de mens op dieren in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur worden gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele, kwetsbare balans tussen mens en dier. De spraakmakende ijsbeer heeft u vast al gezien!
Rondleider: Joyce la Croix, samensteller van de tentoonstelling
Datum: maandag 16 oktober
Tijd: 14.00 – ca. 15.00 uur
Locatie: Museum Flehite
Deze rondleiding is alleen voor OVF-leden en vormt een mooie combinatie met de lezing in DierenPark Amersfoort.
Lezing in het Rariteitenkabinet van DierenPark Amersfoort | 17 oktober
Met een levendige lezing staan wij stil bij het jubileum van DierenPark Amersfoort. Aan de hand van persoonlijke verhalen, anekdotes en uniek bewegend beeldmateriaal komen boeiende thema’s als dieren(welzijn), totstandkoming van verblijven, iconische dieren, medewerkers en de rol van een dierenpark in de maatschappij aan bod. In al die jaren veranderde er veel, maar wat altijd bleef is het bos waar het dierenpark te vinden is. Ons avontuurlijke dierenbos. Ook daar zal spreker Hylke Steggerda, projectleider 75 jaar DierenPark Amersfoort, uitgebreid bij stilstaan.
Spreker: Hylke Steggerda
Datum: 17 oktober
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Rariteitenkabinet DierenPark Amersfoort
Koffie en thee voor eigen rekening
Sits in de stad | Lezing 19 september
Geschiedenis van de textielnijverheid in Amersfoort
Het thema van Open Monumentendagen op 9 en 10 september is Levend Erfgoed. De OVF sluit hierbij aan met een lezing door Nathalie Cassée, initiatiefnemer van de Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort, over de geschiedenis van de textielnijverheid in Amersfoort. In de Volmolen natuurlijk!
In haar lezing gaat Cassée in op de betekenis van deze nijverheid voor de stad. Waar blonk Amersfoort in uit en wat was de functie van een volmolen daarbij? Aan de orde komen: het laken, de bombazijn en de handgemaakte sitsen. Hoe belandden de sitsen hier, hoe kwamen ze in onze streekdracht terecht en welke rol speelt deze nijverheid nog steeds wereldwijd?
NB: voor deze lezing heeft zich inmiddels het maximum aantal deelnemers aangemeld, en er is nog een wachtlijst. Onverwacht verhinderd? Graag afmelden via onderstaande button. Dan kun we andere belangstellenden blij maken!
Presentatie Historisch jaarboek Flehite 2023 | 23 november
Het 24ste jaarboek wordt aangeboden op donderdag 23 november, om 17.00 uur in de Sint-Joriskerk. Voor veel leden is dit het hoogtepunt van het verenigingsjaar. Let op: in de Kroniek staat een verkeerde datum, namelijk 24 november.
Er zijn ditmaal vijf artikelen. Timo d’Hollosy beschrijft het interieur van het Huis Cohen ofwel het Huis met de Paarse Ruitjes (1780), een monument van landelijke betekenis. In de serie over epidemieën heeft Addy Schuurman de Spaanse griep (1918-1920) uitgelicht.
Jan Lodewijks komt met nieuwe cijfers over de aantallen Joodse Amersfoorters (1941-1945) en René Voorburg met het spannende verhaal van de roofoverval op de Margarethahoeve in Hoogland (1944). Ten slotte vertelt Koos van Noppen hoe de bezetting van het W.A. Ortthuis door jongeren (1972) landelijk nieuws werd.
Meer informatie leest u in de volgende nieuwsbrief.
Oproep
Amersfoortse uitdrukkingen gezocht
Veel uitdrukkingen in onze taal worden gebruikt zonder dat de oorspronkelijke betekenis ervan nog bekend is. Ze hebben te maken met historische beroepen, situaties of personen. Veel van die vergeten achtergronden zijn terug te vinden in het stadsbeeld. Historicus en journalist Girbe Buist uit Zwolle is van plan om een taalsafari Amersfoort te ontwikkelen, een wandeling langs monumenten en plekken in de stad aan de hand van Nederlandse en Amersfoortse uitdrukkingen. Hij heeft eerder taalsafari’s ontwikkeld voor Groningen, Zwolle en Utrecht.
Voor een taalsafari Amersfoort zijn wel Nederlandse spreekwoorden en uitdrukkingen voor handen, de oogst aan Amersfoortse uitdrukkingen is echter mager. Hij heeft er wel een paar gevonden, zoals “als het schip met geld achter het spijker vandaan komt”; het Spijker was een graanpakhuis aan de rand van Amersfoort. Literatuuronderzoek heeft verder weinig opgeleverd. Daarom doet Buist een beroep op de Amersfoortse bevolking: kent u een typisch Amersfoortse uitdrukking die verbonden is aan een plek, gebouw of persoon in Amersfoort? Geef dit dan door via buistg@ziggo.nl of 06-51085948. Als beloning krijgen mensen met een bruikbare tip een exemplaar van het taalavontuur Utrecht.
Ook interessant…
Open Monumentendagen 2023 | 9 en 10 september
Tijdens de Open Monumentendagen is er in Amersfoort van alles te zien en te beleven. Dit jaar is het thema Levend Erfgoed.
Bezoek het Eemklooster, doe mee aan een rondleiding door juniorgidsen in het Oude Stadhuis of laat je verrassen door een optreden van Levende Historie in de binnenstad.
Kijk hier voor een overzicht van de deelnemende monumenten en de activiteiten.
Het Verhaal van Amersfoort | voorjaar 2024
Maak kennis met de geschiedenis van de stad
In samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Flehite en Gilde Amersfoort organiseert de Volks- universiteit Amersfoort in het voorjaar van 2024 een reeks van acht lezingen, die tezamen Het Verhaal van Amersfoort door de eeuwen heen beschrijven.
Ervaren sprekers en docenten geven hun presentatie op locaties die aansluiten bij het verhaal.
De reeks voert onder meer langs Kamp Amersfoort, de Volmolen, de Mannenzaal, de Stad van Cahen en de Rochuskapel. Alle lezingen zijn op zondagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Kijk hier voor het hele programma.