Nieuwsbrief januari 2024

De OVF wenst u een mooi historisch jaar! U kunt zich nog aanmelden voor de lezingen in januari en februari. De fototentoonstelling over het Leusderkwartier gemist? In maart organiseert de OVF een lezing over de geschiedenis van deze wijk en zal de tentoonstelling opnieuw te zien zijn.


Van het bestuur

Geslaagde fototentoonstelling Leusderkwartier

In de voormalige winkel Pen & Papier, Leusderweg 121, werd in december een pop-up fototentoonstelling van de OVF gehouden. Veertig foto’s gaven een impressie van ‘Tuinwijk Leusderkwartier’.

OVF-leden David de Vries en Annemieke Hoogenboom, beiden inwoners van de wijk, selecteerden de foto’s.
De tentoonstelling werd bezocht door enkele honderden inwoners van het Leusderkwartier en de wijken Indische Buurt en Berg-Zuid.
De reacties van de bezoekers waren zeer positief. Daarom organiseert de OVF op 19 maart een lezing over de geschiedenis van het Leusderkwartier (1910-1975), dan zal ook de tentoonstelling opnieuw te zien zijn. Meer informatie over de locatie en aanmelding leest u in de volgende nieuwsbrief.


Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Bent u later toch verhinderd, dan graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


Daarbuiten is niks | Lezing 23 januari 2024

De verdwenen boerderijen van Hoogland

Lezing door Ruud Hopster over de veranderingen in de buurtschappen Schothorst, De Koop, Liendert, Zielhorst, De Hoef en kruispunt Hoevelaken, waar (bijna) alle boerderijen zijn verdwenen.

De huidige bewoners van die wijken hebben geen idee van het eerdere landschap en zijn vroegere bewoners. Vroegere bewoners? Waren die er dan? Hun namen kent men niet. Waar zijn zij gebleven? In de stad had men het idee dat er buiten de stad niets was, alleen lege weilanden die dus zonder problemen volgebouwd konden worden.

Spreker: Ruud Hopster
Datum: 23 januari 2024
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Sint Aegtenkapel, Het Zand 37



Wegdrukken in plaats van herdenken |
Lezing 20 februari 2024

Het had niet veel gescheeld of de laatste restanten van het voormalige Kamp Amersfoort waren in de jaren zeventig verdwenen. Van het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort was alleen nog een kantoortje met een muurschildering over, een wachttoren en de klok op de appèlplaats.

Inmiddels heeft Herdenkingscentrum Kamp Amersfoort een prachtig ondergronds museum, maar grondig historisch onderzoek naar de relatie tussen de stad en het kamp heeft nooit plaatsgevonden. En waarom heeft Amersfoort nog geen joods monument? Pas tachtig jaar na de bevrijding komt er een plek waar we de 350 omgekomen joodse burgers kunnen herdenken.

Over de moeizame omgang van Amersfoort met zijn eigen oorlogsverleden houdt Arjeh Kalmann op 20 februari een lezing. Hij is sinds 1974 journalistiek actief in de stad en heeft veel over Amersfoort en de oorlog geschreven.

Spreker: Arjeh Kalmann
Datum: 20 februari 2024
Locatie: Filalethes, Havik 29
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30 uur



Nieuw in de activiteitencommissie: David de Vries

“Met enthousiasme heb ik mij aangesloten bij de activiteitencommissie van de OVF. Mijn naam is David de Vries, masterstudent Architectuur en sinds mijn geboorte in 1999 inwoner van Amersfoort.

Wellicht heeft u mijn naam eerder horen vallen als auteur van de boeken Amersfoort Toen & Nu en Amersfoort, Een reis door de tijd, als maker van de webshop van Stichting Flehite Publicaties of als bestuurslid van erfgoedstichting SIESTA.

Ik ben zeer geïnteresseerd in onze lokale geschiedenis en de vele boeiende verhalen die Amersfoort kent en vind het leuk om deze zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen van bewoners en instanties. De activiteitencommissie zie ik dan ook als een mooie plek om Amersfoorters nog bekender te maken met hun stad en bij te dragen aan vergroting van de kennis over vergeten onderwerpen. Wellicht zie ik u snel bij een komende activiteit!”


Ook interessant

Lezing over Februaristaking

 De NGV organiseert een lezing over de aanleiding en afloop van de Februaristaking van 1941, waarbij 427 mannen werden opgepakt. Na afloop is er een Nieuwjaarsreceptie. 

Datum: 15 januari 2024
Tijd: 14.00 tot 17.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur
Spreker: Paul Welling
Plaats: De Koningshof (zaal 2 en 3), De Blekerij 33 in Leusden


Nalatenschap Armando naar Amersfoort

Na het overlijden van Armando in 2018, kreeg de Armando Stichting de zorg voor de collectie van Armando. Deze bevat beelden, schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek en persoonlijke bezittingen, zoals zijn schildersezel, viool en bokshandschoenen. 

Onlangs heeft de Armando Stichting de collectie aan Museum Flehite geschonken. Samen met de werken die het museum reeds in langdurige bruikleen heeft van de gemeente Amersfoort ontstaat hiermee een representatief overzicht van het veelzijdige oeuvre van Armando (Foto: Rotes Bild, olieverf op doek).

Het museum zal in de toekomst in de vaste presentatie en in tijdelijke exposities ruimte bieden aan zijn werk. Het museum gaat ook zorgdragen voor het beheer en het bruikleenverkeer van het overige deel van de collectie, dat in eigendom blijft van de Armando Stichting.


Tentoonstelling over Arbeitseinsatz

Vanaf 13 januari is in Nationaal Monument Kamp Amersfoort een nieuwe wisseltentoonstelling te zien, getiteld Gedwongen. Ongeveer een half miljoen Nederlandse mannen is tussen 1942 en 1945 als dwangarbeider ingezet in de Duitse industrie, ter vervanging van Duitse soldaten. Mannen die probeerden aan de Arbeitseinsatz te ontkomen werden onder meer in Kamp Amersfoort opgesloten en alsnog op transport naar Duitsland gezet. Circa 30.000 mannen overleefden de slechte leef- en werkomstandigheden, besmettelijke ziekten en geallieerde bombardementen niet. 

Ex-tewerkgestelden vertellen aan de hand van persoonlijke voorwerpen, memoires en foto’s over hun ervaringen. De tentoonstelling is onderdeel van een groter project, dat onder meer bestaat uit meerjarig onderzoek, een online graphic novel en een podcast.

In de vaste tentoonstelling van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn nieuwe objecten opgenomen en wordt voortaan ook het verhaal van de tien verschillende groepen gevangenen verteld. 

Daarnaast zijn er twee nieuwe biografieën toegevoegd, namelijk over Titus Brandsma (foto) en Sabine Zuur, inclusief unieke persoonlijke voorwerpen van beiden. De teksten zijn ingesproken door Jeroen Kijk in de Vegte.