Dit is al weer de laatste Nieuwsbrief van 2010. Voor het bestuur is dit een goed middel gebleken om (een deel van) de leden te bereiken. En ook van meerderen van u hoorden we dat deze informatiebron werd gewaardeerd. We zijn er steeds op uit om meer e-mailadressen van leden te krijgen, zodat deze Nieuwsbrief steeds meer leden bereikt.
In december is er geen lezing. We wensen u een fijne feestmaand toe. Prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling. En tijd om op uw gemak het mooie Jaarboek 2010 door te lezen. En daarmee anderen, die nog geen lid van de OVF zijn, de ogen uit te steken! Moeten zij ook maar lid worden…………
LEZING 25 JANUARI 2011
BOUWDOSSIERS ONLINE
Dinsdag 30 november is de website www.mijnadres.org gelanceerd. Deze website geeft online inzicht in historische bouwdossiers, welke direct online opgevraagd kunnen worden. Daarnaast staat er aanvullende informatie over historisch huizenonderzoek op de website. Het is een samenwerking van: Gemeentearchief Rotterdam, Archief Eemland (Regio Amersfoort), Streekarchief Land van Heusden en Altena, Stadsarchief Antwerpen en Stadsarchief Mechelen. In de index zijn alle bouwdossiers van Amersfoort opgenomen!
Voor wie is de website interessant?
-Bouwdossier-aanvragers (makelaars, architecten, onderzoekers, huiseigenaren, etc.)
-Belangstellenden historisch huizenonderzoek
-Gemeenten en archieven
-Overige geïnteresseerden
Belangrijkste voordelen van de site:
-Online index
-Meer gegevens vindbaar: aantal tekeningen per dossier, architect (indien bekend) en
adrescoördinaten waardoor de betreffende lokatie ook op Google Maps wordt getoond.
-Kopie direct online bestellen
-Kennisportaal voor bouwhistorisch onderzoek (tips voor het opzetten van een historisch
huizenonderzoek, relevante links en een literatuurlijst)
-Door je te registeren op de site krijg je toegang tot extra functies zoals het deelnemen aan
forumdiscussies en het opslaan van zoekvragen en -resultaten zodat die later gemakkelijk terug
te vinden zijn.
-Zelf informatie toevoegen aan een dossier
HET VERLEDEN VAN UTRECHT.
Op zaterdag 4 december kunt u op RTV Utrecht weer kijken naar een aflevering van Verleden van Utrecht. Presentatrice Annechien Steenhuizen gaat deze week op zoek naar het verhaal van de beroemde Belle van Zuylen.
In de 18de eeuw valt er als adellijke vrouw maar weinig te kiezen. De toekomst bestaat uit trouwen met een man van adel en de verantwoordelijkheid nemen voor het personeel, het huishouden en de kinderen. Ook Belle van Zuylen gaat zo’n toekomst tegemoet, maar zij is het hier toch niet helemaal mee eens en zet zich af tegen haar adellijke leventje. Want Belle van Zuylen wil meer; studeren, corresponderen en bovenal meer vrijheid. Om die vrijheid te krijgen moet Belle trouwen met een man die haar zoveel mogelijk vrij laat. Er dienen zich genoeg huwelijkskandidaten aan, maar de meesten wijst ze direct af: ‘ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’ is een bekende uitspraak van haar. Wie bevrijdt Belle uit haar gouden kooi? Trouwt ze met Constant d’Hermenches, haar jeugdliefde met wie zij een vurige correspondentie onderhield, de Engelse James Boswell, een advocaat met een gouden toekomst of Charles de Charrière, huisleraar van haar broers? U ziet het allemaal in de achtste aflevering van Verleden van Utrecht.
Historisch advies over dansen en kostuums kwam van Arie Koelemij van historische dansgroep Fiori di Folia. Fiori di Folia houdt zich bezig met dansen uit de renaissance en de barok . In 2009 deed het dansgezelschap ook mee aan het programma voor de aflevering ‘Vrede van Utrecht’.
