Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Josine Pouwels
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

Titia Bergsma, vrouw van Jan de Cock Blomhoff. 

Oktober is de maand van de geschiedenis. Het Thema van de maand van de Geschiedenis is in 2019 :Zij/Hij


De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Josine Pouwels wil op 15 oktober onder andere inzoomen op Titia Bergsma, de echtgenote van een machtige man die in Amersfoort op landgoed Birkhoven stichtte, dochter van een lid van wat tegenwoordig de Hoge raad genoemd zou worden.

Het Parool schrijft in 2015 nog over Titia Bergsma: “Titia Bergsma (echtgenote van Jan de Cock Blomhoff) vertrok in 1816 op een Amsterdams schip naar Japan. Ze was de eerste westerse vrouw in eeuwen die voet op Japans grondgebied zette. Haar beeltenis is nu op zo'n vier miljoen Japanse voorwerpen te vinden. “ Wie was Titia Bergsma? In welke tijden omgeving leefde zij?

De lezing wordt gegeven door Josine Pouwels. Drs. Josine Pouwels is geboren in Tubbergen. Tegenwoordig woont zij afwisselend in Amersfoort en Ootmarsum. Zij studeerde Nederlands en Geschiedenis in Groningen en Utrecht.

Naast schrijven is geschiedenis haar grote liefde en geeft zij cursussen en lezingen over diverse historische en kunsthistorische onderwerpen, bv. Over de oude Republiek, De Hohenzollerns, De Italiaanse Renaissance, De Gouden Eeuw. Daarnaast schreef zij artikelen, o.a. voor ‘KRONIEK’ het tijdschrift voor historisch Amersfoort. Haar passie voor geschiedenis leidde tot het schrijven van historisch geïnspireerde romans.

In 2018 verscheen haar derde boek: ITCHYCOOPARK.

 

Max. 70 bezoekers i.v.m expositie