Van het bestuur
Mijlpaal van 750 leden bereikt!
De lezing over Kattenbroek op 7 september 2021 heeft zeker bijgedragen aan de groei van ons ledenaantal. In de eerste week van september meldde het 750ste lid zich aan: een Kattenbroeker, die we ook tegenkwamen tijdens de lezing. Op die avond meldden zich nog zes nieuwe leden, zodat we ondertussen al richting 760 leden gaan. In 2018 kon de OVF het 600ste lid begroeten en in amper drie jaar zijn er dus al 150 leden bijgekomen. De werkelijke groei is groter geweest, omdat er helaas ook leden zijn overleden. Heel plezierig is dat maar weinig leden hun lidmaatschap opzeggen. Binnenkort zullen we het 750ste lid enkele OVF-publicaties en een bos bloemen komen bezorgen.
OVF-activiteiten
Nieuwe podcast over de ‘Geschiedenis van Amersfoort’: de 19e eeuw
In de 19e eeuw zette Amersfoort aarzelend de stap naar de moderniteit. Die stap ging gepaard met de nodige horten en stoten. Waren aan het begin van de 19e eeuw tabak en textiel nog de pijlers onder de Amersfoortse samenleving, aan het eind van die eeuw denderden soldaten en spoorwegen door en langs Amersfoort op weg naar de nieuwe tijd.
In de vierde aflevering van de serie podcasts over de geschiedenis van Amersfoort gaat Nelleke Visscher over de ontwikkelingen in de 19e eeuw in gesprek met Jan Niessen en Addy Schuurman.
Eric van der Velden heeft deze aflevering weer gemonteerd en er fraaie geluids- en muziekfragmenten van onder andere de Amersfoortse componist Gerrit Jan van Eijken aan toegevoegd. Luistertijd: 30 minuten.
Klik op de link hieronder om de podcast te beluisteren.
Alle podcasts vindt u op deze website onder Podcasts.
Lezing 12 oktober: Aan het werk!
De Maand van de Geschiedenis (oktober) is jaarlijks het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Ook de OVF haakt met een lezing aan bij het thema van dit jaar ‘Aan het werk’ en plaatst het thema in een Amersfoorts historisch perspectief. Traditioneel was Amersfoort een stad van ambachten, maar eind 19e eeuw/begin 20e eeuw veranderde dat. Hoe verliep die overgang van ambacht naar fabrieks- en kantoorarbeid? En wat betekende dat voor de positie van bijvoorbeeld vrouwen en kinderen? In zijn lezing zal historicus en kenner van de Amersfoortse geschiedenis Addy Schuurman de gevolgen voor de werkende Amersfoorter in woord èn beeld toelichten.
Locatie: Elleboogkerk
Aanvang: 20.00 uur.
In verband met de coronamaatregelen is aanmelden vooraf noodzakelijk. Aanmelden graag met een duidelijke vermelding van de datum van de lezing via OVFaanmeldingen@gmail.com.
Oproep
Activiteitencommissie OVF zoekt nog versterking!
De activiteiten van de OVF worden georganiseerd door een speciale commissie. Ook in coronatijden is deze commissie gestaag doorgegaan met het – zo mogelijk – organiseren van lezingen. Maar ook podcasts, webinars en virtuele excursies heeft zij inmiddels aan het repertoire van de OVF weten toe te voegen.
De belangstelling van de leden voor deze ‘nieuwe’ activiteiten is goed, en dat is natuurlijk leuk, maar alles bij elkaar levert het veel werk op en kost het veel tijd. En we zijn maar met een kleine club. Reden om een oproep te doen onder de leden om het hart van de OVF te komen versterken.
Zit u vol ideeën over mogelijke onderwerpen voor lezingen en andere activiteiten? Bent u goed in het schrijven van korte uitnodigende teksten, of in regelen en organiseren? Wilt u af en toe best wel even de handen uit de mouwen steken voor de OVF? Dan bent u in deze commissie van de OVF op de goede plek.
