Video’s

Interview met Jan Carel van Dijk over zijn boek Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Spoor

In november 2020 verscheen het nieuwe boek van de Stichting Flehite Publicaties, “Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor”. In deze door Eemfilmers gemaakte video interviewt uitgever Klaas de Boer de auteur.

OVF-Zomerschool 2020: Historische planvorming Amersfoort

In 2020 organiseerde de OVF voor het eerst een zomerschool: vier lezingen met het thema ‘Van plan tot wonen – Amersfoortse stadswijken’, de geschiedenis van de planvorming van Amersfoortse stadswijken. Van deze lezingen zijn video-samenvattingen gemaakt, die u hieronder kunt bekijken.
Met dank aan Ron Sebok en Bert Verlinden voor de filmopname en montage.

Online mini-excursies

De OVF presenteerde in 2020 drie online mini-excursies ter vervanging van de gebruikelijke excursies waarmee de OVF het lezingenseizoen jaarlijks afsluit. De virtuele mini-excursies duren een klein half uur.  De mini-excursies zijn tot stand gekomen met dank aan de cameramensen van Eemfilmers.
Mini-excursie 1: Park Schothorst Wandel mee en luister naar de bijzondere geschiedenis van Park Schothorst.
Mini-excursie 2: Varen in De Laak. Verken de moderne architectuur in het stadsdeel De Laak in Vathorst vanaf een motorbootje.
Mini-excursie 3: De Grebbelinie. Bekijk een aantal van de 24 kazematten op de Grebbelinie en luister naar het verhaal erbij. Het was daar schieten of beschoten worden.

Fantasiekasteel ‘t Hammetje deel 1

Op zaterdag 11 mei 2019 organiseerde de OVF twee excursies naar fantasiekasteel ‘t Hammetje op de grens van Vathorst en Hooglanderveen.

Fantasiekasteel ‘t Hammetje deel 2

De beide sessies waren in een mum van tijd volgeboekt! Mogelijk komt er nog een reprise.

Klokkenspel t.g.v. 140 jaar OVF Amersfoort

Tijdens de mini-excursie t.g.v. het 140 jaar bestaan van de OVF heeft, Andre Kukolja, beiaardier van de OLV-toren, het liedje “Een karretje op de zandweg reed” over de daken van Amersfoort laten klinken. Hij refereerde hierbij aan één van de eerste acties van de OVF n.l. de archeologische expeditie vanuit Amersfoort naar de grafheuvels bij Leusden.

Erdal – boekpresentatie

Amersfoort op Haanhoogte

100 jaar Belgenmonument in Amersfoort

OVF Brongerslezing 29 april 2016

Jan Carel van Dijk over de zeepfabriek “De Duif”

Jan Carel van Dijk
Met plezier maakte Jaap de Goede eind 2010 drie filmpjes van geestdriftig verzamelaar en spreker Jan Carel van Dijk. Zijn lezing over Industrieel Erfgoed bij Oudheidkundige Vereniging Flehite was zo inspirerend dat hij graag wilde zien hoe Jan Carel voor de camera zou zijn. Kijk en geniet.

Jan Carel van Dijk vertelt over theelepeltjes
Jan Carel van Dijk vertelt over kasteel Coelhorst

Dick van Wees over zijn boek Het Burgerweeshuis van Amersfoort

Dick van Wees
Als gevolg van een lezing van Dick van Wees over De schenking van
Mariënhof aan het Burgerweeshuis in 1611 (januari 2011) maakte Jaap de Goede de volgende filmpjes bij de heer Van Wees thuis:

Uitreiking Jaarboek Flehite 2011

Video van de presentatie van het Jaarboek Flehite in de Stad van Cahen op 17 november jl.