Nieuwsbrief augustus 2024

Nog even en het culturele seizoen gaat weer van start. De OVF organiseert lezingen in het kader van de Open Monumentendag in september en de Maand van de Geschiedenis in oktober. In Museum Flehite kunt u zich al onderdompelen in kunst en activiteiten rond het thema water. Genoeg te doen dus voor de Toerist In Eigen Stad.

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Aanmeldingen gaan per persoon. Voor aanmelding van een tweede persoon svp de betreffende naam invullen en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd? Graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


De stad als knooppunt | Lezing 17 september

Het thema van Open Monumentendag 2024 is routes, netwerken en verbindingen. Iedere stad dankt zijn ontstaan en groei aan nijverheid, handel, overslag en markt, en dus aan verkeer en vervoer. Op 17 september zal Jaap Evert Abrahamse een lezing geven over de ontwikkeling van Amersfoort aan de hand van infrastructurele veranderingen door de tijd heen. 

De aanwezigheid van goede verbindingen is een essentiële conditie voor het ontstaan van een stad. Waterwegen, landwegen en spoorwegen zijn bepalend geweest voor de groei en structuur van Amersfoort.

Spreker: Jaap Evert Abrahamse
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Aegtenkapel, Het Zand 37, Amersfoort



Echt nep of net echt? | Lezing 22 oktober

‘Echt nep’ is het thema van de Maand van de Geschiedenis in oktober. Het gaat daarbij om de vraag: Wat is feit, wat is fictie, echt en nep? David de Vries en Hans van Harten, beiden verbonden aan de OVF, vertalen dit thema naar de iets breder geformuleerde vraag wat in de architectuur en stedenbouw in Amersfoort ‘echt nep’ of ‘net echt’ is, nu en in het verleden. Dat gebeurt aan de hand van verschillende, soms verrassende en amusante voorbeelden. Maar de sprekers willen hun lezing ook graag interactief maken: wat vinden de deelnemers ervan? Na afloop gaan we misschien anders aankijken tegen wat architecten en stedenbouwkundigen ons soms voorschotelen. 
 
Sprekers: David de Vries en Hans van Harten
Locatie: Filalethes, Havik 29, Amersfoort
Tijd: 20.00 – 22.00, inloop vanaf 19.30



Oproep

Vrijwilliger(s) gezocht voor de ledenadministratie

De ledenadministratie van de OVF is een belangrijke spin in het web van de vereniging. De gegevens uit deze administratie worden gebruikt voor de verzending van de Nieuwsbrief, mededelingen en facturen voor de contributie. Mutaties als verhuizingen, opzeggingen en aanmeldingen van leden worden wekelijks bijgewerkt, zodat het bestand altijd actueel is. Tot op heden is de ledenadministratie grotendeels handmatig bijgehouden. Op korte termijn willen we echter overgaan naar een geautomatiseerd systeem. Dat maakt het werk een stuk eenvoudiger en scheelt veel tijd.

We zoeken een of meerdere leden die de verwerking van de mutaties voor hun rekening willen nemen en/of betrokken willen zijn bij het automatiseren van de ledenadministratie. Interesse of meer weten? Neem dan contact op met penningmeester Anton Schage (antonschage@xmsnet.nl) of secretaris Jop Mendelts (jopmendelts@freedom.nl).


Ook interessant

Tentoonstelling De stad en het water | Museum Flehite

Heel Amersfoort staat in het teken van water. Water is nuttig, van levensbelang zelfs, maar in ons laaggelegen land soms ook gevaarlijk en levensbedreigend. In Museum Flehite laten kunstenaars de relatie van mensen met water zien in verleden, heden en toekomst. Een mix van oude en nieuwe kunst, foto’s en kaarten brengen de waterverhalen van Amersfoort tot leven.

Met werk van onder meer Willem de Haan, Claudy Jongstra, Saskia Boelsums, Peter Bes, Udo Prinsen, Everdien Breken, Anna Khodorovich, Jinxiao Zhou (foto), Juane Xue, Jolanda Meulendijks, Noortje Haegens, Ans Bakker, John Konijn, De Spullenmannen en Cees Wouda, Rufus de Vries en Gerhard Oude Vrielink.

Kijk op de website van Museum Flehite of op Tijd voor Amersfoort voor de tentoonstelling en andere activiteiten in het kader van De stad en het water (t/m 10 november).


Open Monumenten Dag Amersfoort | 14 en 15 september

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek.

Bekijk hier welke monumenten er in Amersfoort tijdens de open monumentendagen zijn opengesteld en welke activiteiten er worden georganiseerd. Of laat je rondleiden door de Mannenzaal of het oude Stadhuis door de Juniorgidsen, leerlingen van verschillende Amersfoortse basisscholen.