Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Weg der Whegen | Lezing 21 maart – Deze lezing is vol

21 maart 2023 @ 20:00 - 22:00

Spreker: Roland Blijdenstijn.

Tijd: 20.00 – 22.00 uur, inloop v.a. 19.30 uur
Locatie: Museum Flehite
Aanmelden o.v.v. titel lezing: ovfaanmeldingen@gmail.com

Tussen Amersfoort en De Bilt ligt de N237. Een onderzoek in opdracht van de provincie Utrecht heeft aangetoond dat deze elf kilometer lange weg een ontwerp uit 1647 moet zijn geweest van de bekende bouwmeester Jacob van Campen.

De kaarsrechte weg, zestig meter breed met aan weerszijden drie bomenrijen, kwam in 1652 gereed. Om de aanleg door de heide te bekostigen konden rijke burgers gratis vierkante bouwpercelen krijgen voor buitenplaatsen. In ruil daarvoor moesten ze de weg op eigen kosten aanleggen en onderhouden. De rechte lijn, de symmetrie en de vierkante vakken waren classicistische principes die teruggrepen op de Oudheid. In een lofdicht schreef Everard Meyster over  ‘een wegh van Appius, jae meer, een wegh der weegen’.

De monumentale weg kwam er, evenals de ‘vakken’ die werden gescheiden door sorties (uitgangen) voor de toegang van de schaapskudden. Maar de buitenplaatsen, op een enkele na, bleven weg. Het gezamenlijk initiatief van het vroedschap van Amersfoort en de Staten van Utrecht bleek niet levensvatbaar. Dat de Wegh der Wegen toch een boeiende ontwikkeling kent, ontdekt u tijdens deze lezing.

Gegevens

Datum:
21 maart 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Flehite