Nieuwsbrief maart 2024

De jaren vijftig saai? Tijdens de Brongerslezing laat Ad van Liempt zien dat de fifties veel opwindender waren dan we dachten. Aanmelden voor de lezing over Leusderkwartier kan nog steeds! In maart zien we u ook graag bij de Algemene Ledenvergadering.

Sint-Jorispenning voor Arjeh Kalmann

Op 20 februari hield Arjeh Kalmann de indrukwekkende OVF-lezing Wegdrukken in plaats van herdenken over de relatie van de stad met Kamp Amersfoort en de vermoorde Joodse burgers.

Na afloop ontving hij uit handen van burgemeester Lucas Bolsius de Sint-Jorispenning, vanwege zijn grote bijdrage als journalist, schrijver en uitgever en zijn inzet voor een blijvende herinnering van de Amersfoortse joodse slachtoffers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

De stichting Regionaal Spitwerk zorgde voor een boekuitgave van de lezing, die iedereen uitgereikt kreeg. Kijk hier voor een impressie van deze bijzondere OVF-avond, gefilmd door Rob Lampe. De lezing zelf is hier te zien.


Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Aanmeldingen gaan per persoon. Voor aanmelding van een tweede persoon svp de betreffende naam invullen en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd? Graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.

NB: let op de lezingenlocaties! Museum Flehite is voorlopig niet beschikbaar.


Van weiland tot tuindorp | Lezing 19 maart 2024

De geschiedenis van het Leusderkwartier

Op 19 maart houden David de Vries en Annemieke Hoogenboom in de Nieuwe Kerk aan de Leusderweg een lezing over de geschiedenis van het Leusderkwartier, de wijk waarin zij allebei wonen.

Tegelijkertijd is er in de grote kerkzaal een fototentoonstelling te zien die een beeld geeft van de transformatie van een agrarisch buitengebied naar een geliefde tuinwijk. Eind 2023 organiseerde de OVF een pop-up tentoonstelling in de voormalige winkel Pen en Papier. Deze werd door veel mensen bezocht en leverde mooie herinneringen en verhalen op.

Reden om de tentoonstelling te herhalen en er een lezing aan toe te voegen. Aanmelden kan nog steeds!

Spreker: David de Vries en Annemieke Hoogenboom
Datum: 19 maart 2024
Locatie: de Nieuwe Kerk, Leusderweg 110
Tijd: 20.00 – 22.00,

inloop vanaf 19.30 uurThe roaring fifties – De vernieuwers van de jaren vijftig

Brongerslezing door Ad van Liempt | 23 april 2024

Saai. Sloom. Duf. Om de jaren vijftig te beschrijven hebben we meestal genoeg aan woorden van één lettergreep. Maar dat beeld is toe aan herziening. Steeds meer wordt duidelijk dat de jaren van wederopbouw juist allerlei belangrijke vernieuwingen met zich meebrachten, aangejaagd door visionaire, volhardende mensen met een vastomlijnd plan voor een betere toekomst.

Aan de hand van een aantal pioniers uit de jaren vijftig rekent Ad van Liempt in een meeslepend verhaal af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde.

Het zijn stuk voor stuk fascinerende persoonlijkheden, aan wie we veel te danken hebben en die ieder op hun eigen terrein duidelijk maken dat de jaren vijftig oneindig veel opwindender waren dan de meeste mensen tot nu toe dachten. 

Datum: 23 april 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Sint Aegtenkapel, Het Zand 37 Amersfoort
Muziek: Combo New Manhattan Bigband
Aanmelden: een extra nieuwsbrief over deze activiteit volgt binnenkort.


Update podcast over Geschiedenis van het Amersfoortse bier

Wat maakte Amersfoort in de middeleeuwen tot een centrum van kwaliteitsbier? Lag dat aan het water?

‘Bierprofessor’ Leendert Alberts (foto) duikt samen met stadsgids Hans van Harten in de historie van het lokale gerstenat.

