Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Jos Bazelmans
Waar:  RCE-gebouw; Smallepad 5 te Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 3,50

Op dinsdag 31 oktober, de laatste dag van de Maand van de Geschiedenis, organiseren de OVF en de RCE een lezing over het oerbos dat Jos Bazelmans, hoofd van de afdeling Archeologie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, ontdekte in het bos tussen Amersfoort en Leusden. De lezing vindtplaats in het gebouw van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) aan het Smallepad; het begint om 20.00 uur en is om 22 uur afgelopen.

Bazelmans vertelt over hoe oude bosresten ons een unieke inkijk bieden in een dramatische klimaatverandering aan het einde van de laatste ijstijd. Daarnaast zal ook Petra Doeve, houtdeskundige/dendrochronoloog van het RCE, een bijdrage leveren.

12.850 jaar oud bos
Tijdens het hardlopen op het landgoed Den Treek-Henschoten zag Bazelmans graafmachines bezig om nieuwe natuur te creëren. Daarbij werden oude aardlagen zichtbaar, waarvan hij er één herkende als de zogeheten Usselo-bodem. Deze bodem stamt uit een warme periode tijdens de laatste ijstijd (de Allerød-periode, 13.900-12.850 jaar geleden).
Enkele weken na de ontdekking bleek dat de Usselo-bodem in het zuidoostelijke deel van de afgraving overging in een dieper gelegen veenachtige laag. Tot ieders verrassing kwamen uit die laag complete dennenbomen tevoorschijn. Intussen weten we dat de bomen zo’n 12.850 jaar oud zijn, uit de overgangstijd van de relatief warme Allerød-periode en de veel koudere Jonge Dryas-periode.

Op 1 november naar haar het Bos van Jos
Woensdagmiddag 1 november neemt Jos Bazelmans ons mee naar ‘zijn’ bos. Daar zijn boomstammen op hun oorspronkelijke plek te bewonderen, bij de nieuwe Vogelplas. De excursie begint om 14.45 uur op de parkeerplaats Waterlooweg (bereikbaar via ventweg richting Restaurant Croy Sterrenbosch). De locatie is slecht toegankelijk voor hen die slecht-ter-been-zijn.