Zoompresentatie: De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Marieke van Delft en Reinder Storm gaan in deze OVF-Zoompresentatie in op de geschiedenis van Nederland aan de hand van bijzondere historische kaarten, met - waar mogelijk - een focus op Amersfoort. Samen zullen ze ook het verhaal vertellen over het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de … Lees verder "Zoompresentatie: De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten"

De inspiratiebronnen van Mathias Withoos

Stad van Cahen Muurhuizen 104, Amersfoort

Albert Boersma, samensteller van de tentoonstelling Ander Licht op Withoos  vertelt onder meer over de zoektocht naar Withoos' inspiratiebronnen en de symboliek in het werk van deze grote Amersfoortse schilder. In verband met het maximaal toegestane aantal deelnemers is de aanmelding gesloten. OVF-leden die zich hebben aangemeld, krijgen in de week voorafgaand aan de lezing een … Lees verder "De inspiratiebronnen van Mathias Withoos"

Amersfoort in Mondriaans jeugdjaren

Stad van Cahen Muurhuizen 104, Amersfoort

Spreker: Ed van der Veer. In zijn lezing neemt Ed van der Veer ons mee in de (vernieuwende) onderwijsvoorzieningen die dan opgeld doen en misschien wel exemplarisch zijn voor het Amersfoort van Mondriaans eerste levensjaren. De vroegste jeugd van Mondriaan speelt zich immers af in Amersfoort. Vanuit historisch perspectief is er genoeg te vertellen over deze periode. … Lees verder "Amersfoort in Mondriaans jeugdjaren"

Algemene Ledenvergadering OVF 2022

Stad van Cahen Muurhuizen 104, Amersfoort

In verband met de zaalindeling is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via ovfaanmeldingen@gmail.com. Indien persoonlijke komst niet mogelijk is, kunt u op dit e-mailadres ook eventuele op- of aanmerkingen kwijt. Opening door de voorzitter. Ingekomen stukken en mededelingen. Vaststellen van de agenda. Vaststellen van de notulen van de Algemene Ledenvergadering van 30 juni 2021. Terugblik en vooruitblik OVF … Lees verder "Algemene Ledenvergadering OVF 2022"

Zesde Brongerslezing door Luc Panhuysen over Het rampjaar 1672

Sint-Joriskerk Hof 1, Amersfoort

Spreker: Luc Panhuysen. Inloop en maaltijd: vanaf 18.30. Luc Panhuysen neemt ons mee naar het Rampjaar 1672, waarin de Republiek ‘redeloos, reddeloos en radeloos’ was en dat dit jaar op vele plekken wordt herdacht. Nederland werd 350 jaar geleden meegesleurd in de maalstroom van gebeurtenissen en kwam veranderd uit de strijd. Wat gebeurde er precies? … Lees verder "Zesde Brongerslezing door Luc Panhuysen over Het rampjaar 1672"

Lezing Nieuwe bevindingen over Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Spreker: Floris van Dijk. Voorafgaand aan deze lezing is er een rondleiding in het nieuwe ondergrondse museum. Onderwerp van de lezing zijn de verschillende nieuwe bevindingen die zijn gedaan. Onder meer over de grondlegger van het kamp, kampcommandant Walter Heinrich (eerder was alleen zijn naam bekend), over de identiteit van 35.000 van de 47.000 gevangenen, over … Lees verder "Lezing Nieuwe bevindingen over Kamp Amersfoort"

Lezing over het Soesterkwartier

Orthodoxe Kerk Amersfoort Matthias Withoosstraat 34, Amersfoort

Sprekers: Jan Carel van Dijk en Johan Galjaard. Deze lezing wordt georganiseerd door de OVF in samenwerking met het Wijkmuseum Soesterkwartier. Aan de hand van prachtige foto's uit zijn privécollectie loopt Jan Carel van Dijk met zevenmijlslaarzen door de boeiende geschiedenis van het Soesterkwartier. Zaken die aan de orde komen zijn onder meer de ruimtelijke ontwikkeling van … Lees verder "Lezing over het Soesterkwartier"

Soldaten in de stad – Amersfoort als garnizoensstad

Cavaleriemuseum, Bernhardkazerne Barchman Wuytierslaan 198, Amersfoort

Spreker: Jan Carel van Dijk. Deze lezing gaat over Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen. Eén van de vele publicaties die Van Dijk heeft uitgebracht. Tijdens de lezing zullen veel nog nooit vertoonde foto’s en unieke filmpjes een beeld geven van de militaire aanwezigheid in de stad door de jaren heen. Voor of na de lezing … Lees verder "Soldaten in de stad – Amersfoort als garnizoensstad"