Belle van Zuylen woonde tot haar 31ste in Slot Zuylen. De opnames van deze aflevering vonden daarom onder andere plaats in de prachtige tuin van Slot Zuylen, de eetkamer en de Gobelinzaal. Ook ziet u Belle’s oude kamer en de schrijftafel waar zij tot in de late uren brieven schreef. Al meer dan vijftig jaar is het slot als museum opengesteld voor het publiek.
Verleden van Utrecht wordt uitgezonden op RTV Utrecht, iedere zaterdag vanaf 07.20 uur. Daarna ieder uur opnieuw, tot de volgende ochtend 07.00 uur.
De serie Verleden van Utrecht werd financieel mogelijk gemaakt door de Schatkamer van de Provincie Utrecht, K.F. Heinfonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Leenheren van het Sticht, Elise Mathildefonds, Universiteit Utrecht.
NEDERLANDSE ONDERNEMERS
Op 30 november jl. werd het boek “Nederlandse Ondernemers 1850-1950. Gelderland en Utrecht” gepresenteerd. Ons lid, Nechamah Mayer-Hirsch, heeft daarin gepubliceerd over haar studie over het leven van de oprichter van de AKU, later AKZO Nobel. Toen destijds de AKU zijn 75-jarige bestaan vierde (oprichting 1911), heeft ze met medewerking van het bedrijf gewerkt aan een publicatie over de oprichter, Jacques Coenraad Hartogs. Inmiddels heeft ze verschillende publicaties over hem op haar naam staan
“Nederlandse Ondernemers 1850-1950” is een zesdelige reeks,
uitgegeven door de Stichting Ondernemersgeschiedenis, waarin de biografieën zijn gebundeld van de belangrijkste ondernemers en ondernemersfamilies in Nederland, die in de periode 1850-1950 zowel economisch als maatschappelijk van grote betekenis zijn geweest. Dit tweede deel betreft de provincies Gelderland en Utrecht. Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Joop Visser, Matthijs Dicke en Annelies van der Zouwen, namens Stad en Bedrijf, onderzoeksbureau voor stads- en bedrijfsgeschiedenis te Rotterdam.
DE GOUDEN EEUW VAN RAVAGE (tot 2 januari 2011 in Museum Flehite)
Museum Flehite staat dit najaar in het teken van de Gouden Eeuw van RAVAGE, een spectaculaire presentatie van werk van het multidisciplinaire kunstenaars/ontwerpers duo Rameckers en Van Geuns (RAVAGE).
DE GOUDEN EEUW VAN RAVAGE is door het hele museum heen te zien, of beter gezegd: te ondergaan. Alle ruimtes mochten gebruikt worden: van entree tot en met het trappenhuis. Dat maakt de tentoonstelling tot een spannende ontdekkingstocht voor jong en oud.
De Gouden Eeuw van RAVAGE kwam tot stand dankzij bemiddeling van Galerie Quintessens in Utrecht
AGENDA (zie ook het programma van de NGV in deze nieuwsbrief)
25 januari 2011, 20.00 uur (Museum Flehite): lezing ‘1611 – Mariënhof: van klooster tot weeshuis’In 2011 is het vierhonderd jaar geleden dat de Staten van Utrecht goedkeuring verleenden voor de overdracht van kloostercomplex Mariënhof aan het Burgerweeshuis. Spreker is Dick van Wees, auteur van het boek ‘Het Burgerweeshuis van Amersfoort’.’
22 februari 2011, 20.00 uur (Museum Flehite): lezing ‘De Heiligenberg’ De Heiligenberg is een opvallend steile en solitaire heuvel naast de Heiligenbergerbeek. Over het ontstaan van de heuvel doen boeiende sagen de ronde. Van een voormalig klooster op de heuvel zijn uit historische bronnen wat gegevens bekend. In de lezing van Wim de Gans zal vooral worden ingegaan op aardkundige aspecten betreffende het ontstaan van de berg en naast gelegen beek. Daarnaast zullen mogelijke discrepanties tussen sage, historie en aardkunde worden aangestipt.’
31 maart 2011 Ledenvergadering Oudheidkundige Vereniging.
LEDENMUTATIES
Nieuwe Leden:
Gegevens verwijderd om privacy redenen.
Ingaande 2011
Gegevens verwijderd om privacy redenen.
Overleden:
Gegevens verwijderd om privacy redenen.
HISTORISCH CAFE
U bent op donderdag 9 december 2010 vanaf 17.00 uur weer van harte welkom op het Historisch Café van Archief Eemland en partners. Dit keer in De Drie Ringen, Kleine Spui 18 in Amersfoort.
Tijdens deze bijeenkomst spreekt André Clazing over de geschiedenis van de Amersfoortse leerlooierijen. André Clazing is vrijwilliger bij het Centrum voor Archeologie en heeft een artikel geschreven in het jaarboek Flehite 2010 onder de titel: “Van vetters en ploters: leerlooiers in Amersfoort”.
Zoals altijd zal er tijdens dit café weer volop gelegenheid zijn om anderen met historische belangstelling te ontmoeten. U kunt gerust iemand die zich op vrijwillige basis dan wel vakmatig bezig houdt met de geschiedenis van Amersfoort en omgeving meenemen.
De volgende bijeenkomst staat gepland voor 13 januari 2011 in het Stadscafé. Dan aandacht voor de nieuwe website van Archief Eemland.
Afdelingsbijeenkomsten NGV Werkgroep Lezingen en activiteiten
Alle bijeenkomsten, mits anders vermeld, vinden plaats in zaal 8 van het Kerkelijk Centrum “De Brug”, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB in Amersfoort.
Alle middagbijeenkomsten beginnen om 14.00 uur en de avondbijeenkomsten beginnen steeds om 20.00 uur. De zaal is ’s middags open vanaf 13.00 uur en ’s avonds vanaf 19.00 uur zodat u in de gelegenheid bent om met de leden van het bestuur of andere aanwezigen van gedachten te wisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. De gebruikte consumpties zijn voor eigen rekening. Recht tegenover de entree kunt u zelf de consumpties bestellen. De PR medewerker(s) van onze afdeling verzorgen een informatietafel. Al onze bijeenkomsten zijn voor iedereen, leden van de NGV en belangstellenden, vrij toegankelijk.
Zaterdagmiddag 11 december 2010 (14.00 uur) lezing door dhr. P. M. Kernkamp, gemeentearchivaris van Wageningen, over “Het nut van (het archief van) het Nut – Maatschappij tot nut van het algemeen”. Plaats: stadhuis Wageningen, Markt 22, 6701 CZ Wageningen.
Dinsdagavond 14 december 2010 (20.00) houden ds. B. Prinsen en de heer W. van Maren, voorzitter van de NGV-afdeling Amersfoort e.o., in Museum Flehite een lezing over de ”memorietafel van Van Schaijck”. Toegang gratis. Deze lezing wordt samen met Museum Flehite georganiseerd.
Op zaterdag 15 januari 2011 spreekt dhr. Hennie Kok over de lotgevallen van Twentse dienstplichtigen (1811-1813) ten tijde van Napoleon.
Zowel leden van de NGV als niet-leden kunnen zich registreren op de website van de NGV (www.ngv.nl). Zie op de homepage aan de rechterkant: “Bent u nog niet geregistreerd? Registreer u nu!” Niet-leden van de NGV kunnen zich registreren als gast. Het registreren kost niets en geeft geen verplichtingen. Na registratie hebt u wel meer mogelijkheden om gebruik te maken van de faciliteiten van de website.