Nieuwsbrief november 2011

NIEUWSBRIEF, november 2011


VAN HET BESTUUR

Presentatie Jaarboek

De presentatie van het Jaarboek Flehite 2011 zal plaatsvinden op donderdag 17 november a.s. Deze presentatie zal plaatsvinden in “De Stad van Cahen” (het vroegere ROB-gebouw, Kerkstraat, hoek Muurhuizen) tussen 16.00 en 18.00 uur.

Elk jaar verschijnt een bundel met gevarieerde artikelen over de geschiedenis van Amersfoort en omstreken. Ditmaal is er aandacht voor liefst twee Amersfoortse componisten: Tristan Keuris en Joannes Tollius.

Tristan Keuris (1946-1996) was een toonaangevende musicus wiens werk nog geregeld te horen is, bijvoorbeeld bij Nederlandse speelfilms. In Amersfoort is hij vooral bekend geworden door zijn opera Oh, Johnny Hus of de teleurgang van oud-Amersfoort (1971). Dat was een ferm en succesvol protest tegen de krankzinnige plannen van wethouder Huslage om de binnenstad uit te breken voor het autoverkeer. Keuris werd bekend als Componist met de gouden handjes; dat is ook de titel van de documentaire die Hans Hylkema over hem maakte. Tristan werd geprezen omdat hij 'de melodie in de hedendaagse klassieke muziek heeft teruggebracht.' Anderen vonden zijn muziek juist té melodieus en toegankelijk. In 1975 kreeg hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn orkestwerk Sinfonia. Henk van Tilburg werpt in zijn artikel voor het eerst licht op Keuris' leven in Amersfoort.

Daarnaast heeft muziekconservator Simon Groot opnieuw ontdekkingen gedaan over de componist Joannes Tollius (ca. 1550-1628/29). Hij vond Tollius terug in Amersfoortse archieven, maar ook in Italië, waar hij kapelmeester was in verschillende steden. Daarbij ontdekte Groot bijvoorbeeld dat Tollius in 1586 ontslagen is in Assisi, omdat hij in aanvaring was gekomen met een machtige geestelijke van de kathedraal.

Het jaarboek biedt nog meer. Addy Schuurman schreef een boeiend verhaal over Amersfoort als centrum van wielersport op velocipède en de gewone 'veiligheidsfiets' eind 19e eeuw. Vooral de velocipède was beslist een gevaarlijke hobby. Marc Hameleers heeft de grote polderkaart van Dirk van Groenouw uit 1666 bestudeerd, waardoor de vele herdrukken tot 1824 voortaan kunnen worden gedateerd. André Clazing schreef over de opgraving van de Papenhofstede, Jos Hilhorst over het landgoed Hilhorst in Leusden en Saskia Schrijer over begraafplaats Rusthof.

Het jaarboek is vanaf 18 november voor € 18,90 te koop bij Museum Flehite en de betere boekhandel.

Leden van de OVF ontvangen het Jaarboek als onderdeel van hun lidmaatschap. Om kosten van verzending te besparen stelt het bestuur het zeer op prijs als de leden tijdens de presentatie alvast hun boeken dat van kennissen die de presentatie niet kunnen bijwonenkomen halen.

Nieuwsbrieven op website

Alle tot dusver verschenen Nieuwsbrieven kunt vinden op onze website www.historisch-amersfoort.nl

Marjolijne Braun heeft de taak van beheerder van de website overgenomen van Albert Boersma. We danken Albert voor de jarenlange inzet om van de website iets moois te maken en om deze actueel te houden. En Marjolijne, ga in zijn spoor verder!

AGENDA (zie ook het programma van de NGV in deze nieuwsbrief)

Dinsdag 29 november (ICOON, Leeghwater 1-3, vlak bij station Vathorst), 20-22 uur: Jan Poolen, architect/stedenbouwkundige en eigenaar van Zeep Architecten, over ‘Bouwen architecten van nu de monumenten van de toekomst?’

Jan Poolen is één van de initiatiefnemers van de ontwikkeling van het Oliemolenkwartier en is zeer betrokken geweest bij de aanwijzing van gebouw Rohm & Haas (Kleine Koppel) tot gemeentelijk monument. In deze lezing stelt hij de vraag welke criteria er zijn voor de aanwijzing van een gebouw tot gemeentelijk of rijksmonument en bespreekt hij een paar voorbeelden uit de 20ste eeuw in Amersfoort. Daarna bespreekt hij gebouwen van nu en stelt de vraag of deze in aanmerking komen voor het predikaat ‘monument’.

