Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Brongerslezing; 1945 – jaar van contrasten, door Ad van Liempt (Uitgesteld in verband met coronavirus)

14 april @ 20:00 - 22:00

1945 was voor het grootste deel van Nederland het jaar van de bevrijding, maar toch was het geen jubeljaar. Daarvoor waren de problemen die na de bevrijding opkwamen te groot en te ingewikkeld. Over dat eerste jaar na de oorlog schreef journalist/schrijver Ad van Liempt het boek ‘1945, de afrekening’. Tijdens de Brongerslezing, die de OVF op 14 april a.s. voor de 6e maal organiseert, zal Van Liempt aan de hand van zijn boek ingaan op dat jaar van scherpe contrasten.

Tegenover de dood van meer dan 20.000 burgers in de steden in het westen tijdens de hongerwinter stonden de reddingsacties van vooral veel kinderen. En tegenover de enorme vreugde van de bevrijding stond de arrestatie tienduizenden landverraders en collaborateurs. Terwijl de Canadezen als populaire bevrijders hier de tijd van hun leven hadden, drong bij in ons land ook langzaam het besef door dat meer dan 100.000 weggevoerde joden niet zouden terugkeren. Ze waren in vernietigingskampen vermoord.
1945 was ook het jaar van de afrekeningen, met collaborateurs, met meisjes en vrouwen die met Duitsers waren omgegaan, met zwarthandelaren, met oorlogsprofiteurs.
De moeilijkheden werden nog groter toen bleek dat er na de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië een revolutie uitbrak, die duizenden het leven kostte. De Nederlandse regering besloot op grote schaal troepen uit te zenden, in een wanhopige poging de kolonie te behouden en er rust en orde te bewaren.

 Ad van Liempt schreef ‘1945, de afrekening’ op uitnodiging van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Het boek sluit een zesdelige serie af over de afzonderlijke oorlogsjaren en verschijnt bij uitgeverij Unieboek/Het Spectrum.

De Brongerslezing vindt plaats op dinsdag 14 april a.s. in het gebouw van de RCE, Smallepad 5 te Amersfoort, aanvang 20.00 uur.

Voorafgaand aan de lezing, vanaf 18.30 uur, is er een ontmoeting, waarbij gezorgd wordt voor “soep en brood”. Ook kunt u dan kennis maken met de activiteiten van de historische verenigingen in onze regio.

Deelname is gratis voor leden van de OVF en de andere historische verenigingen uit de regio Eemland. Wel moet u zich aanmelden als deelnemer door middel van een (e-mail)bericht aan P. Jonkman, Ternatestraat 38, 3818 CR Amersfoort / p.jonkman@kpnmail.nl. Daarbij vermelden met hoeveel personen u komt, of u gebruik maakt van de maaltijd en van welke vereniging u lid bent.

Gegevens

Datum:
14 april
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5
Amersfoort,
+ Google Maps