Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De ontwapening van Duitse soldaten rond Amersfoort en hun voettocht naar Duitsland. Lezing door Ronald Polak (Uitgesteld in verband met coronavirus)

19 mei @ 20:00 - 22:00

In plaats van deze lezing werd op zaterdag 9 mei tussen 9.00 tot 11.00 bij Golfbreker radio een interview gehouden met Ronald Polak. U kunt dit interview hier terugluisteren: https://www.mixcloud.com/golfbreker/afgemarcheerd-2020/

Rond 20 april 1945 bereiken de oprukkende geallieerden de lijn Nijkerk – Barneveld – Ede. Dan stagneert de opmars. Het deels geïnundeerd gebied ten oosten van het Valleikanaal en de Eem is betwist niemandsland. In Achterveld sluiten geallieerden en Duitsers eind april een akkoord over de aanvoer van voedsel voor de uitgehongerde inwoners van de drie westelijke provincies.

Langs de Eem en het Valleikanaal hebben zich eind april 30.000 Duitsers ingegraven in de ‘Pantherstellung’ tussen het IJsselmeer en de Rijn. Hun lot is een van de punten op de agenda van de bekende bespreking in ‘Hotel De Wereld’ in Wageningen. De Duitsers worden ontwapend op tien verschillende locaties in West-Nederland; of beter gezegd, zij regelen dat zelf. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km.

Ronald Polak is oud-docent geschiedenis. Voor zijn in 2018 verschenen boek ‘Afgemarcheerd! deed hij onderzoek naar de gebeurtenissen waarvan hij in de lezing verslag zal doen. Ooggetuigenverslagen, documenten, foto’s en filmbeelden verduidelijken hoe twee geallieerde divisies een overmacht aan Duitsers konden ontwapenen.

Tenzij anders vermeld worden de OVF-lezingen gehouden in Museum Flehite in Amersfoort, beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk voor leden van de OVF. Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 5,00. De zaal gaat open om 19.30 uur.

Gegevens

Datum:
19 mei
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Museum Flehite
ingang Westsingel 50
Amersfoort,
+ Google Maps