Nieuwsbrief september 2009

NIEUWSBRIEF nr 1, SEPTEMBER 2009

 

 

(proeve)

 

 

Digitale nieuwsbrief.

 

Een nieuwe ontwikkeling binnen onze vereniging: de digitale nieuwsbrief. Dit is voor ons als bestuur een eenvoudige en goedkope manier om u te informeren over onze vereniging en andere interessante wetenswaardigheden onder uw aandacht te brengen. Het past binnen ons voornemen om directer (tweezijdig!) met de leden van gedachten te wisselen. Helaas bereiken we met deze nieuwsbrief maar een klein deel van de leden, daar het e-mailbestand nog lang niet compleet is. Weet u iemand die deze nieuwsbrief ook wil ontvangen, geef dan zijn of haar e-mailadres aan ons door. Ondertussen blijven wij bezig adressen te verzamelen.

 

 

Ledenvergadering.

 

Op de ledenvergadering van 25 juni jl. zijn de volgende besluiten genomen:

 

  • Met ingang van 2010 bedraagt de (minimum-)contributie € 27,50 per jaar. Vermeldenswaard is dat de OVF een ANBI-erkenning heeft, zodat de contributie aangemerkt kan worden als voor de inkomstenbelasting “aftrekbare gift”.

  • Als nieuw bestuurslid is benoemd de heer R. Theisens (in de vacature van Marjolein van Harmelen). Binnen het bestuur zal hij zich vooral bezig gaan houden met de Stichting Flehite Publicaties.

 

Rienk Theisens (1951) heeft na de Hogere Landbouwschool vijf jaar in het buitenland gewerkt als bedrijfsleider van een katoen- en avocadoplantage. Daarna is hij tien jaar werkzaam geweest als technisch beleidsadviseur bij een provinciale overheid.

 

Met het opzetten van een ingenieursbureau maakte hij de overstap van overheid naar bedrijfsleven. Door een sterke, maar beheerste groei waren uiteindelijk bijna 150 medewerkers actief op het gebied van landelijke en stedelijke inrichting zoals watermanagement, civiele en groene infrastructuur, geoinformatie en geodesie.

 

Eind 2004 verkocht hij zijn bedrijf aan een internationaal opererend adviesbureau, genoteerd aan de London Stock Exchange. Om de integratie en samenwerking mede vorm te geven, adviseerde hij het management van beide bedrijven tot oktober 2006.

 

Sindsdien fungeert hij als klankbord voor directeuren/managers van bedrijven en instanties. Sinds juli vorig jaar is hij ingeschreven als mediator in het register van het NMI (het Nederlands Mediation Instituut).

 

 

 

Verder deed het bestuur een oproep aan de leden om zich te melden als medewerker bij het in stand houden van de “historische tijdbalk” . U kunt zich melden bij de secretaris, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Voor het beheer van die tijdbalk heeft de OVF de verantwoordelijkheid op zich genomen. Dat betekent dat binnen de Stichting Flehite Publicaties een professionele redactie wordt gevormd. Maar naast die redactie zoeken we ook vrijwilligers uit de leden, die vanuit hun eigen kennis en ervaring willen meewerken aan het beheer en de uitbreiding van de tijdsbalk.

 

 

 

 

 

Foto’s Historische kostuumshow

 

Het Historisch Staatsbezoek Amersfoort 750, het grote publieksevenement dat de OVF op 21 juni organiseerde, was een groot succes. De historische vorsten en vorstinnen trokken met hun oogverblindende creaties veel bekijks. De vakfotografen Hedzer Loonstra en Frits van Dijk hebben op vrijwillige basis een schitterende fotoreportage gemaakt van deze dag. De foto’s verschijnen naar verwachting in september/oktober op onze website www.historisch-amersfoort.nl.

 

 

 

Historisch Congres.

Op vrijdag 11 september organiseren wij samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Archief Eemland een historisch congres met de prikkelende titel: “Stedelijke geschiedenis als inspiratiebron”. Dit vindt plaats in het nieuwe gebouw van de RCE aan het Smallepad. Naast lezingen zijn er workshops over verschillende thema’s. Voor meer informatie en aanmelding zie www.archiefeemland.nl. Deelnemers betalen € 20,-- (inclusief lunch).

 

Lezingen OVF.

  • De eerste lezing in het nieuwe seizoen is op dinsdag 29 september. Onder leiding van Marjolein van Harmelen, lid van de Monumentencommissie, maken we een ongeveer 1,5 uur durende rondwandeling langs gerestaureerde monumenten in de binnenstad van Amersfoort. We beginnen om 19.00 uur bij het museum Flehite.

  • In het kader van de week van de Geschiedenis, met als thema “ Oorlog en Vrede” (17 – 25 oktober 2009; zie www.weekvandegeschiedenis.nl), organiseert de OVF een lezing over “Belgische vluchtelingen in Nederland, 1914-1918”. Deze lezing wordt gehouden op woensdag 28 oktober 2009, aanvang 20.00 uur in het museum. Frits David Zeiler vertelt dan over het leven in de vluchtelingenkampen. In het bijzonder Harderwijk, waar momenteel een tentoonstelling over dit onderwerp is.

 

Kunst werkt.

Siesta (Stichting Industrieel Erfgoed Stad Amersfoort) organiseert van 12 september tot 18 oktober een expositie van kunstvoorwerpen die Amersfoortse bedrijven in de afgelopen 120 jaar hebben voortgebracht. Eysink, Noack, Bronswerk, Erdal en Remia bouwden in de twintigste eeuw nieuwe, moderne fabrieken. Kunstenaars lieten zich vaak inspireren door de industrie. Daarnaast zorgde het bedrijfsleven voor opdrachten die dienden om het bedrijf of de producten te promoten. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van de plaatselijke Kamer van koophandel. De tentoonstelling wordt gehouden in het gebouw van Prodent/Sara Lee, ingang Brabantsestraat. In het laatst verschenen nummer van de Kroniek vindt u meer informatie over de tentoonstelling, de catalogus en het aan de tentoonstelling gekoppelde lezingenprogramma.

 

Genealogie

Graag wijzen wij u op de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Amersfoort e.o.. Deze vereniging organiseert tal van activiteiten, die ook voor u interessant kunnen zijn. Bezoek ook eens hun website www.ngv.nl.