Informatie vooraf? Bel even met Nelleke Visscher 0612256479. Een mailtje sturen kan ook: nellekevisscher1951@gmail.com
Nieuws
OVF doet mee met ‘Spaar je club gezond’
Van 5 september t/m 13 november ontvangen klanten van de Plus Supermarkt aan de Arnhemseweg bij elke 10 euro aan boodschappen en bij geselecteerde actieproducten een sponsorpunt. Dit is een voucher met een unieke code. Die kan de klant activeren op een speciale website om vervolgens zelf te bepalen aan welke club of vereniging de sponsorpunt(en) geschonken worden. Bijvoorbeeld voor een aantal plaatselijke sportclubs en muziekgezelschappen, maar dus óók voor de OVF.
Hoe meer sponsorpunten aan ons toegekend worden, hoe meer euro’s dat zal opleveren voor de verenigingskas. Pro rato zal in Amersfoort maar liefst
€ 17.500,- te verdelen zijn!
Doe dus mee en help de OVF aan sponsorpunten!
Koninginnedag 1907 in De Mannenzaal
Koninginnedag 1907: de 27ste verjaardag van de jonge Koningin Wilhelmina. In de Mannenzaal werd op 31 augustus 2021 de viering van deze verjaardag gespeeld door de Stichting Levende Historie.
Burgemeester Barchman Wuijtiers (gespeeld door burgemeester Bolsius) ontving de jonge koningin om er met de oude mannen samen Koninginnedag te vieren.
Hieronder wat impressies.
Het evenement werd mogelijk gemaakt door bijdragen van Mariska Boer Theater, de Stadstrompetters en de Waterlijn.
Het Wijkmuseum Soesterkwartier zoekt…..
Het Wijkmuseum in het Soesterkwartier – in de Sint Bonifaciusstraat – is een klein museum, dat in stand wordt gehouden door vrijwilligers.
Het team richt zich enerzijds op het beschrijven en toegankelijk maken van de historie van deze oude arbeiderswijk (zo heeft het museum veel historische foto’s). Anderzijds beschikt het museum over een woonhuis, compleet ingericht in de sfeer van de jaren ‘30 tot ’50 van de vorige eeuw.
Helaas mist het team op dit moment mensen met wat meer kennis van zaken van ofwel beide, ofwel van één van de twee aandachtsgebieden waar het museum zich op richt. Door wisselingen in zowel het bestuur als in het vrijwilligersbestand is zo langzaamaan benodigde kennis en informatie over de collectie deels verloren gegaan. Zo ontvangen wij voor het woonhuis regelmatig ‘diverse goederen uit grootmoeders tijd’ in bruikleen ofwel als schenking. Wij kunnen niet altijd inschatten of deze in de collectie passen. Van in ons bezit zijnde foto’s weten wij niet in alle gevallen waar of wanneer deze zijn gemaakt.
Het museum heeft van het Prins Bernard Cultuurfonds subsidie ontvangen om de collectie te digitaliseren en toegankelijker te maken voor het publiek. Hiermee gaan wij nu aan de slag, maar wij zouden op de genoemde werkterreinen van het museum enig advies goed kunnen gebruiken. U zit qua tijd nergens aan vast en kunt zelf beslissen waarmee u zich bezig wilt houden.
Bent u geïnteresseerd en wilt u een keer komen kijken? Het museum is vanaf 4 september weer open op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur, Sint Bonifaciusstraat 61.
Voor een afspraak c.q. meer informatie kunt u het best contact opnemen met Bets Beltman, voorzitter van het wijkmuseum. Tel. 06 34199366, e-mail: wmsoesterkwartier@gmail.com
Ook interessant…
Brieven uit Deshima, het originele reisverslag uit 1821
Op het landgoed Birkhoven te Amersfoort woonde Jan Cock Blomhoff, met zijn tweede vrouw, zijn zoon Johannes Cock Blomhoff en later ook diens vrouw. Dat was op de plek waar nu Zorginstelling Lyvore gevestigd is, met als adres Soesterweg 533.
