Nieuwsbrief oktober 2024

Het is de Maand van de Geschiedenis. Er zijn nog enkele plaatsen voor de lezing die aansluit bij het thema ‘Echt nep’ op 30 oktober. In deze nieuwsbrief ook een vooruitblik op de presentatie van alweer het 25ste jaarboek Flehite. Voor veel leden is deze gebeurtenis het hoogtepunt van het verenigingsjaar.

Van het bestuur

We doen ons best om prachtige lezingen te organiseren. Die worden ook goed bezocht. Vanwege de – soms – beperkte ruimte vragen we u om u van tevoren aan te melden. We rekenen dan dus op uw komst. Natuurlijk kan er altijd iets tussen komen. Maar het afgelopen jaar was het aantal mensen dat niet kwam opdagen echt hoog. Het is jammer als we mensen hebben afgewezen en er alsnog plaats is. Bovendien leidt het tot extra kosten, omdat we koffie e.d. inkopen op basis van de aanmeldingen. 

Daarom een klemmend verzoek: als u zich aanmeldt, rekenen we op u. Mocht u onverhoeds niet kunnen, meldt u zich dan af. Dank!

Klaas de Boer, voorzitter OVF

Activiteiten

Om u aan te melden voor OVF-activiteiten klikt u op de rode button bij de aankondiging. U ziet een formulier waarop u uw naam en ‘ja’ invult. Aanmeldingen gaan per persoon. Voor aanmelding van een tweede persoon svp de betreffende naam invullen en niet die van uzelf. Bent u later toch verhinderd? Graag via dezelfde link weer afmelden door ‘nee’ in te vullen. Mensen op de reservelijst kunnen we dan alsnog een plezier doen. 

OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit.


Echt nep of net echt? | Lezing 30 oktober

Echt nep is het thema van de Maand van de Geschiedenis in oktober. Het gaat daarbij om de vraag: Wat is feit, wat is fictie, echt en nep?

David de Vries en Hans van Harten, beiden verbonden aan de OVF, vertalen dit thema naar de iets breder geformuleerde vraag wat in de architectuur en stedenbouw in Amersfoort ‘echt nep’ of ‘net echt’ is, nu en in het verleden. 

Dat gebeurt aan de hand van verschillende, soms verrassende en amusante voorbeelden. Maar de sprekers willen hun lezing ook graag interactief maken: wat vinden de deelnemers ervan? Na afloop gaan we misschien anders aankijken tegen wat architecten en stedenbouwkundigen ons soms voorschotelen. 
 
Sprekers: Johan Galjaard, Hans van Harten, Trudy de Mooy en David de Vries
Locatie: Filalethes, Havik 29, Amersfoort
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Let op: aanmelden kan alleen via onderstaande link.



Presentatie jaarboek Flehite 2024 | 28 november

Ons 25ste (!) jaarboek wordt aangeboden op donderdag 28 november om 17.00 uur in de Sint-Joriskerk. Voor veel leden is dit het hoogtepunt van het verenigingsjaar.

Er zijn ditmaal zes artikelen. Els Boon schreef over de verhouding tussen de joodse gemeenten van Utrecht en Amersfoort 1660-1945. Hans Smit deed onderzoek naar uitgever Pieter Marinus Wink: van anarchist tot democraat.

Addy Schuurman vertelt over de wilde staking bij sigarenfabriek Spanera in 1936, die landelijk invloed had. Hanneke Kruidhof-de Groot beschrijft de bouwgeschiedenis van cultureel centrum De Flint (1969-1977). Susan Brunsting doet verslag van Roze Zaterdag 1982, die eindigde in een knokpartij. Henk van Tilburg maakte een foto-essay over corona (2020-2022).

Zoals gebruikelijk zijn in het jaarboek ook de Jaaroverzichten van Monumentenzorg en Archeologie 2023 opgenomen. Ten slotte bespreekt Lydia Edelkoort het boek Veertig jaar stadsarcheologie en Saskia Briene-Schrijver Het vergeten verhaal van de Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort van Amanda Kluveld. 


VOORUITBLIK 2025

Het Huis Cohen (ofwel het huis met de paarse ruitjes)

Meer informatie over deze lezing in de volgende Nieuwsbrief.

Datum: 21 januari 2025
Spreker: Timo d’Hollosy
Locatie: Aegtenkapel, Het Zand 37, Amersfoort
Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur


Ook interessant

NGV-lezing over slavernijgeschiedenis | 14 oktober

In Nederland wonen veel mensen die een connectie hebben met Suriname en de Caraïbische eilanden. Onze slavernijgeschiedenis was tot voor kort zeer onderbelicht. Tijdens het herdenkingsjaar is er op allerlei manieren aandacht aan besteed. Maar hoe vind je gegevens over jouw tot slaaf gemaakte en andere ‘West-Indische’ voorouders?

Sila Groeliker woont in Amersfoort, maar is in Suriname geboren. Ze ging al vroeg op zoek naar haar voorouders. Zij zit in het bestuur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie, met als specialisme genetische genealogie.

Spreker: Sila Groeliker
Plaats: De Koningshof, De Blekerij 33 Leusden (zaal 2 en 3)
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur


Mondriaan, een betere wereld | vanaf 19 oktober

Op 19 oktober opent in het Mondriaanhuis de tentoonstelling Mondriaan, een betere wereld. Aanleiding voor deze expositie is het verschijnen van de gelijknamige graphic novel van Erik de Graaf. De stripauteur eert de beroemde schilder met een kleurrijk verhaal over de laatste bewogen jaren van zijn leven in Parijs, Londen en New York.


Tijdelijke tentoonstelling Plek van Verbinding en Herinnering

Op vrijdag 11 oktober 2024 vond de Tocht van Vrees en Hoop plaats, een stille tocht van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar station Amersfoort Centraal.

Op die dag is het 80 jaar geleden dat het grootste transport van gevangenen vanuit Kamp Amersfoort vertrok. Op 11 oktober 1944 werden 1438 mannen afgevoerd naar Neuengamme. Slechts 18 procent van dit transport zou de oorlog overleven.  

In het kader van deze tocht is tot en met 31 oktober de tentoonstelling Plek van Verbinding en Herinnering in het museumcafé van Kamp Amersfoort te zien. De expositie maakt deel uit van Ort der Verbundenheit, een groeiend monument in de KZ-Gedenkstätte Neuengamme.

Nabestaanden en familieleden van voormalig gevangenen van Neuengamme kunnen zelf een poster ontwerpen, zowel voor omgekomen als voor teruggekeerde gevangenen. De drukplaten vormen in de KZ-Gedenkstätte Neuengamme een monument. De posters worden ter plaatse opgeplakt of buiten de gedenkplaats verspreid en tentoongesteld, zoals nu bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort.