Nieuwsbrief januari 2010


Logo

NIEUWSBRIEF, januari 2010De wondere wereld van de trekschuit (OVF-lezing op 26 januari 2010)


Stap in de wondere wereld van de trekschuit en kom naar de lezing van John Dehé op dinsdag 26 januari 2010 in Museum Flehite. Aan de hand van afbeeldingen vertelt Dehé de geschiedenis van dit wonderlijke vervoermiddel dat werd voortgetrokken door een paard en zich verplaatste via kaarsrechte vaarten. De lezing wordt georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) en begint om 20.00 uur in Museum Flehite. Toegang voor leden gratis, voor niet-leden €3,50.

Trekschuiten waren vooral te vinden in de meest waterrijke gebieden van ons land, dus in West-Nederland, Friesland en Groningen. De eerste trekvaartroute (uit 1630) liep van Haarlem naar Amsterdam en was zeer succesvol. Schippers konden zich inkopen en hun inkomen was afhankelijk van het aantal reizigers. De trekschuit bood een geriefelijke, comfortabele en veilige manier van reizen. De snelheid was constant (zeven kilometer per uur), zodat men wist hoe laat men op de plaats van bestemming zou zijn. Door de opkomst van de stoomboot en de stoomtram kreeg de trekschuit concurrentie en daalden de inkomsten van de schipper. Het postvervoer bleef wel een belangrijke bron van inkomsten. In de tweede helft van de negentiende eeuw was het de kurk waarop de trekschuit bleef drijven. Maar elke winter als de kanalen bevroren waren, was de schipper gedwongen aan de wal te blijven liggen en daalden de inkomsten tot het nulpunt. Het einde van de trekschuit was in zicht.

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Museum FlehiteAgenda 2010

23 februari, Museum Flehite: Drs. Patricia Debie vertelt over haar cultuurhistorisch onderzoek naar de heerlijkheid Isselt met de kapel en de omliggende tuin. Zij presenteert een plan hoe dit erfgoed ondanks de industriële omgeving hersteld en beter zichtbaar gemaakt kan worden.
25 maart, Zonnehof: Algemene Ledenvergadering OVF, aanvang 20.00 uur.
22 april, RCE-gebouw: De Ayolt Brongers-lezing; Dr. J. A. Brongers over ‘Boekwetenschap en Archeologie’.

Kijk voor meer informatie op onze website www.historisch-amersfoort.nl.De eerste Ayolt Brongers-lezing.

Ter gelegenheid van zijn benoeming tot erelid van de OVF is de tweejaarlijkse Brongerslezing ingesteld. Op 22 april a.s. (en niet zoals eerder aangekondigd op 27 april a.s.!) wordt voor de eerste keer de Brongerslezing gehouden. Deze is ingesteld ter gelegenheid van de benoeming tot erelid van dr. J.A. Brongers en zal elke twee jaar worden gehouden. Rondom de lezing wordt een netwerkbijeenkomst georganiseerd voor (amateur)-historici en andere historisch geïnteresseerden. De leden van Historische Verenigingen in Midden-Nederland zullen hiervoor speciaal worden uitgenodigd.


De avond begint met een inloop om 18.00 uur. U kunt, met een broodje en een snack, kennissen ontmoeten en nieuwe kennissen maken. Om 19.30 uur start het officiële gedeelte met als hoogtepunt de Brongerslezing. Spreker is het erelid zelf. De heer Brongers vertelt ons over twee vakgebieden die zijn bijzondere belangstelling genieten: de archeologie en de boekwetenschap. Het officiële gedeelte wordt afgesloten omstreeks 21.00 uur, waarna u nog gelegenheid hebt om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten.

Locatie: gebouw van de RCE aan het Smallepad 5.

Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 15,--. Aanmelding via www.historisch-amersfoort.nl


Wellicht een leuk cadeau?

Ter gelegenheid van de 750e verjaardag van de stad kreeg Amersfoort op zondag 21 juni een historische kostuumshow aangeboden van de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Een oogverblindend evenement dat veel bekijks trok. In samenwerking met de amateurvereniging Eemfilmers is van dit evenement een dvd-film uitgebracht, een prachtige impressie van deze unieke show. Bovendien is een dvd toegevoegd waarop de verschillende historische figuren door middel van tekst en foto’s worden toegelicht.

Op de website van de OVF www.historisch-amersfoort.nl staat een fotoreportage van de historische dag. De dvd “Historisch Staatsbezoek Amersfoort 750” is te koop bij de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Prijs voor leden, sponsors en vrijwilligers van de OVF € 8 *; niet-leden betalen € 9,50 *

(*ex verzendkosten van € 1,95)

Voor informatie of bestellen kunt u per e-mail contact opnemen met: Ank Loonstra; e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bestellingen worden verzonden na ontvangst van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer 3795666 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite, Amersfoort onder vermelding van: DVD Kostuumshow en adres (postcode en huisnummer).


foto dvd

Website OVF behoort tot het cultureel Erfgoed

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft de taak om Nederlands cultureel erfgoed te bewaren. Nu websites een belangrijk deel van het tijdsbeeld zijn gaan uitmaken, wil de Koninklijke Bibliotheek ze ook een vaste plaats geven in haar archieven. Daartoe zal een keer of drie per jaar een momentopname worden gemaakt en opgeslagen van een aantal representatieve Nederlandse sites.

Op dit moment zijn er tussen de 2.500 en 3.000 sites geselecteerd om in het webarchief opgenomen te worden. Die sites moeten als alles goed gaat in de eerste helft van 2010 online doorzoekbaar zijn via de KB. Bij die selectie is ook de website van de OVF www.historisch-amersfoort.nl