Vader was daarvóór hoofd van de verre handelspost Deshima in Japan. Ook zoon Johannes had daar als dreumes even voet aan land gezet, bij een poging om als compleet gezinnetje te gaan. Moeder Titia, zoon en min moesten echter terug, waarna Titia ook nog snel overleed. Johannes werd opgenomen in het huis van Titia’s ouders.
Vaak is het verhaal geromantiseerd, maar een opgedoken origineel manuscript bleek zeker zo boeiend. ‘Brieven uit Deshima’ brengt het complete persoonlijke verslag van de bijzondere reis als gezin. Titia’s vader schreef dit aan de hand van haar brieven voor de kleine Johannes, toen die ouderloos bij hen zat. Dat is nu precies 200 jaar geleden. Het bleek nog steeds opvallend vlot te lezen en goed ingeleid en is daarom opnieuw uitgebracht, met 100 bijpassende oude afbeeldingen met kijkjes bij zulke reizen naar ‘De Oost’. Tevens een pallet aan – ook geïllustreerde – linkjes naar allerlei aspecten.
Brieven uit Deshima, Jolien C. Hemmes en Ennius H. Bergsma, Vivi Techni, 2017/2021, ISBN 9789090349473, te bestellen via www.brievenuitdeshima.nl
Het feest van de verbeelding! Mondriaan 150
In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Het Mondriaanhuis wil het 150e geboortejaar van Mondriaan vieren met een ‘Feest van de Verbeelding’. Een innovatief, inspirerend en inclusief programma. Niet alleen in onze stad, maar door heel Nederland. Kleur samen rood, geel, blauw!
Culturele instellingen in Amersfoort, zowel amateur als professioneel, worden uitgenodigd speciaal ter gelegenheid van het 150-jubileum te programmeren en een programmaonderdeel in te brengen in een stadsprogramma dat start op 7 maart 2022.
Wil jij ook bijdragen aan het jubileum? Heb jij een goed plan of idee? Laat het vooral weten. Alle informatie is te vinden op de website van het Mondriaanhuis.
NGV-lezing 13 september 2021: Familieonderzoek, een fascinerende hobby
Maandagmiddag 13 september 2021, van 14.00 tot 16.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur)
Spreker: Antonia Veldhuis
Locatie: De Koningshof, De Blekerij 33, 3831 CT Leusden
Toegang gratis. Iedereen is van harte welkom. Dus ook niet-leden en aspirant-leden.
Vindt u het leuk/interessant te horen over hoe onze voorouders leefden? Of te vernemen hoe vriendschap kon ontstaan op een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie? Waarom Nederland na de 1e wereldoorlog veel buitenlandse kinderen opving en wat Romke in 1814 aan zijn geliefde minnaresse schreef? Hoe start u een (nieuw) onderzoek, hoe voorkomt u dubbel werk? Welke illustraties mag u gebruiken, hoe verwerkt u alles? Verder: wat doet u met foto’s, wat staat in oude (gedigitaliseerde) kranten en hoe vertelt u familieverhalen door en waarom? Weetjes, tips en trucs. Een feest van herkenning voor de genealoog, een bron van inspiratie voor de starters.
Amersfoort uit je raam
Museum Flehite heeft mooie stadsgezichten in zijn collectie: de stad Amersfoort door de jaren heen op allerlei manieren verbeeld. Maar hoe ziet de stad er nu uit, vanuit het raam van Amersfoorters? Tijdens de onwerkelijke lockdownperiode legden stadsbewoners hun eigen uitzicht vast in een kunstwerk. Van 23 september t/m 20 november wordt een selectie van de kunstwerken tentoongesteld in Museum Flehite.