Nieuwsbrief oktober 2009

NIEUWSBRIEF, oktober 2009

De eerste Nieuwsbrief kreeg van meerdere zijden positieve reacties. Ook kregen we meteen tips over opmaak en inhoud. Al die reacties deden het bestuur besluiten om verder te gaan op de ingeslagen weg. De opmaak is nog in ontwikkeling. Wel ziet u hierboven het nieuwe logo van de Oudheidkundige Vereniging, zoals we dat vanaf nu gaan gebruiken.
In deze nieuwsbrief vindt u naast aankondigingen een oproep voor nieuwe bestuursleden (en een lid van de Monumentencommissie). We doen een dringend beroep op u die oproepen serieus te overwegen.

Ledennieuws.
Op 2 oktober jl. is overleden Willem J. van Hoorn. Woensdag 9 oktober was de crematie. Op verzoek van de overledene is dit in alle stilte gebeurd.
Willem is 87 jaar geworden. Hij was ambtenaar bij de Spoorwegen, maar daarnaast had hij een grote belangstelling voor archeologie. Al voordat de gemeente een eigen archeologische afdeling had, was hij de vraagbaak voor stedelijke archeologie. Hij deed onderzoek betreffende de buitenplaatsen rond Amersfoort en publiceerde daarover. Eveneens over opgravingen gedaan bij de Observant en bij de museumgebouwen. In de periode 1978-1981 deed hij waarnemingen tijdens de grootschalige rioleringswerkzaamheden in de binnenstad.
Hij was van 1976-1995 bestuurslid van de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Ook was hij bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

Belgische vluchtelingen in Nederland (lezing op woensdag 28 oktober 2009)
In aansluiting op het thema ‘Oorlog en Vrede’ van de Week van de geschiedenis houdt de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) op woensdag 28 oktober een lezing over Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Historicus Frits David Zeiler vertelt over het leven in de vluchtelingenkampen. De lezing vindt plaats in Museum Flehite (Amersfoort) en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor OVF-leden, niet-leden betalen € 3,50.
Toen de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 uitbrak, sloegen bijna 2 miljoen Belgen op de vlucht. Daarvan zocht de helft, zowel burgers als militairen, zijn heil in Nederland, waar de opvang van de vluchtelingen snel op gang kwam. Er werden twaalf militaire en tien burgerkampen ingericht.
Frits David Zeiler deed onderzoek naar de vluchtelingenkampen in Harderwijk. Hieraan is momenteel een expositie gewijd in het Stadsmuseum Harderwijk. Tijdens de lezing zal Zeiler behalve op de kampen in Harderwijk ook ingaan op de situatie in Amersfoort en andere interneringskampen. Aan bod komen onder meer de organisatie , de voedselvoorziening, de hygiëne en gezondheidszorg, het onderwijs, de tewerkstelling buiten het kamp, de communicatie met het thuisfront, de kunstnijverheid, het geestelijk leven, het gezinsleven, het nationaal gevoel, de heimwee en de wanhoop.

Bekijk bijzondere archiefschatten van de stad (rondleiding 24 november 2009)
Rondleiding door het depot van Archief Eemland, exclusief voor de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Aanvang 20.00 uur, Archief Eemland. Maximaal 15 deelnemers, OVF-leden krijgen voorrang.
Opgave uiterlijk 20 november via aanmeld e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij grote belangstelling herhaling op 15 december.
Deelname gratis.

Presentatie Jaarboek 2009.
10 december 2009 tijdens het Historisch Café in Museum Flehite.


Agenda 2010
26 januari: Trekschuiten en postvervoer; Dr. J. Lehé vertelt over de wondere wereld van kaarsrechte vaarten, stappende paarden, schippers en knechten.
25 maart: Algemene Ledenvergadering
27 april: De Ayolt Brongers-lezing; Dr. J. A. Brongers over "Boekwetenschap en Archeologie".

Nieuwe bestuursleden gezocht.
Binnenkort ontstaat een aantal vacatures in het bestuur van de OVF. Daarom zijn we op zoek naar leden die een plaats in het bestuur zouden willen overwegen en een of meerdere van onderstaande taken op zich willen nemen.
- penningmeester
- lid redactie Kroniek
- PR/Communicatie
- ontwikkeling en beheer website, waaronder de historische tijdbalk
- invulling lezingenprogramma en ontwikkeling van andere activiteiten, zoals excursies, cursussen en workshops
- contactpersoon Monumentencommissie.
Het OVF-bestuur is een collegiaal bestuur, waarin de taken onderling worden verdeeld.
Mocht u belangstelling hebben of nadere informatie willen, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van de OVF, P. Jonkman, tel. 033.4652834 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oproep Monumentencommissie