De lezing wordt georganiseerd in ICOON onder het motto ‘De OVF komt naar u toe’. Zo proberen we de nieuwe Amersfoorters in Vathorst te bereiken.

Denk nu niet dat Vathorst ver is. Als u met de trein naar station Vathorst gaat is ICOON maar een paar minuutjes lopen! Ook de bus (lijn 3 / 5) gaat naar Vathorst.

Donderdag 17 november (Stad van Cahen): presentatie Jaarboek Flehite; afwijkende tijd: 16.00 uur!

Dinsdag 31 januari 2012 P. Nijhof, “100 jaar Watertoren Utrechtseweg”

Dinsdag 28 februari 2012 J.T. te Gussinklo, “Dutch Button Works”

Dinsdag 27 maart 2012 Algemene Ledenvergadering

Vrijdag 27 april 2012 “Brongerslezing” door prof. dr. J.C. Kennedy

Dinsdag 22 mei 2012 mw. C. Oldenburger, “Historische tuinen: Randenbroek en Nimmerdor”

Zaterdag 16 juni 2012 Excursie

De lezingen, die beginnen om 20.00 uur, zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs

€ 3,50.

VERWACHT

Tentoonstelling Sam Drukker - Een dunne huid 13 november t/m 22 januari 2012

Museum Flehite toont dit najaar schilderijen en tekeningen van de eigenzinnige portret- en figuurschilder Sam Drukker (Goes 1957). Het museum stelt tientallen werken tentoon uit het bezit van de kunstenaar en uit particuliere collecties. Niet alleen Sam Drukkers eigen werk is te zien, maar ook zijn inspiratiebronnen komen aan bod: uit zijn privécollectie is werk te zien van o.a. Isaac Israels, Hans Bayens en Marlene Dumas.

Sam Drukker volgde een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Hij kreeg er les van Matthijs Röling, de nestor van de noordelijke figuratieven. Vaak vormen mensen uit zijn directe omgeving (en de schilder zelf) het onderwerp van zijn schilderijen. Hij vereeuwigde ook prominente Nederlanders, waaronder Koningin Beatrix en oud minister-president Jan Peter Balkenende. In 2010 werd Sam Drukker verkozen tot 'kunstenaar van het jaar 2011'.

Daisy, olieverf op paneel, 61,5 x 50 cm,

2011, Foto Edo Kuipers

Zittende vrouw, olieverf op doek,

160 x 160 cm, 2006, privécollectie

Bij de expositie verschijnt een gelijknamige publicatie met teksten van Sim Visser en van de kunstenaar zelf (Uitgeverij WBOOKS Zwolle, 160 pagina’s, € 29,95).

LAATSTE SERIE VERLEDEN VAN UTRECHT IS BEGONNEN

De geschiedenis van de provincie Utrecht komt weer tot leven!

Vanaf zaterdag 8 oktober kunt u op RTV Utrecht kijken naar het vierde en laatste seizoen van de successerie Verleden van Utrecht. Presentatrice Annechien Steenhuizen brengt samen met verschillende re-enactmentgroepen bijzondere momenten uit de Utrechtse geschiedenis tot leven. In tien nieuwe afleveringen trekt weer een bonte stoet aan mensen uit de geschiedenis van onze provincie voorbij.

In de eerste aflevering (8/10) kunt u zien hoe deze serie tot stand is gekomen: wat komt er allemaal kijken bij het maken van Verleden van Utrecht? Vervolgens zien we hoe Rhenen dankzij de heilige Cunera een bekende bedevaartsplaats wordt (15/10). In Montfoort gaan we in de 14e eeuw op rooftocht met de ridders (22/10). We zien hoe onder leiding van Trijn van Leemput Kasteel Vredenburg wordt afgebroken (29/10) en hoe langs de Vecht een buitenplaatsenlandschap ontstaat (5/11). We maken kennis met Buys Ballot, de grondlegger van het KNMI, en zijn rivaal (12/11). Vervolgens zien we hoe pionier Henri Wijnmalen aan de wieg staat van vliegveld Soesterberg (19/11). Tijdens de meidagen van 1940 bloeit langs de Grebbelinie een liefde op tussen een Rotterdamse soldaat en een meisje uit Scherpenzeel (26/11). Ook duiken we in de roemruchte geschiedenis van de Maliebaan, waar zowel de NSB als het verzet een thuishaven hadden (3/12). In de allerlaatste aflevering (10/12) blikken we terug op de hele serie Verleden van Utrecht.

