Nieuwsbrief december 2009


Logo

NIEUWSBRIEF, december 2009


Presentatie Jaarboek 2009.


Op 10 december a.s. vindt de presentatie plaats van het Jaarboek Flehite 2009 tijdens het Historisch Café in Museum Flehite, aanvang 17.00 uur.

Het Jaarboek 2009, dat de 10e is in de reeks, wordt aangeboden aan de burgemeester van Amersfoort, mw. A. van Vliet-Kuiper. Bij deze gelegenheid gaat Anton Groot in op leven en werk van architect en tekenaar, maar ook oud-voorzitter van de OVF, Gerrit Adriaans, aan wie in het Jaarboek een artikel is gewijd.


Elk jaarboek is een mengeling van thema's. Ditmaal schrijft André Clazing over het ambacht en de locaties van pottenbakkers, dakpannenbakkers en tabakspijpenmakers in Amersfoort op het eind van de Middeleeuwen. Ronald Rommes werpt nieuw licht op de ontwikkeling van landbouworganisaties in Eemland tussen 1850 en 1930, met name de vorming van coöperaties. Burchard Elias blikt terug op de korte geschiedenis van het Culinair Museum in Amersfoort (1994-2008).

Er zijn ook twee artikelen over plaatselijke kunstenaars. Dolf van Weezel Errens heeft 25 jaar lang onderzoek gedaan naar zijn overgrootvader, de schilder-graficus Adolphe van Weezel Errens. Anton Groot schrijft over Gerrit Adriaans, 'een vergeten architect, ontwerper en religieus socialist'.

Zoals in elk jaarboek zijn er jaarverslagen van Monumentenzorg en Archeologie, een overzicht van nieuwe historische publicaties door Archief Eemland en enkele boekbesprekingen. Het is met zorg vormgegeven en geïllustreerd.


Leden van de Oudheidkundige Vereniging kunnen bij deze presentatie meteen hun exemplaar van het Jaarboek meenemen.

Voor niet-leden is het jaarboek Flehite 2009 voor € 18,90 te koop bij Museum Flehite, boekhandel Veenendaal (Langestraat) en De Algemene Boekhandel (Leusderweg en winkelcentrum Emiclaer). Het museum heeft ook eerdere delen in de aanbieding.


Hulp bij het bezorgen van het Jaarboek.

Niet alle leden zullen het Jaarboek persoonlijk kunnen afhalen tijdens de presentatie op 10 december. Wie van de leden (of hun (klein)kinderen) wil tegen een vergoeding van € 0,50 per boek meehelpen bij de bezorging? Graag opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geeft u dan meteen aan voor welk postcodegebied in Amersfoort of Leusden belangstelling bestaat? De wijken 3817 en 3818 zijn al geclaimd.


Wellicht een leuk Sint- of Kerstgeschenk?

Ter gelegenheid van de 750e verjaardag van de stad kreeg Amersfoort op zondag 21 juni een historische kostuumshow aangeboden van de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Een oogverblindend evenement dat veel bekijks trok. In samenwerking met de amateurvereniging Eemfilmers is van dit evenement een dvd-film uitgebracht, een prachtige impressie van deze unieke show. Bovendien is een dvd toegevoegd waarop de verschillende historische figuren door middel van tekst en foto’s worden toegelicht. Een leuk Sint- of Kerstcadeautje!

Op de website van de OVF www.historisch-amersfoort.nl staat een foto-reportage van de historische dag. De dvd “Historisch Staatsbezoek Amersfoort 750” is te koop bij de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Prijs voor leden, sponsors en vrijwilligers van de OVF € 8 *; niet-leden betalen € 9,50 *

(*ex verzendkosten van € 1,95)


Voor informatie of bestellen kunt u per e-mail contact opnemen met: Ank Loonstra; e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bestellingen worden verzonden na ontvangst van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer 3795666 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite, Amersfoort onder vermelding van : DVD Kostuumshow en adres (postcode en huisnummer)


De DVD is ook te verkrijgen bij de presentatie van het Jaarboek op 10 december.

foto dvd


Bekijk bijzondere archiefschatten van de stad (rondleiding 15 december 2009)


Rondleiding door het depot van Archief Eemland, exclusief voor de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Aanvang 20.00 uur, Archief Eemland. Maximaal 15 deelnemers, OVF-leden krijgen voorrang.
Opgave uiterlijk 10 december via aanmeld e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Deelname gratis.


OVF-rondleiding Museum Flehite (woensdag 13 januari 2010)

Speciaal voor leden van de OVF organiseert het museum op 13 januari 2010 een rondleiding door het vernieuwde Museum. De rondleiding wordt verzorgd door Lydia Edelkoort, medewerker Educatie. Aanvang 10.00 uur. Aanmelden bij Museum Flehite, 033 247 1108. Leden gratis (wel graag museumkaart mee), niet-leden € 7 (met museumkaart € 5).


Agenda 2010


26 januari: Trekschuiten en postvervoer; Dr. J. Lehé vertelt over de wondere wereld van kaarsrechte vaarten, stappende paarden, schippers en knechten.

23 februari (onder voorbehoud): Drs. Patricia Debie vertelt over haar cultuurhistorisch onderzoek naar de heerlijkheid Isselt met de kapel en de omliggende tuin. Zij presenteert een plan hoe dit erfgoed ondanks de industriële omgeving hersteld en beter zichtbaar gemaakt kan worden.
25 maart: Algemene Ledenvergadering; Museum Flehite
27 april: De Ayolt Brongers-lezing; Dr. J. A. Brongers over "Boekwetenschap en Archeologie".Nieuwe bestuursleden gezocht.


In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep voor nieuwe bestuursleden. Verscheidene leden gaven aan hierover te willen denken. Inmiddels is al met een aantal een eerste gesprek gevoerd. En sommige vacatures lijken vervuld te kunnen worden. Wel zijn we nog op zoek naar bestuursleden die de evenementencommissie willen trekken of feeling hebben met ontwikkeling en gebruik van “nieuwe media”.
Mocht u belangstelling hebben of nadere informatie willen, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van de OVF, P. Jonkman, tel. 033.4652834 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Nieuwe openingstijden Archief Eemland.

Per 1 januari 2010 wijzigt Archief Eemland de openingstijden van de studiezaal. De studiezaal gaat één dag per week dicht en is voor het publiek geopend op maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur.

De nieuwe openingstijden zijn een logische consequentie van het grotere digitale bereik van de dienstverlening. Bezoekers vinden in toenemende mate de weg naar de ‘virtuele studiezaal’, de website van Archief Eemland. Deze biedt een zeer uitgebreid aanbod van digitale gegevensbronnen: kranten, archiefinventarissen, foto’s en genealogische informatie. De digitale bezoeker moet geholpen worden in zijn digitale zoektocht naar informatie over de geschiedenis van zijn omgeving en naar gegevens in het omvangrijke en complexe historisch archief. Daarnaast wil Archief Eemland het in 2010 de bezoeker mogelijk gaan maken om te genieten van digitale exposities uit de schatten van het archief.


Historisch Café januari 2010.

Anders dan in de agenda van de onlangs verschenen Kroniek staat vermeld is het Historisch Café in januari 2010 niet op 8 januari, maar op 14 januari.