Een aantal mythes wordt ontzenuwd. Nee, men dronk géén bier omdat het water zo smerig was. En de beste brouwers waren ooit vrouwen. Proost! Beluister hier de podcast.


Van het bestuur

Algemene Ledenvergadering | 26 maart 2024

De Algemene Ledenvergadering van de Oudheidkundige Vereniging Flehite wordt gehouden op dinsdag 26 maart 2024, aanvang 20.00 uur.

De bijeenkomst vindt plaats in Museum Flehite. De agenda en stukken worden afzonderlijk aan de leden toegezonden. U wordt vriendelijk verzocht zich vooraf aan te melden. Dat kan via ovfaanmeldingen@gmail.com.

Indien het voor u niet mogelijk is om te komen, dan kunt u via dit mailadres ook afmelden en eventuele op- of aanmerkingen doorgeven.

Het programma na de pauze:
– Dilemma’s van een historiograaf
Adriaan van Es schreef samen met Arjeh Kahlmann het boek Maar ik ben geen schooier over de Amersfoortse kamparts Nico van Nieuwenhoven.
– Jan Carel van Dijk reikt twee plaatjesboeken Amersfoort in Beweging uit.

Voor de vijfde keer krijgen de aanwezige leden een reproductie aangeboden (zie afbeelding).


Ook interessant

Amersfoort Erfgoedstad?! | Debat 27 maart 2024

De toekomstige stadsopgave ligt in naoorlogse wijken. Hoe gaat Amersfoort daar om met het erfgoed en wat is de betekenis van erfgoed voor de stad? Hierover gaat FASadE in gesprek met onder meer wethouder Rutger Dijksterhuis, stadsbouwmeester Micha de Haas, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (onder voorbehoud), Saskia Schrijer (adviseur Stad en ontwikkeling), architect Gert Jan te Velde (Vanschagen Architecten) en Bert Bosman, manager wonen bij de Alliantie. Architectuurhistoricus Marinke Steenhuis trapt de avond af met een inspirerend betoog, toegespitst op Amersfoort.

Vooraf geeft Johan Galjaard een rondleiding door het bijzondere RHDHV-kantoor (foto).

Meer informatie vindt u hier.

Datum: 27 maart 2024
Tijd rondleiding: 19.15 uur – 19.45 uur
Tijd debat: 20.00 uur – 22.00 uur
Locatie: Kantoor Royal HaskoningDHV, Laan 1914 Amersfoort


Riderroman van Buevijn van Austoen | Bijeenkomst 7 april

Onlangs verscheen een moderne editie van Buevijn van Austoen uit 1504. Piet Franssen en Rob Resoort schreven de teksteditie van dit onbekende verhaal over liefde, strijd en verraad.

Tijdens deze bijeenkomst vertellen Piet Franssen en Rob Resoort op een onderhoudende en laagdrempelige manier over de vrijwel onbekende tekst en plaatsen die in zijn historische context. Maak kennis met een Middeleeuwse bestseller.

Voor meer informatie klik hier.

Datum: 7 april 
Tijd: 14.00 – 15.30 uur, inloop 13.30 uur
Locatie: Keizaal Eemhuis in Amersfoort
Toegang gratis

Aanmelden: janvandoesborch@xs4all.nl


Het Kadaster | Lezing 13 maart 2024

NGV Afdeling Amersfoort en omstreken
Datum: 13 maart
Spreker: Tonnie Peters
Tijd: 14:00 – 16:00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur
Locatie: De Koningshof, Blekerij 33 Leusden

Het Kadaster registreert sinds 1832 alle zakelijke rechten op onroerend goed. Alle wijzigingen in percelen, rechten en rechthebbenden zijn al die jaren vastgelegd. Hiermee biedt het Kadaster een schat aan (historische) informatie. Tonnie Peters, beheerder van het Kadaster Bedrijfsmuseum, is vanaf 1976 werkzaam bij het Kadaster. Hij vertelt over het huidige Kadaster en zijn geschiedenis. Daarnaast wordt het raadplegen van de kadastrale informatie toegelicht.