Verleden van Utrecht wordt uitgezonden op RTV Utrecht zaterdag vanaf 07.20 uur. Daarna ieder uur opnieuw tot de volgende ochtend 07.00 uur.

Meer weten of aflevering gemist? Kijk dan op www.verledenvanutrecht.nl.

Verleden van Utrecht is een project van RTV Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Het Utrechts Archief. Deze vierde serie wordt financieel mogelijk gemaakt door de Schatkamer van de Provincie Utrecht, kfHeinfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Leenheren van het Sticht, Elise Mathilde Fonds, Projectbureau SVGV/Programma Grebbelinie en Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie.

IVN-PUBLIEKSWANDELING

Historische Buitenplaats Randenbroek

De rivierduinen en broekbossen van Park Randenbroek hebben altijd aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens. De buitenplaats Randenbroek bestond al toen Karel de Grote het gebied, in het jaar 777, aan de bisschop van Utrecht schonk. Het landgoed was toen vele malen groter dan het huidige park. Van de oorspronkelijke 81 hectare zijn er nu nog zes over. Het is ook lastig om je voor te stellen dat het park met zijn kronkelende paden ooit juist strak symmetrisch was aangelegd, volgens de Franse landschapsstijl. De bekende kronkelende vijver was toen een Grand Canal. Het is duidelijk dat parken meegaan met de tijd, dus ook de huidige vorm is slechts tijdelijk.

Tijdens deze publiekswandeling vertellen IVN-gidsen over de ecologische waarde van het park, maar ook over het verleden, het heden en de toekomst van het landgoed. Dit jaar begint een ingrijpende restauratie van het park om de recreatieve waarde ervan voor de bewoners van de stad te vergroten.

Zondag 20 november, aanvang 14.00 uur

Verzamelplaats: Tweede parkeerplaats van het Elisabethziekenhuis, Gasthuislaan, Amersfoort

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Honden kunnen niet mee.

Meer informatie: Joop Vos, (033)4940833

Afdelingsbijeenkomsten NGV Werkgroep Lezingen en activiteiten

Alle bijeenkomsten, tenzij anders vermeld, vinden plaats in zaal 8 van het Kerkelijk CentrumDe Brug, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB Amersfoort.

Alle middagbijeenkomsten beginnen om 14.00 uur en de avondbijeenkomsten beginnen steeds om 20.00 uur. De zaal is ’s middags open vanaf 13.00 uur en ’s avonds vanaf 19.00 uur zodat u in de gelegenheid bent om met de leden van het bestuur of andere aanwezigen van gedachten te wisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. De gebruikte consumpties zijn voor eigen rekening. Recht tegenover de entree kunt u zelf de consumpties bestellen. De PR medewerker(s) van onze afdeling verzorgen een informatietafel. Al onze bijeenkomsten zijn voor iedereen, leden van de NGV en belangstellenden, vrij toegankelijk.

Op dinsdagavond 15 november 2011 is er een korte afdelingsledenvergadering en daarna korte praatjes over herinneringen aan mijn overgrootouder.

Vóór 1 december 2011 een verhaal(tje) over uw overgrootouder inzenden, zie hierna.

Op zaterdagmiddag 10 december 2011 vieren we het 40-jarige bestaan van onze afdeling. In Armen de Poth in Amersfoort.

Op donderdagavond 12 januari 2012 spreekt mevr. Winnifred Planjer over de Nederlandse eetcultuur door de eeuwen heen.

Op zondag 18 december 2011 bestaat onze afdeling 40 jaar. Het afdelingsbestuur denkt na over een jubileumbijeenkomst medio december 2011.

HISTORISCH CAFE


U bent op donderdag 10 november 2011 vanaf 17.00 uur weer van harte welkom op het Historisch Café van Archief Eemland en partners. Dit keer in De Drie Ringen, Kleine Spui 18 in Amersfoort.

Tijdens deze bijeenkomst spreekt Jojanneke Clarijs over de monumenten in Amersfoort. Jojanneke Clarijs is lid van de monumentencommissie van de Oudheidkundige Vereniging Flehite en heeft diverse artikelen over de monumenten in Amersfoort geschreven.

Zoals altijd zal er tijdens dit café weer volop gelegenheid zijn om anderen met historische belangstelling te ontmoeten. U kunt gerust iemand die zich op vrijwillige basis dan wel vakmatig bezig houdt met de geschiedenis van Amersfoort en omgeving meenemen.

De volgende bijeenkomst is op 8 december 2011 in het Stadscafé. Dan geeft Stadsherstel Midden-Nederland een presentatie.