Amersfoort in Mondriaans jeugdjaren

Stad van Cahen Muurhuizen 104, Amersfoort

Spreker: Ed van der Veer. In zijn lezing neemt Ed van der Veer ons mee in de (vernieuwende) onderwijsvoorzieningen die dan opgeld doen en misschien wel exemplarisch zijn voor het Amersfoort van Mondriaans eerste levensjaren. De vroegste jeugd van Mondriaan speelt zich immers af in Amersfoort. Vanuit historisch perspectief is er genoeg te vertellen over deze periode. … Lees verder "Amersfoort in Mondriaans jeugdjaren"

Algemene Ledenvergadering OVF 2022

Stad van Cahen Muurhuizen 104, Amersfoort

In verband met de zaalindeling is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via ovfaanmeldingen@gmail.com. Indien persoonlijke komst niet mogelijk is, kunt u op dit e-mailadres ook eventuele op- of aanmerkingen kwijt. Opening door de voorzitter. Ingekomen stukken en mededelingen. Vaststellen van de agenda. Vaststellen van de notulen van de Algemene Ledenvergadering van 30 juni 2021. Terugblik en vooruitblik OVF … Lees verder "Algemene Ledenvergadering OVF 2022"

Zesde Brongerslezing door Luc Panhuysen over Het rampjaar 1672

Sint-Joriskerk Hof 1, Amersfoort

Spreker: Luc Panhuysen. Inloop en maaltijd: vanaf 18.30. Luc Panhuysen neemt ons mee naar het Rampjaar 1672, waarin de Republiek ‘redeloos, reddeloos en radeloos’ was en dat dit jaar op vele plekken wordt herdacht. Nederland werd 350 jaar geleden meegesleurd in de maalstroom van gebeurtenissen en kwam veranderd uit de strijd. Wat gebeurde er precies? … Lees verder "Zesde Brongerslezing door Luc Panhuysen over Het rampjaar 1672"

Lezing Nieuwe bevindingen over Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Spreker: Floris van Dijk. Voorafgaand aan deze lezing is er een rondleiding in het nieuwe ondergrondse museum. Onderwerp van de lezing zijn de verschillende nieuwe bevindingen die zijn gedaan. Onder meer over de grondlegger van het kamp, kampcommandant Walter Heinrich (eerder was alleen zijn naam bekend), over de identiteit van 35.000 van de 47.000 gevangenen, over … Lees verder "Lezing Nieuwe bevindingen over Kamp Amersfoort"

Lezing over het Soesterkwartier

Orthodoxe Kerk Amersfoort Matthias Withoosstraat 34, Amersfoort

Sprekers: Jan Carel van Dijk en Johan Galjaard. Deze lezing wordt georganiseerd door de OVF in samenwerking met het Wijkmuseum Soesterkwartier. Aan de hand van prachtige foto's uit zijn privécollectie loopt Jan Carel van Dijk met zevenmijlslaarzen door de boeiende geschiedenis van het Soesterkwartier. Zaken die aan de orde komen zijn onder meer de ruimtelijke ontwikkeling van … Lees verder "Lezing over het Soesterkwartier"

Soldaten in de stad – Amersfoort als garnizoensstad

Cavaleriemuseum, Bernhardkazerne Barchman Wuytierslaan 198, Amersfoort

Spreker: Jan Carel van Dijk. Deze lezing gaat over Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen. Eén van de vele publicaties die Van Dijk heeft uitgebracht. Tijdens de lezing zullen veel nog nooit vertoonde foto’s en unieke filmpjes een beeld geven van de militaire aanwezigheid in de stad door de jaren heen. Voor of na de lezing … Lees verder "Soldaten in de stad – Amersfoort als garnizoensstad"

Wandeling Zorg in Amersfoort

Mannenzaal Westsingel 47, Amersfoort

Zorg hebben voor de behoeftige medemens is van alle tijden. In Amersfoort is omstreeks 1350 voor het eerst sprake van ‘georganiseerde’ hulp. Kort daarna, vooral na 1380, groeit het aantal gasthuizen en ziekenzaaltjes snel. De OVF organiseert op dinsdag 23 augustus een wandeling langs plaatsen waar deze zorg is begonnen. U moet zich voor deze … Lees verder "Wandeling Zorg in Amersfoort"

Fietstocht door het Bergkwartier

- De inschrijving voor deze activiteit is gesloten - Op zaterdag 3 september organiseert de OVF een interessante fietstocht door het Bergkwartier. Deze lommerrijke wijk van Amersfoort kwam begin 1900 tot ontwikkeling, na onder meer de aanleg van de spoorwegen. Welgestelden bouwden er hun villa’s in een parkachtige omgeving. Maar er is veel meer te … Lees verder "Fietstocht door het Bergkwartier"